ALEGERILE PREZIDENŢIALE DIN RUSIA - Vladimir Putin a obţinut 64,39 la sută din voturi: Alegătorii nu au permis distrugerea statului rus - VIDEO
Cel mai puternic om din Rusia, Vladimir Putin, a obţinut duminică seară 64,39 la sută din voturi după numărarea buletinelor din 50 la sută din secţiile de vot, conform cifrelor Comisiei electorale centrale difuzate la 22:20, ora României.
Vladimir Putin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
UPDATE 22:30 - Candidatul comunist Ghennadi Ziuganov ocupă locul al doilea cu 17,13 la sută din voturi, conform aceleiaşi surse.
Locul al treilea revine pentru moment noului venit pe scena politică rusă, miliardarul Mihail Prohorov (6,97 la sută) aflat cu puţin înaintea populistului Vladimir Jirinovski (6,71 la sută).
Participarea la vot a atins 64 la sută.
ULTIMELE ȘTIRI
-
La două zile de la preluarea mandatului, Trump a dat primul interviu din Biroul Oval. Care sunt cele mai importante subiecte discutate de Președinte
-
Trump la Davos: „Iubesc Europa”, dar „am nemulţumiri foarte mari” cu Uniunea Europeană
-
Trump se adresează elitei de afaceri de la Davos: planuri pentru combaterea inflaţiei, reducerea taxelor şi extinderea producţiei de energie
-
Şoc în pieţe. Trump cere Arabiei Saudite să scadă preţul petrolului pentru a pune capăt războiului din Ucraina
UPDATE 21:00 - Vladimir Putin şi Dmitri Medvedev şi-au făcut apariţia în faţa celor peste 100.000 de susţinători reuniţi în apropiere de Kremlin, relatează AFP.
Câştigător încă din primul tur al alegerilor prezidenţiale din Rusia, Putin a declarat că a "câştigat o luptă onestă".
"Am câştigat o luptă deschisă şi onestă", a declarat el, cu lacrimi în ochi, potrivit imaginilor difuzate în direct de televiziunile ruse.
"Alegătorii noştri ştiu să facă diferenţa între dorinţa de reînnoire şi provocările politice al căror scop este distrugerea statului", a declarat el, potrivit imaginilor difuzate de televiziunile ruse, referindu-se la manifestaţiile opoziţiei.
UPDATE 20:20 - Peste 110.000 de susţinători ai lui Vladimir Putin s-au reunit duminică seara în centrul Moscovei, în apropiere de Kremlin, pentru o manifestaţie de susţinere a premierului rus ales încă din primul tur la preşedinţia ţării, a anunţat poliţia.
"La ora 21.50 (19.50 ora României), peste 110.000 de persoane participau la o manifestaţie de susţinere a lui Vladimir Putin în Piaţa Manejnaia şi pe străzie din apropiere", potrivit unui comunicat al poliţiei moscovite.
O mulţime substanţială de persoane participă la această manifestaţie şi oamenii continuă să vină, au constatat jurnaliştii AFP.
UPDATE 19:15 - Site-ul Comisiei Electorale Centrale a fost ţinta unui atac susţinut şi la scară largă comis de hackeri din Rusia şi din străinătate în timpul alegerilor prezidenţiale, a declarat duminică vicepreşedintele comisiei, Leonid Ivlev, relatează RIA Novosti, în pagina electronică.
"Atacurile au fost variate şi de lungă durată, dar nu prezintă probleme pentru serverul Comisiei Electorale Centrale", a declarat el.
Atacurile au venit din Europa Occidentală şi chiar din Australia, precum şi din Rusia şi Comunitatea Statelor Independente, a adăugat el.
"Principalul nostru scop este să supraveghem datele primite de la secţiile de votare şi de la comisiile electorale regionale", a adăugat el.
UPDATE 19:00 - Comunistul Ghennadi Ziuganov s-a clasat pe locul al doilea cu 17,82 la sută din voturi. Un sondaj realizat la ieşirea de la urne de institutul Vţiom îl credita pe Putin cu 58,3 la sută din voturi.
Pe locul al treilea se află populistul Vladimir Jirinovski, cu 8 la sută, care l-a devansat pe miliardarul Mihail Prohorov (7,5 la sută) şi pe candidatul de centru Serghei Mironov (3,67 la sută).
Aceste procente au fost difuzate chiar la ora 21.00 (19.00 ora României), la închiderea ultimelor birouri de vot din Kaliningrad, enclavă rusă situată între Polonia şi ţările baltice.
Sondajul Vţiom îl plasează pe Prohorov pe locul al treilea, cu 9,2 la sută din voturi.
UPDATE 17:00 - Tineri alegători au venit din diferite regiuni ale Rusiei, duminică, la bordul a numeroase vehicule pentru a vota la Moscova, în timp ce mărturiile privind fraudele electorale au apărut încă de la primele ore ale scrutinului.
Peste 100 de autocare pline cu tineri, adeseori abia ajunşi la majorat, erau grupate în piaţa Bolotnaia şi pe străzile învecinate, în apropiere de Kremlin, în cadrul "turismului electoral" vizibil organizat.
Asociaţiile şi presa independentă au denunţat cu o zi înaintea scrutinului această tehnică de fraudare care constă în votul multiplu, în diverse secţii de votare unde alegătorii sunt transportaţi cu autocarele.
Dar de ce să vii din Briansk (la 400 de kilometri sud-vest de Moscova) pentru a vota? "Pentru alegeri corecte", zâmbeşte o tânără, reluând sloganul opoziţiei, care denunţă fraude.
Călătoria a fost organizată de partidul Rusia Unită al lui Vladimir Putin?
"Nu", susţine ea. Dar de cine atunci? "Hmmm, este dificil de explicat", adaugă tânăra.
Un tânăr din Saransk (500 de kilometri de Moscova) afirmă că a venit în capitală "pentru a-l susţine pe Vladimir Vladimirovici". "Am votat cu Putin", afirmă el.
Dar de ce să faci o astfel de călătorie? Ţi-a cerut cineva? "Nu, doar aşa", susţine el.
Un alt tânăr care a votat în mod vizibil pentru prima dată după ce a ajuns de la Belomorsk (1.300 de kilometri nord de Moscova) este, de asemenea, laconic. "Aveam chef să vin la Moscova", a declarat el zâmbind înainte de a fugi către autocarul care îl aştepta.
UPDATE 16:30 - Rata de participare la alegerile prezidenţiale din Rusia era de 47,6 la sută la ora 15.00 (13.00 ora României), a anunţat duminică vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale ruse, Stanislav Vavilov, citat de RIA Novosti, în pagina electronică.
În regiunile din Caucazul de nord, peste 50 la sută dintre alegători merseseră la urne la aceeaşi oră, a anunţat Comisia Electorală locală.
În nord-vestul ţării, rata cea mai mare de participare a fost înregistrată în Republica Komis. Niveluri ridicate de participare au fost înregistrate şi în regiunea Vologda şi în districtul autonom Neneţ.
În acelaşi timp, la Sankt-Petersburg votaseră doar 35,35 la sută dintr alegători.
În total, 110 milioane de cetăţeni ruşi, dintre care două milioane în străinătate, sunt chemaţi la urne pentru a-şi alege noul preşedinte pentru un mandat de şase ani.
UPDATE 15:30 - Peste 350 de persoane au votat, duminică, pentru alegerile prezidenţiale din Rusia, la cele două secţii de votare amenajate în Capitală şi la Constanţa pentru cetăţenii ruşi aflaţi în România.
La Secţia Consulară a Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti au votat, până la ora 15.00, peste 300 de persoane.
Printre cei care au votat s-a aflat inclusiv ambasadorul rus la Bucureşti, Oleg Sergheevici Malghinov.
Potrivit reprezentanţilor ruşi, 9 persoane au avut nevoie de deplasarea unei echipe de reprezentanţi ai circumscripţiei 5217, cu urna mobilă, la domiciliul acestora, întrucât sunt bolnave sau în vârstă.
Potrivit reprezentanţilor Consulatului General al Rusiei la Constanţa, pe lista de alegători permanenţi de la circumscripţia electorală de la Constanţa se află 63 de persoane din judeţele Constanţa, Tulcea, Brăila şi Galaţi, dar pot vota şi persoanele care se află în tranzit.
Printre cei care s-au prezentat duminică la urne s-au aflat un marinar de pe o navă din Portul Constanţa şi mai mulţi oameni de afaceri.
UPDATE 12:50 - Doi bărbaţi au murit, duminică, în urma unor atacuri de cord, în două secţii de votare diferite, în timpul alegerilor prezidenţiale din Rusia, relatează RIA Novosti, în ediţia electronică.
Unul dintre ei, în vârstă de 65 de ani, membru al unei comisii electorale locale din Zelenograd (nordul Moscovei), a mers într-o pauză de ţigară cu câteva minute înainte de deschiderea secţiei de votare, când a suferit atacul de cord şi a murit înainte ca ambulanţa să ajungă la faţa locului.
Un alt bărbat, în vârstă de 53 de ani, a fost externat din spital în urmă cu două zile şi a murit în urma unui infarct după ce a votat la Omsk, în vestul Siberiei.
UPDATE 12:30 - Premierul rus Vladimir Putin, favorit la alegerile prezidenţiale din Rusia, a votat duminică împreună cu soţia sa, Liudmila, într-o secţie de votare din Moscova, după ce "a dormit bine" şi a făcut "câteva exerciţii", relatează RIA Novosti, în pagina electronică.
Ca răspuns la o întrebare despre rata de participare la vot, Putin a declarat că se aşteaptă ca un număr mare de persoane să vină la urne.
"Sunt încrezător că oamenii vor demonstra responsabilitate în această privinţă", a declarat el.
UPDATE 11: 45 - "Rata de participare a ajuns la 15,3 la sută la 10.00 ora Moscovei (08.00 ora României)", a declarat Stanislav Vavilov, vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale.
UPDATE 11:30 - Partidele de opoziţie şi o organizaţie neguvernamentală rusă denunţau, duminică, fraude în mai multe secţii de votare din ţară încă de la primele ore ale procesului electoral care ar urma să îl readucă la Kremlin pe actualul premier Vladimir Putin.
Aceleaşi persoane votează în birourile de vot nr.2164 şi 2166" din Moscova, susţine pe site-ul său partidul democrat Iabloko, ce a trimis numeroşi observatori la aceste alegeri.
"La Vladivostok, în biroul nr.155, alegătorii au descoperit (la sosire) că deja votaseră", afirmă partidul, al cărui candidat, Grigori Iavlinski, a fost descalificat la sfârşitul lui ianuarie pe motiv că a înregistrat nereguli în strângerea celor două milioane de semnături de susţinere.
Partidul comunist denunţă şi el o serie de fraude, cum ar fi cea comisă, potrivit observatorilor, într-o secţie din regiunea Kirov (la est de Moscova), unde un teanc de buletine a fost aruncat în urnă.
UPDATE 10:00 - Având în vedere decalajul orar, scrutinul s-a deschis sâmbătă la ora 20.00 GMT (22.00 ora României) în Extremul Orient rus, la Moscova birourile de vor s-au deschis la ora 04.00 GMT (06.00 ora României), iar votul se va încheia la Kaliningrad, la ora locală 20.00 (19.00 ora României), în extremul vestic al ţării.
La Vladivostok (Extremul Orient), învăţătoare Zinaida Bikova, în vârstă de 73 de ani, a declarat că a votat în favoarea lui Putin.
"Ceilalţi candidaţi nu îmi plac, iar Putin ştiu ce a făcut", a declarat ea.
"Cu Putin ştiu la ce să mă aştept", a declarat o altă alegătoare, Galina Samalvovici, în vârstă de 76 de ani.
Fostul agent KGB a pierdut net din popularitate dar rămâne creditat cu aproximativ 60 la sută din voturi, potrivit ultimelor sondaje. El ar putea câştiga alegerile încă din primultur, la fel ca şi la precedentele mandate prezidenţiale din 2000 şi 2004.
Ceilalţi patru candidaţi sunt comunistul Ghennadi Ziuganov (plasat al doilea în sondaje, cu 15-20 la sută), populistul Vladimir Jirinovski, miliardarul Mihail Prohorov, nou-venit pe scena politică, şi candidatul de centrul Serghei Mironov.
Potrivit autorităţilor, 180.000 de astfel de camere au fost instalate în câteva săptămâni şi transmit în direct desfăşurarea scrutinului.
Eficienţa unei astfel de iniţiative a fost pusă însă la îndoială de misiunea de monitorizare a OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa) din Rusia.
Partidul Comunist afirmă că primele fraude au fost constate duminică la Vladivostok.
Participarea părea destul de mare duminică dimineaţa, la Ciukotka (Extremul Orient) 27 la sută dintre alegători au votat în primele două ore în pofida temperaturii de minus 27 de grade Celsius.
"Dacă rata de participare era aşa de ridicată în Ciukotka la ora 08.00 dimineaţa, ne putem aştepta ca această cifră să fie foarte interesantă", a declarat şeful Comisiei Electorale, Vladimir Ciurov.
Miliardarul Mihail Prohorov a fost unul dintre primii care au votat în regiunea Krasnoiarsk (Siberia de est), potrivit imaginilor camerelor web, transmise în timp real pe site-ul oficial http://webvybory2012.ru/.
"Aleg o nouă Rusie. Totul nu trebuie decât să înceapă", a declarat el, potrivit agenţiei RIA Novosti.
Ceilalţi patru candidaţi, între care şi Putin, urmează să voteze în cursul zilei la Moscova, la fel ca şi preşedintele Dmitri Medvedev.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO