- Home
- Externe
- ATENA, (12.08.2015, 14:42)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIZĂ AP: Ce implică al treilea plan de salvare a Greciei şi de ce este important
Grecia a convenit împreună cu creditorii săi asupra termenilor generali ai unui nou plan de salvare a ţării de la faliment, marţi, iar câteva detalii rămân de clarificat înainte de aprobarea textului, relatează AP în pagina electronică, prezentând implicaţiile şi importanţa programului.
Urmărește
1216 afișări
AP: Ce implică al treilea plan de salvare a Greciei şi de ce este important (Foto: Hepta / Mediafax Foto)
În cazul în care va fi aprobat, este vorba despre cel de-al treilea plan de salvare - din ultimii cinci ani - a unei ţări care luptă să-şi vindece economia şi să-şi plătească uriaşa datorie publică.
- În ce constă acordul?
Acordul presupune un pachet de împrumuturi, pe o perioadă de trei ani, în valoare de aproximativ 85 de miliarde de euro. Grecia are nevoie de bani pentru a-şi rambursa datoriile şi a evita un default care ar scoate-o în afara zonei euro, a cărei membră este, alături de alte 18 state membre ale Uniunii Europene (UE). În schimb, Atena se angajează să implementeze o serie de măsuri bugetare, inclusiv tăierea unor cheltuieli, aşa cum a fost nevoită să procedeze şi pentru a obţine cele două împrumuturi anterioare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Un comandant ucrainean, acuzat că a dezvăluit secrete militare ruşilor
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
- Care sunt termenii generali?
Detaliile nu au fost prezentate în mod oficial, însă potrivit unor versiuni dezvăluite şi unor surse guvernamentale prevederile sunt în continuare dureroase pentru greci.
Acordul prevede reforme care includ:
- creşterea impozitelor aplicate companiilor, persoanelor fizice şi pe proprietate, inclusiv exigenţa ca impozitul pe venitul aferent anului viitor să fie plătit în avans şi integral.
- refomarea şi tăierea pensiilor şi eliminarea progresivă a pensionării anticipate
- reducerea unor înlesniri fiscale acordate agricutorilor
- reducerea preţurilor medicaţiei
- reformarea sistemului bunăstării
- tăierea unor cheltuieli militare, inclusiv prin reducerea numărului de personal
- vânzarea unor bunuri ale statului
Potrivit Guvernului, acordul prevede atingerea unor excedente bugetare mai mici decât cele avute în vedere iniţial, ceea ce ar conduce valoarea per ansamblu a tăierilor pe care este necesar să le efectueze.
- De ce are nevoie Grecia de acord?
În pofida faptului că, începând din 2010, Atena a primit prin cele două planuri anterioare aproximativ 240 de miliarde de euro, economia elenă şi finanţele publice se confruntă cu o situaţie disperată. Datoria publică a ajuns la aproximativ 320 de miliarde de euro, reprezentând 180% din producţia economică. Acest lucru îi face pe investitori circumspecţi în a împrumuta Grecia pe pieţele obligaţiunilor, astfel încât ţara nu are altă opţiune decât să ceară împrumuturi de la state europene şi FMI.
Unii critici argumentează că tăierile solicitate de creditori în schimbul celor două planuri de salvare anterioare au exacerbat problemele cu care se confruntă economia elenă, care şi-a pierdut un sfert din valoare. Actualul premier Alexis Tsipras a ajuns la putere în ianuarie, după ce a promis că va anula aceste tăieri. Însă încercările sale de a-i sfida pe creditori au eşuat după luni de atitudine sarcastică. Guvernul a închis băncile din ţară şi a limitat transferurile şi retragerile de numerar pentru a opri o mişcare de panică. Criza a condus economia înapoi în recesiune.
- De ce este acordul important pentru Grecia şi restul lumii?
Fără o susţinere financiară, Grecia ar intra în faliment şi, probabil, ar ieşi din zona euro (Grexit). Acest lucru ar fi extrem de dureros din punct de vedere economic pentru această ţară şi ar putea destabiliza restul zonei euro.
Deşi numeroşi economişti afirmă că zona euro ar rezista turbulenţelor pe termen scurt de pe piaţă provocate de ieşirea Greciei din zona euro, mulţi avertizează că aceasta ar avea de suferit pe termen mai lung. Un Grexit ar putea, de exemplu, să-i determine pe investitori să creadă că şi altă ţară ar putea să iasă din zona euro în cazul în care s-ar confrunta cu probleme financiare. O zonă euro destabilizată ar slăbi economia mondială, întrucât este un partener comercial-cheie al Statelor Unite şi Asiei şi se află în centrul sistemului financiar mondial.
- Ce se întâmplă odată ce noul acord este finalizat?
Textul acordului este necesar să fie aprobat de către Parlamentul grec. Deşi Tsipras se confruntă cu o disidenţă în interiorul partidului său, Syriza (extremă stânga), opoziţia proeuropeană este aproape sigur că va vota pentru acord, ceea ce înseamnă că textul va fi adoptat în Parlament.
Este necesar ca acordul să fie aprobat, de asemenea, de celelalte state din zona euro. El va fi adoptat mai întâi de către miniştrii Finanţelor din zona euro, care urmează să se întâlnească vineri pentru a discuta în acest sens. Unele state urmează să ratifice acordul în Parlamentele lor, inclusiv Germania, care a fost cel mai imortant contributor la precedentele două planuri de salvare ale Greciei şi, totodată, cel mai dur critic al Atenei.
Citeşte şi: CRIZA DIN GRECIA: Parlamentul elen ar putea vota asupra planului de salvare a Greciei abia vineri dimineaţa
Citeşte şi: CRIZA DIN GRECIA: Reuniune Eurogrup, vineri, pe tema acordului Greciei cu creditorii internaţionali
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: CRIZA DIN GRECIA: Parlamentul elen ar putea vota asupra planului de salvare a Greciei abia vineri dimineaţa
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Hamas se declară „pregătiți de încetarea focului”, dar acuză Israel că nu oferă „nicio propunere serioasă”
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe