ANALIZĂ: Ucraina, divizată între Est şi Vest

Criza din Ucraina aduce din nou în atenţie divizarea ţării între regiunile din est, cu populaţie rusofonă, care susţine apropierea de Rusia, şi vestul dominat de proeuropenii favorabili apropierii de Uniunea Europeană.

Urmărește
2043 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Ucraina, divizată între Est şi Vest

ANALIZĂ: Ucraina, divizată între Est şi Vest (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Deşi ucraineana este limba oficială a ţării şi este vorbită de aproximativ 70 la sută din populaţia Ucrainei, după cum arată ultimul recesământ din 2001, limba rusa este, de asemenea, folosită de majoritatea cetăţenilor, în special în regiunile din estul şi sudul ţării.

În alte locuri, precum Crimeea, rusa este chiar limba oficială, notează BBC, care arată că această dominaţie în sudul şi este ţării este în special motivat de imigraţia puternică din Rusia din perioada sovietică.

În schimb, în regiunile din vestul ţării, unde Polonia şi Austria au avut o influenţă majoră sute de ani, populaţia vorbeşte limba ucraineană, are o mai mare tendinţă naţionalistă şi se identifică aparţinând Europei.

În plus, 17 la sută dintre cei 46 de milioane de locuitori ai Ucrainei sunt ruşi, iar majoritatea acestora se află în estul şi sudul ţării. De asemenea, limba rusă este vorbită şi la Kiev, oraş cu 2,8 milioane de locuitori.

Diviziunea identitară este, de asemenea, şi religioasă. Biserica Ortodoxă aparţinând de Patriarhia Kievului şi Biserica greco-catolică, prezente în special în vestul ţării, îi susţin pe manifestanţii proeuropeni, în timp ce Biserica Ortodoxă aparţinând de Patriarhia Moscovei, situată în estul ruofon, susţine mai degrabă interesele Kremlinului.

Divizarea cultul-lingvistică a Ucrainei s-a reflectat de-a lungul timpul şi în opţiunea de vot a cetăţenilor. Astfel, la ultimele alegeri din 2010 preşedintele Viktor Ianukovici a obţinut cele mai multe voturi din partea alegătorilor care vorbesc limba rusă, în timp ce fosta sa contracandidată, Iulia Timoşenko, a fost votată masiv în regiunile din vestul Ucrainei.

Opţiunea alegătorilor a venit în condiţiile în care preşedintele Viktor Ianukovici, descris drept rusofon şi rusofil, reprezintă imaginea regiunii sale natale din estul Ucrainei, Donbasul industrial, teatrul unor lupte între clanuri mafiote în anii postsovietici.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici