- Home
- Externe
- BRUXELLES, (21.05.2014, 12:42)
- Valentin Vidu - Mediafax
ANALIZĂ: Absenteismul, un flagel al alegerilor europene
Nivelul participării continuă să scadă de la primele alegeri pentru Parlamentul European (PE) cu sufragiu universal direct, în 1979, un nou nivel-record al absenteismului fiind aşteptat anul acesta.
Urmărește
273 afișări
ANALIZĂ: Absenteismul, un flagel al alegerilor europene (Imagine: Mediafax Foto)
În 2009, la precedentele alegeri europene, nivelul absenteismului a fost, în medie, de 57% în UE, atingând 70% în şase ţări, dar recordul este deţinut de către Slovacia, unde peste 80% dintre alegători nu s-au prezentat la urne.
Singurele două state în care absenteismul s-a situat sub 10% au fost Belgia şi Luxemburgul, în care votul este obligatoriu.
Cu treizeci de ani în urmă, în 1979, pe când Uniunea avea nouă state membre, absenteismul a fost de 37%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cseke Attila: Sporul de antenă trebuie eliminat
-
Suspect arestat după ce ar fi înjunghiat mortal două persoane într-un parc din Germania
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
O participare scăzută constituie o problemă pentru reprezentativitatea şi legitimitatea aleşilor, recunosc eurodeputaţii din toate ţările. Nivelurile-record de absenteism constituie una dintre dovezile "precarităţii importante şi legitimităţii democratice a Uniunii", afirmă universitarul Antoine Vauchez, director de cercetare la CNRS.
Prea mult timp cantonat într-un rol consultativ, Parlamentul European este dotat de-acum cu puterea codeciziei alături de state. Aproape toate legile europene este necesar să primească aprobarea sa.
Însă PE continuă să fie perceput ca "prea îndepărtat" de cetăţenii europeni. Un studiu recent Eurobarometru, Biroul european care măsoară situaţia opiniei publice în UE, a arătat că 67% dintre europeni apreciază că vocea lor "nu contează în UE".
"Desigur, dacă apreciezi că vocea ta nu contează, eşti cu atât mai susceptibil să absentezi", subliniază Michael Malherbe, un moderator pe un blog specializat în comunicare europeană.
În perioada 2009-2013, imaginea pozitivă a UE a înregistrat o scădere de 18 puncte procentuale, în timp ce imaginea negativă a câştigat 14 puncte. Potrivit Eurobarometrului, "proporţia persoanelor care afirmă că au imagine pozitivă despre UE se menţine la un nivel imediat superior celei a respondenţilor care au o imagine negativă".
La fel, în domeniul încrederii în instituţiile europene, scăderea este vertiginoasă - 17 puncte în perioada 2009-2013 - până la 31%.
Spre deosebire de numeroase Parlamente naţionale, unde clivajul este clar între majoritate şi opoziţie, eurodeputaţii - cu excepţia euroscepticilor şi eurofobilor - cultivă arta compromisului, în activitatea la comisii sau la vot în plen.
Această căutare constantă a compromisului asupra unor dosare uneori foarte complexe face activitatea parlamentară destul de opacă pentru opinia publică.
Partidele politice, spre exemplu în Franţa, se servesc uneori de Parlamentul European pentru "reciclarea" unora dintre aleşii înfrânţi în scrutine naţionale, în loc să prezinte candidaţi pentru afaceri europene.
Într-o încercare de a răspunde deficitului democratic de care este afectată UE şi, totodată, în vederea mobilizării alegătorilor, principalele cinci partide reprezentate în PE - conservatorii din cadrul Partidului Popular European (PPE), socialiştii, liberalii (de centru), Verzii şi stânga radicală - au desemnat câte un cap de listă pentru preşedinţia Comisiei Europene (CE).
PE mizează pe această "noutate" în încercarea de a mai trezi din apatie alegătorii, pe care ar vrea să-i convingă, potrivit sloganului reţinut pentru campanie, că "de această dată este diferit".
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Dezbateri cruciale la Davos: Liderii europeni discută viitorul economic al Europei în era Trump
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Prințul Harry soluționează procesul împotriva tabloidelor lui Rupert Murdoch. News Group Newspapers și-a cerut scuze public
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe