- Home
- Externe
- BRUXELLES, (11.03.2017, 12:37)
- Raluca Manga
ANALIZĂ Bloomberg: "Europa cu mai multe viteze a sosit deja". Tusk, preşedinte al Consiliului European fără acordul Poloniei
Agenţia de presă Bloomberg pune în legătură, într-un editorial, faptul că UE nu a ţinut cont de votul Varşoviei împotriva alegerii lui Donald Tusk pentru încă un mandat de preşedinte al Consiliului European cu faptul că, se pare, "Europa cu mai multe viteze a sosit deja".
Urmărește
2361 afișări
ANALIZĂ Bloomberg: "Europa cu mai multe viteze a sosit deja". Tusk, preşedinte al Consiliului European fără acordul Poloniei
"Consiliul European, din care fac parte liderii statelor UE, emite în mod normal un document de consens la finalul fiecărei întâlniri. Joi, nu a reuşit să facă acest lucru deoarece un membru, premierul polonez Beata Szydlo, a refuzat să îl aprobe. Disputa ne spune ceva despre viitorul şubred al unei Europe cu mai multe viteze", începe editorialul.
"Respingerea din partea lui Szydlo a documentului nu avea nicio legătură cu conţinutul acestuia. Guvernul naţionalist din Polonia a încercat să împiedice realegerea fostului premier Donald Tusk în funcţia de preşedinte al Consiliului European, însă obiecţiile sale a fost ignorate. Tusk a fost ales prima oară (n.r. la preşedinţia Cnsiliului European) în anul 2014, în semn de recunoaştere a rolului tot mai mare al Poloniei şi al Europei Centrale în Blocul comunitar. Însă există o animozitate între Tusk şi actualul şef al Guvernului, Jaroslaw Kaczynski (...), iar Polonia a încercat să îl înlăture (n.r. pe Tusk din competiţia pentru şefia Consiliului). Szydlo, într-un acces de furie, a refuzat să susţină comunicatul inofensiv şi a întârziat în mod vădit la sesiunea de vineri.
Votul care a urmat a arătat că Polonia nu a avut cu adevărat un drept de veto şi că UE nu nicio reţinere în a susţine opoziţia şi nu Guvernul dintr-un stat membru. Acesta reprezintă un avertisment puternic nu doar pentru Polonia, ci şi pentru Ungaria, un alt disident cu vederi înguste din cadrul UE: dacă aceştia insistă să fie supărăcioşi, Blocul ar putea, în numele tuturor scopurilor practice, să desfiinţeze procedura care presupune consensul şi să înceapă să ia decizii în baza votului majorităţii. Se pare că Europa cu mai multe viteze a sosit deja", comentează Bloomberg.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
După anunţul lui Bolojan, şi şeful Camerei Deputaţilor anunţă reducerea a peste 200 de posturi
-
Kremlinul dezinformează: Operaţiune militară fictivă la graniţa României cu Ucraina
-
Dezbateri cruciale la Davos: Liderii europeni discută viitorul economic al Europei în era Trump
"Ideea unei Uniuni Europene cu mai multe viteze, în care naţiunile se îndreaptă spre o federaţie în ritmul propriu, ar putea fi privită ca un instrument de şantaj pentru cele patru mari state ale UE, Germania, Franţa, Spania şi Italia, pentru a-i forţa pe ceilalţi 23 de membri ai Uniunii să le accepte statutul de lider. Dar dacă aceasta ar deveni o politică oficială a UE, cum ar funcţiona de fapt? Summitul UE din această săptămână a oferit unele indicii", se menţionează în editorial.
"În realitate, Europa cu mai multe viteze ar însemna cel mai probabil un nucleu al membrilor zonei euro care se îndreaptă spre o uniune fiscală. Nu este clar care dintre ei ar vrea să meargă mai departe cu acest lucru şi dacă cei care vor asta se vor califica, însă o astfel de dezvoltare ar trage semnale de alarmă către toţi beneficiarii neţi de fonduri UE care nu fac parte din zoa euro. Cu un buget pe două niveluri, contribuitorii neţi vor păstra mai degrabă majoritatea banilor în interiorul primului nivel, împărţindu-i în cadrul grupului mai unit.
Grupul-nucleu, în teorie, va fi mai susceptibil să ajungă la un consens privind aspectele, cum ar fi frontierele, imigraţia, legislaţia muncii, chiar şi taxele. În mod inevitabil, UE va deveni un fel de organizaţie mai mult de tip german unde orice decizie este precedată de o discuţie, dar unde cei care nu sunt de acord cu majoritatea nu vor fi menajaţi. Aceasta este genul de abordare pe care candidatul la alegerile prezidenţiale franceze Emmanuel Macron a promovat-o în apariţiile sale din cadrul campaniei. El a spus săptămâna trecută:
« Dacă zona euro nu a făcut progrese în ultimii ani, este pentru că îi este ruşine de sine şi pentru că îi este teamă să se confrunte cu cei care au preferat să stea în balcon sau în holul de la intrare. Haideţi să îndrăznim să susţinem o Europă cu mai multe viteze». Dacă ameninţarea implicită este că celor din grupul-nucleu nu le va păsa dacă ei rămân în UE sau dacă pleacă, este greu să vedem acest lucru ca fiind foarte credibil (...)", mai comentează Bloomberg.
"Păcatul originar al UE este că a eşuat în a-şi defini scopurile federaliste în termeni specifici, făcând ca beneficiile economice ale Uniunii să fie accesibile multor state care nu au vrut să îşi sacrifice suveranitatea în schimb. Alungarea acestora spre statutul de clasa a doua nu este la fel de uşoară ca depăşirea lor prin numărul de voturi, aşa cum Polonia a fost depăşită săptămâna trecută. Este nevoie de o motivaţie federalistă din partea unui grup de state UE puternice din punct de vedere economic. Dacă cineva este ţinut la distanţă pentru că merge prea încet, atlcineva trebuie să fie pregătit să meargă repede", subliniază editorialul.
Citeşte şi: Donald Tusk a fost reales în funcţia de preşedinte al Consiliului European/ Polonia denunţă realegerea lui: Un exemplu că UE este supusă "dictatelor Germaniei"
Citeşte şi: Grupul Vişegrad, REACŢIE la planul Comisiei Europene. Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia pledează pentru UNITATE, vor funcţionarea Uniunii Europene în sistemul actual
Citeşte şi: "Marea rană a României rămâne nivelul de trai. Europa se va despărţi potrivit acestui criteriu". Opiniile analiştilor despre Europa cu două viteze
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Trump îl amenință pe Putin: „O putem rezolva pe calea ușoară … sau pe cea grea”. Cum vrea președintele să oprească războiul din Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe