Amnesty International: Femeile imigrante, supuse formelor de violenţă şi hărţuirii sexuale în timpul călătoriei spre Europa

Femeile imigrante care vin în Europa sunt supuse actelor de violenţă şi hărţuirii sexuale în fiecare etapă a călătoriei lor, susţine un raport al Organizaţiei Internaţionale Amnesty, citat de agenţia de presă AP.

Urmărește
810 afișări
Imaginea articolului Amnesty International: Femeile imigrante, supuse formelor de violenţă şi hărţuirii sexuale în timpul călătoriei spre Europa

Amnesty International: Femeile imigrante, supuse formelor de violenţă şi hărţuirii sexuale în timpul călătoriei spre Europa (Imagine: Alexandru Hojda/ Arhiva Mediafax Foto)

În cadrul studiului efectuat de organizaţia umanitară, publicat luni, au fost intervievate, luna trecută, 40 de femei şi fete care au ajuns în Germania şi Norvegia, după ce au plecat din Turcia spre Grecia, parcurgând apoi ruta balcanică.

Femeile şi fetele care au călătorit singure sau au fost acompaniate de copii au declarat că s-au simţit ameninţate în special în Ungaria, Croaţia şi Grecia, unde au fost obligate să doarmă împreună cu sute de bărbaţi refugiaţi. Printre cele intervievate, s-au aflat şi refugiate din Irak şi Siria.

Majoritatea imigranţilor care vin spre Europa sunt bărbaţi, ceea ce transformă femeile în ţinte vulnerabile, susţine organizaţia umanitară. Femeilei din taberele de imigranţi au declarat că au fost nevoite să folosească aceleaşi băi ca bărbaţii, iar unele au mărturisit că s-au abţinut să consume alimente sau lichide pentru a evita să meargă la toaletă.

Studiul nu tratează separat incidentele privitoare la hărţuiri sexuale de cele care implică acte de violenţă generală. O femeie de 22 de ani din Irak a declarat pentru Amnesty că un agent de securitate din Germania i-a oferit haine pentru a petrece, în schimb, timp în intimitate cu el.

Personalul umanitar acuză că este dificilă prevenirea actelor de violenţă din cauza sistemelor ad hoc de primire şi înregistrare a imigranţilor.

"Una dintre provocările cu care ne confruntăm este că îi ia prea mult timp comunităţii internaţionale, şi aici mă refer la guverne, să se trezească în faţa acestei crize şi să realizeze că nu este ceva ce îşi doreşte", a indicat Jenny Becker, responsabil pe probleme de protecţie în cadrul Comitetului Internaţional de Salvare din insula Lesbos din Grecia, una dintre cele afectate regiuni de criza migraţiei, care se confruntă zilnic cu veniri de ordinul miilor.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici