Alegeri SUA 2018: Republicanii păstrează controlul asupra Senatului, dar pierd majoritatea în Camera Reprezentanţilor. Urmează doi ani de mandat dificili pentru Trump | LIVE TEXT
Zeci de milioane de americani au votat marţi la alegeri legislative parţiale şi regionale, scrutinul fiind considerat un referendum privind politicile preşedintelui Donald Trump, un politician republican.
Alegeri SUA 2018. Primele rezultate la ieşirea de la urne/ Scrutinul, considerat un test pentru Donald Trump
UPDATE ora 10.20: Rezultatele parţiale: Majoritate democrată în Camera Reprezentanţilor, triumf republican în Senat
Partidul Republican îşi menţine controlul asupra Senatului Statelor Unite, însă a pierdut majoritatea în Camera Reprezentanţilor, unde democraţii au câştigat deja necesarul de 218 mandate pentru a avea majoritatea, potrivit rezultatelor parţiale, informează agenţia The Associated Press.
Democraţii au în acest moment 218 mandate în Camera Reprezentanţilor (faţă de 195 de locuri înainte de alegeri), în timp ce republicanii au doar 195 de reprezentanţi (anterior 240).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Papa Francisc îi avertizează pe liderii mondiali despre riscurile Inteligenței Artificiale și impactul asupra adevărului
-
Lasconi anunţă o întâlnire cu Nicuşor Dan: Nu văd cum aş putea să mă răzgândesc
-
Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, reacţie la implicarea sa în reţinerea primarului din Sinaia/ „Încă din vara anului trecut am depus numeroase sesizări către DNA şi alte organe competente"
-
Daniel David: Avem o problemă foarte mare cu numărul de profesori
Pe de altă parte, Partidul Republican şi conservat majoritatea în Senat, având 51 de locuri (anterior 51), în timp ce democraţii au doar 44 (anterior 49).
UPDATE ora 9.25: NBC: Democraţii, votaţi de membrii minorităţilor etnice, tineri şi persoane cu educaţie superioară
Minorităţile etnice, persoanele cu educaţie superioară şi non-religioase, populaţia urbană, şi tinerii sunt principalele grupuri care au permis democraţilor să câştige majoritatea în Camera Reprezentanţilor în urma alegerilor legislative din SUA, potrivit datelor unui sondaj NBC News.
Candidaţii Partidului Democratic au fost votaţi de 90% din alegătorii afro-americani, de 77% dintre americanii de origine asiatică şi de 68% din latino-americani.
65% din persanele cu educaţie superioară au votat cu democraţii, în timp ce 33% cu republicanii. De asemenea, 66% din votanţii democraţilor locuiesc în oraşe mari, iar 67% din alegătorii cu vârste sub 30 de ani au preferat Partidul Democrat.
70% din persoanele non-religioase au votat candidaţi democraţi, iar 28% au preferat republicani.
UPDATE ora 7.29: Donald Trump a felicitat-o pe Nancy Pelosi după ce democraţii au obţinut majoritatea în Camera Reprezentanţilor
Preşedintele SUA, Donald Trump, a felicitat-o pe Nancy Pelosi, liderul opoziţiei din Camera Reprezentanţilor, în condiţiile în care rezultatele parţiale indică o probabilă majoritate democrată în această cameră, a anunţat Drew Hammill, adjunctul şefului de cabinet al lui Pelosi.
Hammill a mai precizat pe Twitter că preşedintele a salutat apelul la bipartizanat lansat de Pelosi în discursul ei.
Preşedintele Donald Trump a afirmat, luni seară, că scrutinul legislativ parţial care se va derula marţi este "un referendum" privind politicile sale, avertizând că o victorie a Partidului Democrat (de opoziţie) ar afecta proiectele prezidenţiale. "Chiar dacă nu sunt pe buletinul de vot, într-un anumit fel sunt pe buletinul de vot", a declarat Donald Trump în cursul unui eveniment electoral. "Presa consideră scrutinul un referendum privind persoana mea şi privind mişcarea" politică republicană, a adăugat liderul de la Casa Albă. Donald Trump a îndemnat simpatizanţii republicani să meargă la vot, avertizând că o victorie a Partidului Democrat (centru-stânga, de opoziţie) în vreuna dintre Camerele Congresului va afecta politicile sale. "Este o situaţie fragilă", a spus Donald Trump.
UPDATE ora 6.58: Republicanul Ted Cruz a fost reales în funcţia de senator de Texas, după o luptă strânsă cu O'Rourke
Senatorul republican Ted Cruz l-a învins pe Beto O'Rourke, un potenţial contracandidat al lui Donald Trump la scrutinul prezidenţial din 2020, în cursa pentru postul de reprezentat al statului Texas în Congresul SUA, potrivit rezultatelor după numărarea a 98% din voturi, informează postul CBS News.
Cruz a obţinut 51,5% din voturi, în timp ce democratul Beto O'Rourke a luat 47,7%.
Candidatul democrat a fost susţinut masiv de tinerii sub 30 de ani, cu 71% dintre aceştia votând cu O'Rourke, în timp ce 58% din alegătorii de peste 45 de ani l-au votat pe Cruz.
Republican @tedcruz fends off @BetoORourke to retain key Texas Senate seat: https://t.co/QFT7nQqj4G #ElectionNight #Midterm2018 pic.twitter.com/Uhw58YkKIT
— Business Insider (@businessinsider) 7 noiembrie 2018
UPDATE ora 6.45: Candidata democrată Gretchen Whitmer, noul guvernator al statului Michigan
Candidata democrată Gretchen Whitmer a fost aleasă în funcţia de guvernator al statului Michigan, învingând candidatul republican Bill Schuette, conform estimărilor făcute de experţi, relatează BBC.
Whitmer este una dintre cele 11 femei care candidează pentru funcţia de guvernator în Statele Unite.
Victoria ei ar marca finalul a opt ani de conducere republicană în statul Michigan.
Gretchen Whitmer, în vârstă de 47 de ani, este fostul lider al opoziţiei din Senat. Promisiunile sale de campanie au cuprins îmbunătăţirea serviciilor de bază, precum sănătatea şi infrastructura. Unul dintre sloganurile campaniei sale a fost „Să reparăm odată drumurile”.
UPDATE ora 6.35: Donald Trump cataloghează noaptea alegerilor drept un "succes fantastic"
Preşedintele SUA, Donald Trump, a afirma într-un scurt mesaj pe Twitter că noaptea alegerilor a fost un "succes fantastic", în contextul în care rezultatele de până acum indică faptul că republicanii păstrează controlul asupra Senatului, dar ar putea pierde majoritatea în Camera Reprezentanţilor.
"Succes fantastic astăzi seară. Vă mulţumesc tuturor", a scris preşedintele pe Twitter.
Tremendous success tonight. Thank you to all!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 7 noiembrie 2018
UPDATE ora 6.05: Casa Albă: „A fost o noapte bună pentru preşedintele Donald Trump”
Sarah Sanders, purtătorul de cuvânt de la Casa Albă, a transmis că Administraţia preşedintelui american Donald Trump este optimistă în ceea ce priveşte rezultatul alegerilor legislative parţiale şi regionale de marţi, relatează CNN.
Sanders a lăudat victoriile mai multor candidaţi, printre care a lui Mike Braun în Indiana şi a lui Andy Kerr, care a fost reales în Kentucky, menţionând faptul că susţinerea oferită de Donald Trump a făcut diferenţa în cadrul alegerilor.
„Până acum a fost o noapte bună pentru preşedinte”, a declarat Sanders, adăugând că „mai urmează totuşi multe ore”.
„Suntem mulţumiţi de ce avem până acum. Va fi totuşi o noapte lungă, probabil şi o dimineaţă”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Întrebată dacă preşedintele va contacta liderul opoziţiei din Camera Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, pentru a se oferi să lucreze cu ea dacă democraţii preiau controlul Camerei Reprezentanţilor, Sanders a sugerat că acest lucru nu se va întâmpla.
„Nu sunt sigură dacă o va contacta pe Nancy Pelosi”, a declarat Sanders.
.@PressSec: "So far we feel good about where we are, but still a long night to go." #Midterms2018 pic.twitter.com/YXc2nysSrQ
— Fox News (@FoxNews) 7 noiembrie 2018
Liderii democraţi s-au declarat optimişti în timpul zilei de marţi. „Datorită calităţii candidaţilor noştri, mă declar încrezătoare că vom câştiga, se pune problema doar care va fi dimensiunea victoriei”, a declarat Nancy Pelosi.
.@NancyPelosi: "I feel confident that we will win, it's just a question of what the size of the victory is." #ElectionDay #Midterm2018 https://t.co/IotSV2iWs4 pic.twitter.com/Mfu41YXrsY
— The Hill (@thehill) 6 noiembrie 2018
UPDATE ora 6:00: Republicanii păstrează controlul asupra Senatului, însă ar putea pierde majoritatea în Camera Reprezentanţilor-presă
Partidul Republican îşi menţine controlul asupra Senatului Statelor Unite, însă pare să fie pe cale să piardă majoritatea în Camera Reprezentanţilor, estimează presa americană, potrivit agenţiei de ştiri Reuters.
Republicanii au reuşit să-şi salveze majoritatea deţinut în Senat, după victoriile candidaţilor republicani în alegerile din Texas, Indiana şi Tennessee.
În Indiana, republicanul Mike Braun, un om de afaceri susţinut de Trump, l-a învins pe senatorul democrat Joe Donnelly, iar în Tennessee, candidate republicană Marsha Blackburn l-a învins pe fostul guvernator democrat Phil Bredesen.
În Texas, senatorul republican Ted Cruz a fost reales după o luptă strânsă împotriva democratului Beto O'Rourke, un potenţial contracandidat al lui Donald Trump la scrutinul prezidenţial din 2020.
UPDATE ora 5:30: Rashida Tlaib, prima femeie de origine palestiniană aleasă pentru Congresul SUA
Candidata democrată Rashida Tlaib a fost aleasă de votanţii din statul Michigan pentru a face parte din Congresul Statelor Unite, fiind prima femeie de origine palestiniană care ocupă această funcţie, conform estimărilor NBC News.
Tllaib va ocupa funcţia din Camera Reprezentanţilor, deţinută de către democratul John Conyers, care a părăsit biroul anul trecut în urma unor acuzaţii de abuz sexual.
În urmă cu zece ani, Tlaib a devenit prima femeie musulmană membră a corpului legislativ din Michigan. Fiica a doi imigranţi palestinieni, candidata l-a criticat în mai multe rânduri pe preşedintele american Donald Trump şi a fost arestată în urmă cu doi ani pentru că a întrerupt un discurs al preşedintelui în Detroit.
La ora locală 22.00 (5.00, ora României) s-au închis urnele de vot în alte patru state americane (Iowa, Montana, Nevada, Utah).
UPDATE ora 5:20: Cursă strânsă între Ted Cruz şi O'Rourke pentru funcţia de senator de Texas
Senatorul republican Ted Cruz şi democratul Beto O'Rourke, un potenţial contracandidat al lui Donald Trump la scrutinul prezidenţial din 2020, sunt aproape la egalitate în cursa pentru postul de reprezentat al Texasului în Congresul SUA, după numărarea a trei sferturi din voturi, potrivit NBC News.
Cruz are 49,8% din voturi, în timp ce contracandidatul său democrat are 49,6%, după numărarea a aproape trei sferturi din voturile exprimate în scrutinul din Texas.
Din cauza unor probleme tehnice, procesul de vot a fost prelungit cu o oră în câteva circumscripţii din comitatul Harris, statul Texas.
În contextul în care preşedintele Donald Trump a mobilizat armata şi a promis măsuri dure împotriva imigranţilor care vor să treacă din Mexic în Statele Unite, Beto O’Rourke a minimizat avertismentele liderului de la Casa Albă. "Nu a fost niciodată o perioadă mai bună pentru noi să trăim în Texas şi la frontiera SUA cu Mexicul", a declarat Beto O’Rourke, care, potrivit unor analişti, ar putea deveni candidatul Partidului Democrat în scrutinul prezidenţial din 2020. Recent, Beto O’Rourke a negat că ar intenţiona să candideze împotriva lui Donald Trump.
UPDATE ora 5:00: NBC News estimează că democraţii au 65% şanse să obţină majortatea în Camera Reprezentanţilor
Partidul Democrat are şanse 65% să obţină majoritatea în Camera Reprezentanţilor, arată o proiecţie realizată de experţi ai postului de televiziune NBC News.
În scrutin vor fi desemnaţi 35 de membri ai Senatului (din totalul de 100) şi toţi cei 435 de membri cu drept de vot ai Camerei Reprezentanţilor. În plus, vor avea loc alegeri regionale şi locale în zeci de state americane.
Pentru a obţine majoritatea în Camera Reprezentanţilor, democraţii trebuie să câştige cel puţin 218 locuri, lucru care este considerat realizabil în contextul retragerii unor congresmeni republicani marcanţi şi al existenţei unor candidaţi democraţi puternici.
UPDATE ora 4:45: Joe Donnelly, senator democrat de Indiana, învins de republicanul Mike Braun-estimări
Senatorul democrat Joe Donnelly a fost învins de contracandidatul său republican, Mike Braun, victoria republicanilor reducând şansele democraţilor de a obţine majoritatea în Senat, potrivit estimărilor CBS News.
Poziţia lui Donnelly era considerată drept una foarte vulnerabilă încă dinainte de alegeri, având în vedere că alegătorii din statul Indiana au votat masiv pentru republicanul Donald Trump la alegerile prezidenţiale din 2016.
Pe de altă parte, postul CBS estimează că senatorii democraţi Kirsten Gillibrand (New York), Amy Klobuchar (Minnesota), şi Tammy Baldwin (Wisconsin) au fost realeşi.
UPDATE ora 4:30: Partidul Democrat obţine victoria în Virginia de Nord, în Camera Reprezentanţilor
Candidata democrată Jennifer Wexton a fost aleasă pentru Camera Reprezentanţilor, conform unor estimări realizate de presa americană, obţinând victoria în faţa candidatei republicane Barbara Comstock.
Victoria candidatei reprezintă un câştig important pentru Democraţi, având în vedere că regiunea a fost sub control Republican timp de aproximativ 40 de ani.
Barbara Comstock candida pentru al treilea mandat.
La ora locală 21.00 (4.00, ora României) s-au închis urnele în alte 14 state americane. Cetăţenii din zece state continuă să voteze.
UPDATE ora 4:15: Victorii pentru Partidul Democrat în Vermont şi sudul Floridei
Bernie Sanders, fost candidat prezidenţial în 2016, a câştigat al treilea mandat de senator din partea statului Vermont, în timp ce Donna Shalala a obţinut victoria într-un district din Florida reprezentat până acum de republicani, potrivit sondajelor după închiderea urnelor, relatează CBS News.
Senatorul independent, afilat Grupului democraţilor din Senatul SUA, Bernie Sanders, care s-ar putea înscrie din nou în cursa prezidenţială, în 2020, a câştigat detaşat al treilea mandat de senator din partea statului Vermont. În anul 2016, Sanders a pierdut alegerile primare din Partidul Democrat pentru nominalizarea la funcţia de preşedinte al SUA în faţa lui Hillary Clinton.
Democrata Donna Shalala a obţinut victoria în cursa pentru funcţia de membru al Camerei Reprezentanţilor din partea Districtului 27 din Florida, funcţie ocupată până acum de Ileana Ros-Lehtinen (Partidul Republican).
UPDATE ora 3.35: Donald Trump este un factor major în decizia votanţilor din Statele Unite -sondaj
Preşedintele american Donald Trump reprezintă un factor major în decizia luată de votanţii din Statele Unite în cadrul alegerilor legislative parţiale şi regionale, conform unui sondaj realizat de postul american de televiziune CBS.
Aproximativ două treimi din totalul cetăţenilor cu drept de vot din Statele Unite au declarat că preşedintele american a reprezentat un factor important în luarea deciziei.
Un sfert dintre votanţi au transmis că alegerea exprimată în scrutinul de marţi este o dovadă de sprijin pentru Donald Trump, iar patru din zece alegători au dorit să îşi arate nemulumirea faţă de preşedinte prin votul pentru Congres.
Conform părerilor exprimate în cadrul sondajului, principalele probleme ale cetăţenilor sunt politicile privind sănătatea şi imigraţia.
Majoritatea alegătorilor albi cu studii superioare consideră că politicile lui Donald Trump privind imigraţia sunt prea dure.
UPDATE ora 3.10: Scrutin legislativ în SUA. Americanii îşi aleg reprezentanţii în Congresul de la Washington
Zeci de milioane de americani au ieşit la vot pe 6 noiembrie pentru a desemna pe toţi cei 435 de membri cu drept de vot ai Camerei Reprezentanţilor şi 35 de noi membri ai Senatului (din totalul de 100), dar şi guvernatorii mai multor state federale.
Rezultatele urmând să arate dacă Partidul Republican va menţine controlul asupra Congresului în următorii doi ani. Democraţii speră să recâştige controlul cel puţin asupra uneia dintre Camerele Congresului, iar sondajele arată că au şanse de a obţine cele 23 de locuri suplimentare necesare pentru a avea majoritate în Camera Reprezentanţilor. Harta electorală 2018 le oferă republicanilor avantaj în menţinerea majorităţii în Senat, comentează agenţia de presă Bloomberg.
La ora locală 19:00 (ora României, 2:00) s-au închis urnele de vot, în statele americane Georgia, Indiana, Kentucky, New Hampshire, South Carolina, Vermont, Virginia şi o parte din Florida.
După ora locală 19:30 (ora României, 2:30) urmează să se închidă urnele în alte 18 state americane.
CBS News estimează, după închiderea urnelor, că democratul Richard Cordray îl va învinge republicanul Mark DeWine în cursa pentru funcţia de Guvernator al statului Ohio.
O serie de senatorii democraţi din mai multe state de pe Coasta de Est au obţinut realegerea, conform unor estimări CBS. Printre cei realeşi se numără Chris Murphy (Connecticut); Tom Carper (Delaware); Ben Cardin (Maryland); Elizabeth Warren (Massachusetts); Bob Casey (Pennsylvania); şi Sheldon Whitehouse (Rhode Island).
Cursa pentru funcţia de senator din partea Virginiei de Vest, dintre senatorul democrat Joe Manchin şi contracandidatul său republican, Patrick Morrisey, pare să încline în favoarea primului, transmite CBS.
Preşedintele Donald Trump a participat la evenimente de campanie în sprijinul lui Morrisey.
UPDATE ora 00.38: Probleme tehnice, raportate în câteva secţii de votare din Statele Unite
Autorităţile din Statele Unite au transmis că au fost raportate probleme tehnice în câteva secţii de votare, dar momentan nu există probleme care să aibă un impact semnificativ sau care să împiedice cetăţenii din a vota, relatează Reuters.
O coaliţie de grupuri care monitorizează posibilele nereguli din timpul votului au transmis că au existat probleme tehnice în cel puţin 12 state marţi, înainte de prânz.
La mai multe secţii de votare au fost înregistrate cozi mari din cauza unei defecţiuni tehnice la sistemul de votare, motiv pentru care cetăţenii au primit buletine de vot provizorii.
Scrutinul, considerat un test pentru Donald Trump
Aflat la jumătatea mandatului, preşedintele Donald Trump are, potrivit sondajelor, o popularitate de aproximativ 40%.
Liderul de la Casa Albă s-a implicat activ în campania electorală în speranţa că Partidul Republican va putea menţine majoritatea în Congresul SUA.
În scrutin vor fi desemnaţi 35 de membri ai Senatului (din totalul de 100) şi toţi cei 435 de membri cu drept de vot ai Camerei Reprezentanţilor.
În plus, vor avea loc alegeri regionale şi locale în zeci de state americane.
Conform proiecţiilor, Partidul Democrat are şanse reale de a obţine majoritatea în Camera Reprezentanţilor, iar republicanii ar putea menţine controlul asupra Senatului.
În ultima săptămână, preşedintele Donald Trump, un politician republican, a intensificat retorica antiimigraţie, acuzând Partidul Democrat că vrea menţinerea legislaţiei flexibile pentru a permite accesul străinilor în mod ilegal în Statele Unite. Trump a efectuat vizite electorale în statele Florida, Montana, Georgia, Tennessee, Ohio, Indiana, Missouri şi Virginia de Vest, pentru susţinerea candidaţilor republicani. Aflat vineri seară la un eveniment electoral desfăşurat în statul Virginia de Vest, Donald Trump a admis că există riscul ca republicanii să piardă controlul asupra Camerei Reprezentanţilor. "Se poate întâmpla acest lucru. Avem o situaţie foarte bună în cursa pentru Senat. Dar, ştiţi ceva? Eu, toată viaţa, ştiţi ce am spus: nu îmi fac griji, găsesc eu o soluţie", a declarat Donald Trump.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:54
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1065. Pentagonul confirmă că suspendarea ajutorului extern de către Trump nu afectează sprijinul militar pentru Ucraina / Şeful NATO cere SUA să continue înarmarea Ucrainei şi promite sprijin financiar european / Zelenski: „Trump trebuie să iasă victorios în încheierea războiului din Ucraina”
-
astăzi, 22:44
Imaginile din satelit arată construcţii militare israeliene în zona demilitarizată de lângă Siria