- Home
- Externe
- KIEV, (21.02.2014, 19:00)
- Iuliana Enache , Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Criza din Ucraina, la final: Iulia Timoşenko AR PUTEA FI ELIBERATĂ. Ianukovici a semnat un acord cu opoziţia. Alegeri prezidenţiale ANTICIPATE în acest an. Prevederile ACORDULUI - VIDEO, FOTO
Preşedintele Viktor Ianukovici şi reprezentanţii opoziţiei au semnat vineri un acord de ieşire din criza din Ucraina, care prevede, printre altele, alegeri prezidenţiale anticipate, formarea unui guvern de coaliţie şi o reformă constituţională. Acordul a fost obţinut în urma unor violenţe care s-au soldat cu 80 de morţi, începând de marţi, la Kiev. Tot vineri, parlamentul Ucrainei a aprobat o lege ce permite eliberarea Iuliei Timoşenko.
Urmărește
10873 afișări
Criza din Ucraina, la final: Iulia Timoşenko AR PUTEA FI ELIBERATĂ. Ianukovici a semnat un acord cu opoziţia. Alegeri prezidenţiale ANTICIPATE în acest an. Prevederile ACORDULUI - LIVE TEXT, LIVE VIDEO, FOTO (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
UPDATE 18: 59 Parlamentul Ucrainei a aprobat o lege ce permite eliberarea Iuliei Timoşenko
Parlamentul Ucrainei a aprobat, vineri, un proiect care abrogă articolul din Codul Penal în baza căruia a fost condamnată Iulia Timoşenko, informează AFP.
Iulia Timoşenko a fost condamnată în 2011 la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere, după ce, în calitatea de prim-ministru, a semnat acorduri în domeniul gazelor cu Rusia considerate dezavantajoase pentru statul ucrainean.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Eliberarea Iuliei Timoşenko a fost solicitată în repetate rânduri de opoziţie şi de Uniunea Europeană.
Votul Parlamentului ucrainean a avut loc la câteva ore după ce Administraţia Viktor Ianukovici a ajuns la un acord cu opoziţia proeuropeană pentru depăşirea crizei politice marcată de violenţe soldate cu zeci de morţi şi sute de răniţi.
Acordul prevede crearea unui guvern de uniune naţională şi organizarea de alegeri prezidenţiale şi parlamentare anticipate.
Citeşte şi:
Obama şi Putin au discutat despre situaţia din Ucraina: Cei doi lideri pledează pentru o punere în aplicare rapidă a acordului politic
Citeşte şi:
REACŢII INTERNAŢIONALE la semnarea acordului dintre Ianukovici şi opoziţie: SUA, Franţa şi Marea Britanie salută acordul şi cer aplicarea imediată. Rusia susţine şi ea acordul
UPDATE 17:15 O facţiune radicală a opoziţiei ucrainene avertizează că va continua "revoluţia"
Mişcarea radicală Sectorul Dreapta a comunicat că nu are încredere în preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, avertizând că va continua lupta împotriva regimului de la Kiev, informează site-ul agenţiei Interfax Ukraine.
"Revoluţia naţională continuă", a declarat Dmitro Iaroş, liderul organizaţiei radicale Sectorul Dreapta.
UPDATE 17:05 - Parlamentul ucrainean a votat revenirea la Constituţia din 2004
Parlamentul ucrainean a votat vineri, cu o majoritate largă, în favoarea adoptării Constituţiei din 2004, care acorda preşedintelui puteri mai puţin importante decât Constituţia actuală, relatează AFP.
Acest vot a avut loc în urma semnării unui acord de ieşire din criză de către preşedintele Viktor Ianukovici şi reprezentanţi ai opoziţiei.
UPDATE 16:51 - UE îndeamnă Guvernul şi opoziţia ucrainene să pună în aplicare acordul de la Kiev
Preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy a îndemnat vineri Guvernul şi opoziţia din Ucraina "să treacă de la vorbe la fapte" şi să pună în aplicare acordul de ieşire din criză pe care l-au semnat în prezenţa mediatorilor europeni, relatează AFP.
Acest acord "este un compromis necesar în vederea lansării unui dialog politic indisprensabil" care să permită Ucrainei să iasă din criză, a apreciat Van Rompuy. "De-acum este rsponsabilitatea tuturor părţilor să fie curajoase şi să treacă de la vorbe la fapte", a adăugat el, citat într-un comunicat.
UPDATE 16:00 Opoziţia şi Ianukovici au semnat un acord de ieşire din criză
Preşedintele Viktor Ianukovici şi reprezentanţii opoziţiei au semnat vineri, în prezenţa mediatorilor europeni, un acord de ieşire din criză, care prevede concesii importante din partea puterii, dar care ar putea să fie considerate insuficiente după baia de sânge care a îndoliat Kievul, relatează AFP.
Acordul, semnat vineri la palatul prezidenţial în prezenţa mediatorilor europeni, prevede un scrutin prezidenţial anticipat, formarea unui guvern de coaliţie şi o reformă constituţională. Acordul a fost obţinut în urma unor violenţe care s-au soldat cu 80 de morţi, începând de marţi, la Kiev.
Principalii trei lideri ai opoziţiei ucrainene, Vitali Kliciko, Arseni Iaţeniuk şi Oleg Tiagnibok au semnat acordul, alături de miniştrii de Externe german Franz-Walter Steinmeier şi polonez Radoslaw Sikorski, a constatat AFP. Reprezentantul Rusiei nu a semnat textul.
Opoziţia, reprezentată de către "Consiliul Maidan", şi-a exprimat anterior acordul, cu condiţia ca actualul ministru de Interne Vitali Zaharcenko să nu facă parte din viitorul Guvern, iar procurorul general Viktor Pcionka să nu mai rămână în funcţie, potrivit lui Oleg Tiagnibok. Cei doi sunt vizaţi din cauza rolului în reprimarea judiciară şi din partea poliţiei a manifestanţilor.
UPDATE 15:21 - Opoziţia ucraineană acceptă propunerile lui Ianukovici
Opoziţia acceptă propunerile preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici, a anunţat vineri un reprezentant al opoziţiei, transmite AFP.
Preşedintele ucrainean a anunţat vineri concesii majore faţă de opoziţie, inclusiv alegeri prezidenţiale anticipate, formarea unui guvern de coaliţie şi o reformă constituţională, în urma unor violenţe care s-au soldat, începând de marţi, cu aproape 80 de morţi.
Acordul a fost aprobat de către "Consiliul Maidan", numele pieţei din centrul Kievului, ocupate de trei luni de către manifestanţi, regrupând toate tendinţele din cadrul opoziţiei, partide politice, reprezentanţi ai societăţii civile şi grupări radicale, potrivit lui Tiagnibok.
Opoziţia a cerut, totodată, ca actualul ministru de Interne Vitali Zaharcenko să nu facă parte din viitorul Guvern, iar procurorul general Viktor Pcionka să fie demis din funcţie, potrivit lui Tiagnibok.
Cei doi sunt vizaţi din cauza rolului pe care l-au jucat în reprimarea, din partea poliţiei şi puterii judiciare, a manifestanţilor din Ucraina.
Tiagnibok este liderul partidului naţionalist Svoboda (Libertate) şi unul dintre principalii trei lideri ai opoziţiei politice.
UPDATE 15:10 - Reprezentantul Kremlinului nu ar fi semnat documentul final menit să soluţioneze criza din Ucraina
Vladimir Lukin, trimis la Kiev de către preşedintele rus Vladimir Putin, a refuzat să semneze acordul menit să pună capăt violenţelor şi să soluţioneze criza.
Însă agenţia nu a obţinut o confirmare oficială în acest sens, precizează BBC.
UPDATE 13:58 - Circulaţia metroului din Kiev a fost reluată parţial
Circulaţia metroului din Kiev, suspendată marţi din cauza tulburărilor din capitala ucraineană, a fost reluată parţial vineri, însă două staţii rămâneau închise, în centrul oraşului, a anunţat administraţia metroului pe site, relatează RIA Novosti în pagina electronică.
Staţiile "Hreşciatik" şi "Maidan Nezalejnosti" sunt utilizate doar pentru corespondenţă, începând de vineri, precizează metroul.
Primarul Kievului Vladimir Makeienko a decis să redeschidă metroul în urma unui anunţ al Serviciului de Securitate (SBU) potrivit căruia situaţia în privinţa securităţii este "satisfăcătoare" la metrou, cu excepţia staţiilor din centru.
UPDATE 13:30 - Şeful diplomaţiei poloneze: Negocierile menite să pună capăt crizei din Ucraina, într-o fază "delicată"
Negocierile menite să pună capăt crizei din Ucraina sunt într-o fază "delicată", a declarat vineri şeful diplomaţiei poloneze Radoslaw Sikorski, relatează AFP.
"Moment delicat cu privire la acordul asupra soluţionării crizei din Ucraina. Toate părţile este necesar să aibă în vedere că un compromis nu poate fi mulţumitor 100%" pentru toţi, a scris ministrul într-un mesaj postat pe contul de Twitter, după ce s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici.
Într-un al doilea mesaj postat pe Twitter, ministrul a precizat că este "în drum, împreună cu ministrul german Frank-Walter Steinmeier, să întâlnească militanţi în Piaţa Maidan, pentru a discuta despre proiectul de acord" negociat vineri dimineaţa cu Ianukovici.
UPDATE 12:55 - Ianukovici anunţă un scrutin prezidenţial anticipat
Ianukovici acceptă totodată o reformă constituţională şi formarea unui guvern de uniune naţională, potrivit unui comunicat emis de preşedinţie.
"Anunţ lansarea unei proceduri în vederea unor alegeri prezidenţiale anticipate", a declarat preşedintele ucrainean, citat într-un comunicat, fără să precizeze o dată în acest sens.
"Lansez, de asemenea, procesul de revenire la Constituţia din 2004" care reduce puterea preşedintelui în favoarea Guvernului şi Parlamentului, dar şi formarea unui "guvern de unitate naţională".
Prevederile acordului dintre puterea şi opoziţia ucraineană
1.În 48 de ore va fi adoptată şi publicată o lege care reinstaurează Constituţia din 2004. Semnatarii îşi declară intenţia de a forma o coaliţie şi un Guvern de uniune naţională în decurs de zece zile.
2. O reformă constituţională care echilibrează zonele de responsabilitate ale preşedintelui ucrainean, Guvernului şi Parlamentului va începe imediat şi va fi încheiată în septembrie 2014.
3. Alegerile prezidenţiale vor fi organizate imediat după ce va fi adoptată noua Constituţie, dar nu mai târziu de decembrie 2014. Va fi adoptată o nouă legislaţie şi o nouă componenţă a Comisiei Electorale Centrale, în conformitate cu principiul proporţionalităţii, potrivit normelor OSCE şi Comisiei de la Veneţia.
4. Va fi demarată o investigaţie în cazul recentelor acte de violenţă ce va fi supravegheată de autorităţi, opoziţie şi Consiliul European.
5. Autorităţile nu vor declara stare de urgenţă. Autorităţile şi opoziţia se vor abţine de la folosirea forţei.
UPDATE 12:40 - Preşedintele Parlamentului ucrainean a semnat rezoluţia care interzice o operaţiune antiteroristă
Preşedintele Verhovna Rada (Parlament) Volodimir Ribak a semnat o rezoluţie parlamentară care condamnă violenţa în ţară şi interzice o operaţiune antiteroristă declanşată joi seara, relatează agenţia Interfax-Ukraine în pagina electronică.
"Rezoluţia Verhovna Rada care condamnă utilizarea violenţei a fost semnată de către preşedintele" Parlamentului, a declarat Volodimir Ribak într-o sesiune, vineri.
Citeşte şi:
NATO condamnă "baia de sânge" din Ucraina şi cere armatei să nu intervină în criza politică
UPDATE 12:20 - Adjunctul şefului Statului Major ucrainean demisionează pentru a evita implicarea armatei în criză
"În prezent se implică armata în conflictul civil. Acest lucru poate antrena morţi masive de civili şi militari", a declarat generalul Dumanski pentru postul Kanal 5.
"Am decis să demisionez pentru a evita escaladarea", a subliniat el.
Citeşte şi:
CRIZA DIN UCRAINA: Bătaie în Parlamentul de la Kiev între deputaţii puterii şi cei ai opoziţiei - FOTO
UPDATE 12:05 - UE contează pe semnarea unui acord "temporar" cu Ucraina - diplomat
Uniunea Europeană contează pe semnarea, vineri, a unui acord "temporar", a declarat un diplomat citat de AFP.
"Aşteptăm semnarea unui acord temporar astăzi", le-a declarat acest oficial jurnaliştilor. Acordul prevede o reformă constituţională până în septembrie, organizarea de alegeri prezidenţiale şi legislative la o dată ce urmează a fi stabilită.
UPDATE 10:58 - Poliţia ucraineană susţine că protestatarii au deschis focul în apropierea Pieţei Independenţei
Poliţia ucraineană, citată de Reuters, susţine că protestatarii au deschis focul, vineri, în apropiere de Piaţa Independenţei din Kiev, relatează Sky News şi BBC News Online.
"Participanţii la proteste au deschis focul asupra ofiţerilor de poliţie (...). Urmează să vedem dacă a fost cineva rănit. Intenţia lor este de a-şi crea drum spre Verhovna Rada (Parlament)", a declarat şeful biroului de presă al Ministerului ucrainean de Interne, Serghei Burlakov, citat de agenţia Interfax.
Protestatarii nu au reacţionat încă la aceste acuzaţii.
Poliţia ucraineană a răspuns la focurile de armă trase de protestatari între Piaţa Independenţei şi Parlament, adaugă comunicatul poliţiei, citat de Reuters.
"În pofida informaţiilor privind focurile de armă, reporterul (cotidianului) Kyiv Post de pe Instituţka (o stradă din Kiev) susţine că nu sunt împuşcături. Niciun poliţist. Doar camioane ale poliţiei care blochează drumul", relatează BBC, preluând un mesaj de pe Twitter.
Pe de altă parte, site-ul de ştiri Ukrainska Pravda anunţă că o înregistare a unei conversaţii prin radio a unor posilibi lunetişti a fost postată pe Internet. Aceştia par a se afla în hotelul Ukraina, care domină Piaţa Independenţei.
"Atenţie la strada Hruşevskii, fiţi pregătiţi de treabă. Dacă există vreo mişcare cu arme, raportaţi şi la treabă. Berkut (poliţia antirevoltă) se pregătesc să avanseze, vom fi acoperiţi de ei", se aude una dintre voci spunând în rusă. "Acoperişurile clădirilor înalte sunt prioritatea", spune altă voce.
Informaţia publicată este însoţită de o înregistrare de 15 minute postată pe YouTube.
UPDATE 10:40 - Peste 5.000 de protestatari se află în continuare în Piaţa Independenţei din Kiev
Peste 5.000 de protestatari se aflau vineri dimineaţă în Piaţa Independenţei din Kiev, în timp ce prezenţa forţelor de ordine nu a fost observată în imediata apropiere a baricadelor ridicate de manifestanţi sau a străzilor din centrul capitalei ucrainene, relatează BBC News Online.
Potrivit BBC, care citează agenţia Interfax-Ucraina, protestatarii au pregătit cocteiluri Moltov şi le-au adus la baricadele din Piaţa Independenţei în cursul nopţii de joi spre vineri.
Pe de altă parte, Parlamentul de la Kiev a decis să-şi desfăşoare activitatea fără întrerupere, inclusiv în weekend, până la soluţionarea crizei politice din Ucraina, relatează agenţia Unian, în pagina electronică.
De asemenea, la reuniunea de urgenţă de joi, Parlamentul a adoptat o rezoluţie în care condamnă folosirea violenţei împotriva manifestanţilor.
Totodată, rezoluţia cere Guvernului ucrainean, Serviciului de Securitate (SBU), Ministerului de Interne, Ministerului Apărării şi celorlalte structuri armate să pună capăt folosirii forţei şi să interzică folosirea armelor împotriva cetăţenilor ucraineni.
Parlamentul de la Kiev a interzis, de asemenea, desfăşurarea "operaţiunii antiteroriste" decisă anterior de Serviciul ucrainean de Securitate.
UPDATE 10:25 - Viktor Ianukovici ar fi dispus la concesii, potrivit unui consilier al acestuia
Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, este pregătit şi pentru alte concesii, într-un efort de a reinstaura pacea în ţară, a declarat un consilier al acestuia, Hanna Herman, care este şi parlamentar din partea Partidului Regiunilor, relatează Interfax Ucraina, în pagina electronică.
"Preşedintele Ucrainei va face concesii pentru a reinstaura pacea", a declarat ea, când a comentat ultima rundă de negocieri care a avut loc la preşedinţia Ucrainei.
UPDATE 10:00 - Ministerul polonez de Externe anunţă că negocierile de la Kiev se vor relua la prânz
Ministerul polonez de Externe a anunţat, vineri, că negocierile pe tema crizei din Ucraina se vor relua la prânz, relatează AFP.
UPDATE 09:50 - Ministerul ucrainean de Interne anunţă un bilanţ de 16 morţi în rândul poliţiştilor
"Numărul morţilor în rândul ofiţerilor agenţiilor de menţinere a ordinii publice a crescut la 16. În total 130 de poliţişti au fost internaţi în spital cu răni provocate de gloanţe", a precizat ministerul.
Potrivit ministerului, 565 de poliţişti au solicitat asistenţă medicală, iar 410 dintre ei au fost spitalizaţi.
Citeşte şi:
Violenţele de la Kiev: Cel puţin 77 de morţi şi 577 de răniţi, conform unui nou bilanţ oficial
UPDATE 08:50 - Preşedinţia ucraineană susţine că a ajuns la un acord cu miniştrii UE
Preşedinţia ucraineană a emis o declaraţie în care a anunţat că negocierile din cursul nopţii cu liderii opoziţiei şi reprezentanţii UE şi ai Rusiei au condus la un acord. Aceasta nu a oferit detalii despre acord, dar a afirmat că părţile vor semna un document la prânz (12.00 ora României).
Opoziţia şi miniştrii UE nu au confirmat până în prezent acest acord, iar surse diplomatice au declarat că negocierile au fost "foarte dificile". Acestea s-au încheiat la ora 07.20, potrivit unui mesaj publicat pe Twitter de ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski.
Acordul din Ucraina se referă la alegeri prezidenţiale anticipate şi reformă constituţională
Acordul încheiat vineri între puterea ucraineană, opoziţie, UE şi Rusia, la încheierea unor negocieri maraton şi a unei băi de sânge la Kiev, se referă la convocarea alegerilor prezidenţiale anticipate şi la o reformă constituţională, a anunţat televiziunea ucraineană.
Miniştrii europeni au încercat să negocieze o înţelegere politică în Ucraina după violenţele care au avut loc între poliţie şi protestatarii antiguvernamentali, soldate cu 77 de morţi şi 577 de răniţi în două zile, potrivit bilanţului oficial.
Citeşte şi:
CRIZA DIN UCRAINA: După cea mai sângeroasă zi a protestelor, soldată cu cel puţin 100 de morţi, Ianukovici a fost de acord cu alegeri anticipate, susţine premierul Poloniei. Opoziţia anunţă că nu există acord - VIDEO, FOTO
Citeşte şi:
PROTESTELE din Kiev, explicate de o tânără într-un videoclip impresionant: "Vrem să ne eliberăm din strânsoarea dictaturii. Am putea fi ucişi unul câte unul" - VIDEO
Citeşte şi:
PROTESTELE din Kiev: Vitali Kliciko a prezentat un plan de soluţionare a crizei pe YouTube - VIDEO
Citeşte şi:
DEVASTAREA Pieţei Independenţei din Kiev: Efectele protestelor din capitala Ucrainei - FOTO
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: CRIZA DIN UCRAINA: După cea mai sângeroasă zi a protestelor, soldată cu cel puţin 100 de morţi, Ianukovici a fost de acord cu alegeri anticipate, susţine premierul Poloniei. Opoziţia anunţă că nu există acord - VIDEO, FOTO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe