ANALIZĂ: Din nou la Casa Albă, Obama se confruntă cu promisiuni nerespectate în mandatul trecut

Abia reales la Casa Albă, Barack Obama se confruntă cu provocarea unor promisiuni nerespectate, ca desfiinţarea închisorii de la Guantanamo Bay, încheierea programelor atacurilor cu avioane fără pilot, dur criticat, interceptărilor extrajudiciare sau detenţiei pe termen nelimitat.

Urmărește
225 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Din nou la Casa Albă, Obama se confruntă cu promisiuni nerespectate în mandatul trecut

Barack Obama (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"În prezent, după ce preşedintele Obama a obţinut un nou mandat, a venit vremea să îşi respecte promisiunea pe care a făcut-o în urmă cu patru ani, de a închide (centrul militar de detenţie de la baza americană) Guantanamo" Bay, în Cuba, scrie Anthony Romero, directorul Uniunii Americane pentru Apărarea Libertăţilor (ACLU).

"Îl îndemnăm pe preşedintele Obama să anuleze situaţia securităţii naţionale în cadrul căreia interceptări fără mandat din partea justiţiei, atacuri sângeroase extrajudiciare cu avioane fără pilot împotriva unor americani şi alte încălcări ale libertăţilor nostre individuale sunt considerate ca acceptabile", adaugă Romero.

Într-un adevărat rechizitoriu sever împotriva administraţiei în exerciţiu, Amnesty International (AI) subliniază asupra unui bilanţ sub orice aşteptări, "dezastruos", în materie de drepturile omului, în timpul primului mandat al lui Obama.

"Obama este în prezent adeptul conceptului de război mondial împotriva terorismului" al predecesorului său George W. Bush, "dispreţuind drepturile omului şi reinterpretând Constituţia", scrie Suzanne Nossel, directoarea Amnesty International USA.

Unele organizaţii nonguvernamentale (ONG) denunţă promulgarea unor legi care autoritzează detenţia nelimitată fără inculpare, interceptările extrajudiciare sau utilizarea forţei militare împotriva reţelei teroriste Al-Qaida.

Ele protestează faţă de abandonarea procedurilor judiciare în cadrul anchetei asupra morţii a doi deţinuţi, supuşi unor interogatorii în forţă în cadrul unor închisori secrete CIA, în urma atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001.

În plus, Guvernul american se găseşte în prezent în faţa unui tribunal de la Washington, urmând să fie judecat pentru programul de atacuri cu avioane fără pilot care a permis eliminarea unor lideri Al-Qaida în Pakistan, Yemen şi Somalia.

- Detenţii fără inculpare

"La preluarea funcţiei în ianuarie 2009, sunt sigur că ultimul lucru la care se aşteptau oficialii acestei administraţii era să fie acuzaţi, ca predecesorii lor din administraţia Bush, de eliminări extrajudiciare, de asasinate şi crime de război şi că vor fi urmăriţi (în justiţie) pentru încălcări ale Constituţiei de către organizaţii din domeniul drepturilor omului", apreciază John Bellinger, un fost consilier al Condoleezzei Rice, secretarul de stat al lui George W. Bush.

"Tortura este moştenirea preşedintelui Bush la Guantanamo", subliniază Baher Azmy de la Centrul pentru Drepturi Constituţionale (CCR). "Sper că moştenirea preşedintelui Obama nu va fi de a legitima detenţia pe termen nelimitat fără inculpare şi transformarea Guantanamo într-un loc în care Statele Unite trimit deţinuţi musulmani pentru a îmbătrâni şi muri", adaugă el.

Barack Obama a promis, încă de la învestirea sa, în 2009, închiderea centrului militar de detenţie de la Guantanamo Bay, deschis de către Bush pentru încarcerarea unor "combatanţi inamici". Deşi a fost împiedicat să facă acest lucru de către republicani, în Congres, 166 de persoane sunt deţinute în continuare în această închisoare, dintre care aproximativ 40 au fost declaraţi "eliberabili".

"Preşedintele Obama are acum a doua şansă să facă ceea ce trebuie şi să urmeze obiectivul admirabil pe care şi l-a dat", a declarat pentru AFP Hina Shamsi, directoarea pentru Securitate Naţională în cadrul ACLU.

"Este puţin probabil ca vreun alt preşedinte să reînnoiască promisiunea vană de a închide acest centru de detenţie", apreciază Suzanne Nossel de la Amnesty, îndemnîndu-l pe Barack Obama să acţioneze rapid.

Unii analişti consideră, totuşi, închiderea centrului militar de detenţie de la Guantanamo ca nerealistă în timpul preşedinţiei Obama. "Dezbaterea asupra viitorului (închisorii militare de la) Guantanamo se joacă între o promisiune goală şi atrofiată şi adoptarea tacită a statu-quo-ului", scrie expertul Benjamin Wittes de la Brookings Institution.

Guantanamo nu mai este o "problemă majoră, se poate trăi cu ea", declară pentru AFP istorica Karen Greenberg, specialistă în probleme legate de Guantanamo la Fordham University. În plus, acest lucru ar însemna "sfârşitul detenţiei pe termen nelimitat. Nu cred că Obama se va angaja la aşa ceva", apreciază ea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici