- Home
- Externe
- LONDRA, (19.03.2016, 14:05)
- Valentin Vidu - Mediafax
Amnesty International critică extrem de dur acordul UE-Turcia privind criza migraţiei
Amnesty International (AI) îi acuză pe liderii europeni de "limbaj dublu" în legătură cu acordul privind trimiterea migranţilor înapoi în Turcia, relatează BBC News online.
Urmărește
808 afișări
Amnesty International critică extrem de dur acordul UE-Turcia privind criza migraţiei (Imagine: Hepta)
Acordul cu Turcia nu reuşeşte să ascundă "hotărârea (UE) de a întoarce spatele crizei refugiaţilor", denunţă organizaţia nonguvernamtentală (ONG) cu activitate în domeniul drepturilor omului.
Potrivit acestui plan, migranţii care vor sosi în Grecia urmează să fie trimişi înapoi în Turcia, în cazul în care le este respinsă cererea de azil.
În schimb, Turcia primeşte ajutoare şi unele concesii politice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
După un an şi două luni, marinarul român răpit de rebelii Houthi în Yemen a fost eliberat
-
Kelemen Hunor dezvăluie cum a ajuns Crin Antonescu pe lista scurtă pentru prezidenţiale
-
Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în următoarele 100 de zile şi îl avertizează pe Putin: O putem face pe calea uşoară sau pe calea grea - şi calea uşoară este întotdeauna mai bună
Promisiunile UE de a respecta dreptul internaţional şi european "apar în mod suspicios ca o glazură de zahăr în care este învelită pilula de cianură pe care protecţia refugiaţilor în Europa tocmai a fost obligată să o înghită", a declarat John Dalhuisen, directorul AI pentru Europa şi Asia Centrală.
"Garanţiile privind o respectare cu scrupulozitate a dreptului internaţional sunt incompatibile cu o trimitere înapoi în Turcia a tuturor migranţilor care ajung pe insulele greceşti, începând de duminică", a adăugat el.
Un puternic sentiment de scepticism planează asupra unei serii de probleme juridice şi asupra faptului dacă acordul UE-Turcia poate sau nu să fie implementat, comentează BBC.
Ideea centrală a acordului - trimiterea înapoi în Turcia a tuturor migranţilor clandestini care ajung pe insulele greceşti - este cea mai controversată.
Însă liderii europeni insistă că totul va decurge în conformitate cu dreptul internaţional.
Acordul "exclude orice expulzări colective", a dat asigurări preşedintele UE Donald Tusk.
Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) va participa la program, însă de pe o poziţie inconfortabilă faţă de prevederile acordului.
Turcia "nu este o ţară sigură pentru refugiaţi şi migranţi", a subliniat Dalhuisen, adăugând că orice acord cu privire la o trimitere înapoi a migranţilor în baza unor suspiciuni este "viciat, ilegal şi imoral".
Acest plan, adoptat vineri la Bruxelles, în cadrul unui summit, alimentează speranţa că va descuraja oamenii să traverseze marea din Turcia în Grecia.
Potrivit acordului, statele membre UE vor reinstala migranţi care trăiesc deja în Turcia. Liderii UE au salutat acordul, însă cancelarul german Angela Merkel a avertizat în legătură cu viitoare provocări juridice.
Unele dintre promisiunile pe care europenii le-au făcut Ankarei au fost revizuite, iar unele state membre UE şi-au exprimat îngrijorarea faţă de bilanţul Turciei în domeniul drepturilor omului.
Însă premierul turc Ahmet Davutoglu a salutat o zi "istorică".
Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a anunţat că acordul dintre cele 28 de state membre UE şi Turcia a fost adoptat în unanimitate.
Însă ONU a avertizat că este necesară o consolidare a capacităţii Greciei de evaluare a solicitărilor de azil şi a subliniat că implementarea acordului este "crucială".
O sursă europeană a declarat pentru BBC că, potrivit acordului, până la 72.000 de migranţi sirieni care trăiesc în Turcia urmează să fie reinstalaţi în Uniunea Europeană. Acest mecanism ar urma să fie abandonat în cazul în care numărul migranţilor trimişi înapoi în Turcia depăşeşte acest prag, a precizat această sursă.
Peste un milion de migranţi şi refugiaţi au pătruns în UE, începând din ianuarie 2015, la bordul unor ambarcaţiuni, din Turcia în Grecia. Peste 132.000 de persoane au sosit numai anul acesta. Zeci de mii de persoane sunt blocate, în prezent, în Grecia, după ce ruta pe care încearcă să ajungă în nodul Europei a fost "închisă".
Ministrul grec de Interne Panagiotis Kouroublis a comparat condiţiile din tabăra de la Idomeni, la frontiera cu Macedonia, cu cele dintr-un lagăr nazist.
- Principalele puncte ale acordului
Trimiteri înapoi: toţi "migranţii clandestini" care traversează - începând din 20 martie - din Turcia în Grecia vor fi trimişi înapoi. Fiecare caz în parte va fi evaluat de către autorităţile greceşti.
Unul-la-unul: în schimbul ficărui migrant trimis înapoi în Turcia, un migrant sirian va fi reinstalat în UE. Prioritate vor avea cei care nu au încercat să intre în mod ilegal în UE, iar numărul maxim este de 72.000 de persoane.
Liberalizarea vizelor: cetăţenii turci urmează să aibă acces, până în iunie, în spaţiul de liberă circulaţie Schengen. Acest lucru nu este valabil pentru ţări care nu fac parte din Schengen, precum Marea Britanie.
Ajutor financiar: UE urmează să accelereze alocarea ajutorului în valoare de trei miliarde de euro promis Ankarei şi destinat migranţilor.
Aderarea Turciei la UE: ambele părţi au convenit să "redinamizeze", până în iulie, procesul de aderare a Turciei la Uniune, în cadrul unor negocieri.
Citeşte şi: Salah Abdeslam, suspectul-cheie în atacurile de la Paris a părăsit Spitalul Saint-Pierre de la Bruxelles
Citeşte şi: Explozie puternică în centrul oraşului Istanbul, în zona unor centre comerciale frecventate de mulţi turişti. VIDEO
Citeşte şi: Reprezentanţele diplomatice şi şcolile germane din Turcia rămân închise pe fondul riscurilor de atac
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în 100 de zile. Cum este afectată România de înghețarea liniei frontului
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe