Analist: Pentru ca regimul lui Putin să fie subminat, Occidentul trebuie să atragă cei mai buni studenţi ruşi

Lupta împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin va fi una lungă. Sancţiunile îşi vor face efectul. Economia va avea de suferit, veniturile vor scădea, dar acestea nu vor face mare lucru pentru a slăbi controlul guvernului asupra mass-media şi asupra instituţiilor ţării, cel puţin pe termen scurt.

Urmărește
35489 afișări
Imaginea articolului Analist: Pentru ca regimul lui Putin să fie subminat, Occidentul trebuie să atragă cei mai buni studenţi ruşi

Pe termen lung, însă, se pot face multe pentru a-l uşura pe Putin de la putere şi pentru a-i submina capacitatea de a-şi ameninţa vecinii. S-a scris mult despre măsuri precum refuzul de a cumpăra energie şi materii prime din Rusia sau de a tăia accesul ţării la tehnologia occidentală, în special la microelectronică.

Dar regimul Putin şi complexul său militar-industrial are o slăbiciune crucială care este adesea trecută cu vederea: tinerii oameni de ştiinţă şi ingineri care reprezintă viitorul industriei tehnologice a ţării, potrivit Politico.

În prezent, Rusia trece prin cea mai gravă criză demografică din istoria sa. Lipsa de tineri ingineri este principalul obstacol în calea dezvoltării tehnologice a Rusiei - un obstacol care este deosebit de acut în complexul militar-industrial al ţării. Dacă ţara ar fi lipsită de 10-20% dintre cei mai talentaţi tineri ingineri, consecinţele pentru următorul deceniu şi chiar mai mult ar fi catastrofale pentru sectorul tehnologic rusesc.

Viitorul tehnologic al Rusiei ar sângera prin invitarea tinerilor ingineri şi oameni de ştiinţă cu licenţă şi masterat să îşi continue educaţia în Occident. Marea majoritate a tinerilor ruşi care pleacă să studieze în Occident nu se mai întorc niciodată în Rusia. Acest lucru este adevărat încă din secolul al XVI-lea, când ţarul Boris Godunov a trimis 18 copii ai nobilimii ruseşti în Europa pentru a studia, doar pentru ca aceştia să decidă să rămână.

În ultimele decenii, un număr masiv de minţi inginereşti ruseşti s-au mutat în Occident, unde au contribuit la descoperiri ştiinţifice, au câştigat premii Nobel şi au fondat companii de miliarde de dolari. Toate încercările guvernului rus de a-i atrage înapoi pe oamenii de ştiinţă, inclusiv prin granturi mari, au fost zadarnice.

Cu toate acestea, este foarte important să fie atraşi în străinătate cât sunt tineri: studenţii la licenţă, absolvenţii programelor de masterat, doctoranzii. De îndată ce un tânăr inginer începe să lucreze în industria militară rusă, i se ia paşaportul şi nu mai poate pleca nicăieri.

Potrivit Ministerului rus al Educaţiei, în prezent există 4 milioane de studenţi în ţară. Dintre aceştia, ingineria şi ştiinţele reprezintă aproximativ 800.000, dar mulţi dintre ei frecventează universităţi de o calitate îndoielnică. Cei mai puternici studenţi din domeniul ingineriei şi al ştiinţelor sunt grupaţi în primele 15-20 de universităţi, iar numărul acestora nu depăşeşte 100.000-150.000 de studenţi.

Cu alte cuvinte, aproximativ 20.000-30.000 de studenţi competenţi absolvă în fiecare an aceste universităţi în specialităţile care contribuie la sectorul tehnologic rusesc. Dintre aceştia, între 10 şi 20 la sută (mai puţin de 5.000) sunt studenţi cu adevărat excelenţi care ar putea deveni viitoare personalităţi. Aşadar, pentru a slăbi în mod catastrofal viitorul regimului lui Putin, este suficient să se deschidă posibilitatea ca un număr de câteva mii de tineri să părăsească Rusia şi să studieze în Occident. Având în vedere costul educaţiei, asta înseamnă câteva sute de milioane de dolari pe an, o nimica toată în comparaţie cu posibilitatea unui al treilea război mondial. Acesta este cel mai decisiv pas pe care Occidentul îl poate face pentru a submina capacitatea lui Putin de a purta un război şi de a distruge viitorul regimului său.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici