- Home
- Externe
- WASHINGTON, (01.03.2016, 08:16)
- Valentin Vidu - Mediafax
Americanii folosesc arme informatice împotriva Statului Islamic în Siria şi în Irak. "Comandament cibernetic" al armatei SUA
Americanii folosesc arme informatice în războiul împotriva grupării Stat Islamic (SI) în Irak şi în Siria, a anunţat secretarul Apărării Ashton Carter, relatează AFP în pagina electronică.
Urmărește
3508 afișări
Americanii folosesc arme informatice împotriva Statului Islamic în Siria şi în Irak (Imagini: Arhiva Mediafax Foto/Hepta)
"Folosim instrumente informatice pentru a slăbi capacitatea grupării Stat Islamic de a opera şi comunica pe câmpul de luptă virtual", a declarat Carter luni, într-o conferinţă de presă la Pentagon.
"Este vorba despre acţiuni care să conducă la pierderea încrederii în reţelele lor, despre a le supraîncărca reţelele pentru ca acestea să nu mai funcţioneze şi despre a face toate aceste lucruri care le întrerup capacitatea de a-şi comanda forţele şi de a-şi controla populaţia şi economia", a spus Carter.
Comandantul Statului Major Interarme Joseph Dunford, care a participat la această conferinţă de presă, a trasat o paralelă între asedierea fizică a SI în fiefuri ca Mosul (Irak) şi Rakka (Siria) şi asedierea în spaţiul cibernetic.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
"Încercăm - fizic şi în acelaşi timp virtual - să izolăm gruparea Statul Islamic", a declarat Dunford.
Însă cei doi oficiali au refuzat să ofere mai multe detalii despre operaţiunile cibernetice ale armatei americane.
"Nu vrem" ca jihadiştii "să fie capabili să facă diferenţa" între perturbările legate de armamentul cibernetic american şi perturbările care nu au legătură cu acestea, a spus generalul Dunford.
Confidenţialitatea este cu atât mai importantă cu cât aceste arme cibernetice sunt "noi", "surprinzătoare" şi "utilizabile" totodată împotriva altor adversari decât SI, a subliniat la rândul său Carter.
Secretarul american al Apărării nu a precizat care sunt aceşti inamici.
Însă oficiali americani din domeniul Apărării au continuat să avertizeze, în ultimii ani, atât în legătură cu unele capacităţi ruse şi chineze în domeniul războiului reţelelor informatice, cât şi cu cele iraniene sau nord-coreene.
Statele Unite sunt pe cale să constituie o forţă de aproximativ 6.000 de militari specializaţi în războiul informatic, plasaţi pentru moment sub autoritatea amiralului Michael Rogers, directorul Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA), puternica agenţie de informaţii însărcinată cu spionajul electronic.
Acest "comandament cibernetic" al armatei americane, din care fac parte 133 de unităţi de luptă, este necesar să fie capabil să desfăşoare atât operaţiuni de apărare a reţelelor şi computerelor americane, cât şi să le atace pe cele ale inamicilor.
Pentagonul a fost, până în prezent, foarte discret în privinţa activităţilor acestor comandamente cibernetice, însă administraţia preconizează să suplimenteze cu 15% anvelopa destinată războiului informatic în cadrul bugetului Apărării pentru 2017, la 6,7 miliarde de dolari, reprezentând peste 1% din bugetul total al Apărării americane.
Citeşte şi: Ultimul mesaj postat de jurnalista executată de ISIS pentru spionaj: "N-ai decât să tai internetul, porumbeii noştri mesageri nu se vor plânge" - FOTO, VIDEO
Citeşte şi: Povestea tulburătoare a unei femei care a fugit în Siria cu fiul ei de 4 ani pentru a se alătura ISIS: "A fost o călătorie în Iad. Monştrii ISIS au ameninţat că mă omoară cu pietre dacă plec" - FOTO, VIDEO
Citeşte şi: Componentele bombelor fabricate de Stat Islamic provin de la firme din 20 de ţări, inclusiv România
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:50
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1074. Preşedintele Lituaniei cere implicarea Ucrainei în negocierile de pace şi o apărare regională mai puternică / Trump sugerează că el şi Putin ar putea face paşi „semnificativi” pentru a opri războiul din Ucraina
-
ieri, 22:34
Cel mai bogat om din India îşi propune să construiască cel mai mare centru de date din lume