BIOGRAFIE: Mihail Prohorov, miliardarul rus care vrea să ajungă la Kremlin
Mihail Prohorov, miliardar îmbogăţit în perioada haotică a anilor 1990 şi candidat la alegerile prezidenţiale din 4 martie, a intrat în politică doar de câteva luni şi se prezintă ca reprezentantul unei noi generaţii capabilă să modernizeze Rusia.
Mihail Prohorov (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
În vârstă de 46 de ani, acest adept al kick-boxing-ului şi surfer pasionat ce măsoară peste doi metri înălţime se clasează printre cei mai bogaţi 50 de oameni de afaceri ai lumii, cu o avere estimată la 18 miliarde de dolari, conform revistei Forbes.
O reuşită care nu predispune la lansarea în politică într-o ţară unde oamenii de afaceri au învăţat să nu i se opună lui Vladimir Putin pentru a nu avea aceeaşi soartă ca Mihail Hodorkovski, fost magnat al petrolului încarcerat din 2003.
Însă Mihail Prohorov a făcut primi paşi în politică prin aprobarea puterii atunci când a fost propulsat în iunie 2011 la conducerea micului partid de dreapta Pravoe Delo (Cauza Dreaptă).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Papa Francisc îi avertizează pe liderii mondiali despre riscurile Inteligenței Artificiale și impactul asupra adevărului
-
Ponta, despre posibila sa candidatură: Nu candidez contra cuiva, o să iau decizia şi o să anunţ
-
Trump: Putin a vrut denuclearizarea
-
Trump la Davos: „Iubesc Europa”, dar „am nemulţumiri foarte mari” cu Uniunea Europeană
El a fost totuşi înlăturat câteva luni mai târziu pentru că a dat dovadă de prea multă autonomie în raport cu Kremlinul, conform observatorilor.
Această dezamăgire nu l-a împiedicat să revină la conducere după alegerile legislative din decembrie. La câteva zile după prima manifestaţie pentru contestarea victoriei partidului de guvernământ Rusia Unită în alegerile marcate, conform opoziţiei şi observatorilor, de fraude masive, Mihail Prohorov şi-a anunţat candidatura la preşedinţie.
Deşi acesta afirmă că împărtăşeşte ideile opoziţiei liberale, motivele sale reale provoacă dezbateri şi mulţi văd în spatele acestei decizii o manevră a puterii pentru a da campaniei electorale o alură democratică şi a întrece opoziţia tradiţională.
În opinia lui Nikolai Petrov, de la filiala rusă a centrului Carnegie, "Prohorov depinde în totalitate de Putin".
"Occidentul îl consideră ca fiind relativ independent deoarece este bogat, dar în Rusia, cu cât eşti mai bogat, cu atât depinzi mai mult de putere", declară expertul.
Miliardarul se abţine, de asemenea, de la a-l critica public pe cel mai puternic om al ţării. "Putin nu este singurul responsabil de construcţia acestui sistem. Noi, alegătorii, suntem de asemenea responsabili", a declarat acesta recent.
Prohorov a mai recunoscut că ar accepta să fie premierul lui Vladimir Putin.
Aflate în minoritate, intenţiile de vot în favoarea sa au crescut, cu toate acestea, în ultimele săptămâni mai ales în oraşele mari.
"Prohorov exprimă interesele oamenilor bogaţi şi educaţi care privesc către viitor şi nu sunt nostalgici după un trecut cosmetizat", explică Iuri Korguniuk de la fundaţia Idem.
Născut la 3 mai 1965 la Moscova, acest bărbat în aparenţă sobru şi modern trebuie totuşi să se confrunte cu neîncrederea ruşilor faţă de "oligarhii" îmbogăţiţi de pe urma haosului survenit după dezmembrarea Uniunii Sovietice.
Acesta a studiat la prestigiosul Institut de Finanţe de la Moscova, unde a legat o prietenie cu Aleksandr Hloponin, actual reprezentant al Kremlinului în Caucaz.
În 1993, patronul grupului industrial Interros, influentul Vladimir Potanin, i-a propus să devină directorul Onexim-Bank pe care o va conduce până în 2000. Apoi devine director general şi unul dintre principalii acţionari ai Norilsk Nickel, lider mondial pe piaţa nichelului, privatizat în circumstanţe controversate.
În ianuarie 2007, este arestat de poliţia franceză în staţiunea de ski Courchevel în cadrul unei anchete privind o reţea de prostituţie care s-a încheiat cu respingerea acuzaţiilor.
La sfârşitul aceluiaşi an, acesta părăseşte Norilsk Nickel şi îşi diversifică imperiul care se întinde astăzi pe toate fronturile, de la industria minieră la noile tehnologii, trecând prin presă şi sistemul bancar.
În 2010, a achiziţionat, de asemenea, clubul de baschet newyorkez New Jersey Nets, devenit prima franciză a NBA cu un proprietar străin, şi a lansat un proiect de automobil hibrid rus "E-Mobile".
Recent, miliardarul a promis că, dacă va fi ales, va direcţiona cvasitotalitatea averii sale către opere de caritate.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO