- Home
- Externe
- SIBIU, (13.02.2013, 14:48)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ambasadorul britanic despre scandalul cărnii de cal: Trebuie să stabilim faptele, nu să speculăm
Ambasadorul Marii Britanii în România, Martin Harris, a declarat miercuri, la Sibiu, că există o "îngrijorare importantă" în ţara sa, fiindcă oamenii "au cumpărat ceva care nu a fost carne de vită", dar că trebuie stabilite mai întâi faptele, fără a fi făcute speculaţii.
Urmărește
677 afișări
Martin Harris (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
Întrebat într-o conferinţă de presă la Sibiu cum comentează scandalul iscat în jurul cărnii de cal vândute drept carne de vită, ambasadorul Marii Britanii în România, Martin Harris, a spus că este important să se stabilească întâi faptele şi abia apoi să se tragă concluziile.
"În ceea ce priveşte situaţia legată de carnea de vită, avem o întâlnire azi (miercuri - n.r.) în Bruxelles, cu miniştrii, deci Guvernul britanic este în legătură cu autorităţile române, franceze şi din alte ţări membre. Ce este important este să putem stabili faptele înainte de a trage concluziile. În acest moment suntem în această fază, dar, evident, este o îngrijorare importantă în Marea Britanie", a spus Harris.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Potrivit acestuia, îngrijorarea britanicilor ţine de faptul că "au cumpărat ceva care nu a fost carne de vită".
"Trebuie să stabilim faptele. În acest moment este o îngrijorare importantă în Marea Britanie, fiindcă oamenii au cumpărat ceva care nu a fost carne de vită şi trebuie să stabilim faptele, şi nu să speculăm. Nu trebuie să tragem concluziile", a spus Martin Harris.
Întrebat cum comentează faptul că a fost descoperită carne de cal ambalată în calitate de carne de vită chiar în unităţi de procesare din Marea Britanie, Martin Harris a precizat că şi autorităţile britanice fac investigaţii amănunţite.
"E evident că sunt investigaţii în Marea Britanie. Noi am propus, împreună cu Comisia Europeană, o întâlnire azi pentru a rezolva această problemă", a adăugat Harris.
Ambasadorul Marii Britanii se află, miercuri, într-o vizită în municipiul Sibiu, fiind însoţit de mai mulţi experţi britanici din sectorul turism, dar şi de oameni de afaceri. Martin Harris a participat la un seminar pe teme turistice organizat de către Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Sibiu, dar are şi întâlniri cu reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene.
Cantităţi importante de carne de cal - până la 100% - au fost descoperite în Marea Britanie în carne pentru friptură, apoi în lasagna şi spaghete bolognese care ar fi trebuit să conţină vită. Carnea pentru friptură a fost furnizată de companii britanice şi irlandeze, iar lasagna şi spaghetele bolognese de compania franceză Comigel. Aceasta din urmă s-a aprovizionat de la compania franceză Spanghero, care afirmă că a cumpărat carne din România. Asociaţiile profesionale româneşti din domeniul alimentar au respins însă aceste acuzaţii, afirmând că originea problemei nu este în România.
Premierul Victor Ponta a declarat luni că Ministrul Agriculturii şi celelalte autorităţi cu atribuţii în domeniu vor solicita în numele României ca firmele vinovate de scandalul cărnii de cal, "din Franţa, Luxemburg sau altă parte", să răspundă direct, deoarece România nu trebuie tratată ca "suspectul de serviciu".
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin,a declarat, luni, că din România nu a fost exportată carne de cal greşit etichetată, autorităţile verificând cele două abatoare menţionate de firma franceză,dar suspiciunile nu s-au confirmat, astfel că frauda s-a produs"undeva dincolo de graniţele României".
Comisia Europeană (CE) a apreciat marţi ca "prematur" să introducă obligaţia de a menţiona ţara de origine a cărnii pe semipreparate, apreciind că scandalul actual reprezintă "o problemă de fraudă" şi asigurând că "trasabilitatea funcţionează" atât pentru carne proaspătă, cât si pentru semipreparate.
Reprezentanţii industriei creşterii animalelor şi a cărnii franceze (Interbev) s-au declarat marţi "indignaţi" de prima reacţie a Bruxelles-ului.
Interbev şi sindicatele agricole FNSEA au solicitat luni să fie impusă fără întârziere "indicarea obligatorie a ţării de origine a cărnii" pe eticheta semipreparatelor.
"Industria cărnii şi consumatorii aşteaptă decizii rapide şi acte puternice", a declarat, citat într-un comunicat, Dominique Langlois, preşedintele Interbev.
Franţa şi Suedia au anunţat deja intensificarea controalelor în industria cărnii şi peştelui la Paris şi pentru semipreparate pe bază de carne la Stockholm.
Scandalul a luat o dimensiune europeană după ce carne de cal, în loc de carne de vită, a fost descoperită săptămâna trecută în lasagna vândută sub marca Findus în Marea Britanie. Aceste pachete au fost produse de subcontractantul francez Comigel.
Carnea respectivă, care ar proveni din România potrivit autorităţilor franceze, ar fi trecut pe la un comerciant olandez, apoi cipriot, după care a ajuns la procesatorul francez Spanghero şi a fost redirecţionată către preparatorul Comigel.
Ancheta efectuată în diferite ţări nu a stabilit, până în prezent, în ce ţară a fost etichetată fraudulos carnea de cal şi dacă prezenta un risc pentru consum.
FSA a solicitat societăţii Findus să efectueze "teste" pentru a identifica o eventuală prezenţă de fenilbutazonă în produsele de lasagna, ceea ce ar face carnea improprie consumului.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe