- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (25.11.2015, 18:46)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIZĂ: Turcia a doborât avionul rus pe fondul furiei faţă de raidurile vizând etnici turci din Siria
Incidentul produs la frontiera turco-siriană, unde armata turcă a doborât un avion militar rus, intervine în contextul în care Administraţia Recep Tayyip Erdogan exprimase în mai multe rânduri nemulţumire privind bombardamentele ruse în regiuni siriene în care trăiesc etnici turci.
Urmărește
7660 afișări
ANALIZĂ: Turcia a doborât avionul rus pe fondul furiei faţă de raidurile vizând etnici turci din Siria (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ Hepta)
Administraţia islamisto-conservatoare de la Ankara denunţase în mai multe rânduri, în ultimele săptămâni, raidurile ruse în Siria, îndemnând Rusia să atace exclusiv poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic.
De fapt, regimul Recep Tayyip Erdogan are propriile interese în conflictul din Siria, temându-se în primul rând de avansarea miliţiilor kurde. În plus, conform premierului rus Dmitri Medvedev, oficiali turci au "interese financiare directe" în comerţul cu petrol efectuat ilegal de organizaţia teroristă Stat Islamic.
Mai mult, în ultima vreme, liderii de la Ankara au exprimat preocupări din ce în ce mai intense privind situaţia etnicilor turci care trăiesc în nordul Siriei.
Citeşte şi: INCIDENT Turcia - Rusia. Pilotul salvat: Avionul militar rus era în spaţiul Siriei. Turcia nu a lansat niciun avertisment
Marţi dimineaţă, armata turcă a doborât un bombardier rus, la frontiera dintre Siria şi Turcia. Ankara susţine că avionul militar rus intrase câteva secunde în spaţiul aerian turc, deşi nu există dovezi în acest sens. Moscova a explicat că avionul nu a intrat deloc în spaţiul aerian turc, iar preşedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat că incidentul va avea "consecinţe grave". "Dar, oricum, piloţii noştri şi avionul nu reprezentau nicio ameninţare la adresa Turciei. Acest lucru era evident. Participau la operaţiuni împotriva reţelei teroriste Stat Islamic", a afirmat Putin. "Pierderea reprezintă o lovitură aplicată în spate de către complici ai teroriştilor, iar Rusia nu va tolera acest lucru", a avertizat Putin, condamnând atitudinea Turciei.
După incident, cel mai grav produs între NATO şi Rusia în ultimii 50 de ani, Erdogan a adoptat o atitudine diplomatică, explicând că nu vrea escaladarea tensiunilor cu Rusia. Însă liderul de la Ankara, acuzat de multe ori de tendinţe autoritariste, a reiterat, în contextul argumentaţiei pentru justificarea doborârii avionului rus, că Rusia trebuie să atace strict poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic, nu sate ale comunităţii turce din Siria.
"Rusia a transmis că a intervenit aerian în Siria pentru atacarea Daesh" (n.red. - reţeaua teroristă Stat Islamic). Dar membrii organizaţiei teroriste Daesh nu sunt prezenţi în regiunea siriană Latakia, nici în zonele nordice în care sunt etnici turci... Să nu ne lăsăm induşi în eroare...", a subliniat liderul turc, citat de Reuters.
Şi premierul Ahmet Davutoglu, un apropiat al lui Erdogan, a avut aceeaşi retorică miercuri, atrăgând atenţia că atacurile ruse asupra etnicilor turci din Siria nu pot fi efectuate sub pretextul contracarării reţelei teroriste sunnite Stat Islamic.
Statele Unite au transmis că nu sunt implicate în doborârea avionului rus, unii oficiali recunoscând că aparatul militar era în spaţiul aerian sirian în momentul în care a fost vizat de armata turcă, după ce intrase scurt timp în spaţiul Turciei. Alianţa Nord-Atlantică a adoptat un ton rezervat, semnalând că este alături de Turcia, dar îndemnând Ankara şi Moscova să evite escaladarea conflictului.
O coaliţie condusă de Statele Unite efectuează de peste un an raiduri aeriene în Siria şi Irak, vizând poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic. Din coaliţie fac parte ţări precum Australia, Canada, Marea Britanie, Franţa, Bahrain, Iordania, Maroc, Qatar, Arabia Saudită şi Turcia.
Citeşte şi: Medvedev: Turcia apără SI deoarece unii oficiali au interese financiare în comerţul cu petrol/ Lavrov: Doborârea avionului militar rus este o "provocare planificată"
Rusia a lansat la sfârşitul lunii septembrie raiduri aeriene în Siria, pentru susţinerea regimului Bashar al-Assad. Statele Unite şi NATO au acuzat Rusia că atacă poziţii ale insurgenţilor susţinuti de Occident. Moscova susţine că vizează exclusiv poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic, care ocupă regiuni din Irak, Siria, Libia şi Egipt, unde a proclamat un "califat islamic".
Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeste 250.000 de morţi.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Medvedev: Turcia apără SI deoarece unii oficiali au interese financiare în comerţul cu petrol/ Lavrov: Doborârea avionului militar rus este o "provocare planificată"
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe