- Home
- Externe
- (09.12.2021, 18:06)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Annalena Baerbock anunţă că Germania se va opune în continuare energiei nucleare
Germania se va opune în continuare utilizării energiei nucleare, i-a transmis Annalena Baerbock, noul ministru german de Externe, omologului său din Franţa, Jean-Yves Le Drian, în cursul întâlnirii de joi, potrivit publicaţiei Die Welt.
Urmărește
1197 afișări
Sursa foto: profimedia
Annalena Baerbock a declarat că Germania nu este de acord cu iniţiativa Franţei de a considera energia nucleară drept "ecologică" la nivelul Uniunii Europene. "Faptul că avem poziţii divergente în problema energiei atomice este cunoscut", a afirmat Annalena Baerbock.
"Europa va fi principala direcţie a politicii externe a Germaniei. În acest sens, Europa are nevoie de un impuls puternic din partea Germaniei şi Franţei", a precizat Annalena Baerbock.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Jean-Yves Le Drian, ministrul francez de Externe, a declarat că speră să continue cu Annalena Baerbock relaţia de încredere pe care a avut-o cu Heiko Maas, ministrul de Externe al fostului Guvern Angela Merkel. "Relaţia dintre cei doi miniştri este un fel de comoară pentru o relaţie franco-germană în serviciul Europei. Acest lucru este esenţial, chiar vital, pentru cele două popoare", a afirmat Jean-Yves Le Drian.
În iulie, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a pledat pentru intensificarea rolului energiei nucleare în scopul asigurării necesarului de electricitate, cerând, pe fondul opoziţiei unor ţări europene, evitarea dezbaterilor "prea generale". "Noi avem o şansă. Suntem ţara din Europa cu cea mai redusă cantitate de emisii de dioxid de carbon raportat la fiecare locuitor. De ce? Pentru că avem istoria energiei nucleare. Alte ţări au mine de cărbuni sau importă mult gaz, care este o hidrocarbură şi are un bilanţ negativ privind emisiile de dioxid de carbon, dar noi avem şansa energiei nucleare", a argumentat Emmanuel Macron. În contextul opoziţiei faţă de energia nucleară exprimată de unele ţări din Uniunea Europeană, preşedintele Franţei a cerut evitarea dezbaterilor "exclusive sau prea generale" pe acest subiect.
În martie, şapte ţări din cadrul Uniunii Europene, inclusiv Franţa şi România, au trimis o scrisoare Comisiei Europene prin care au evidenţiat rolul important al energiei nucleare, contestat de Germania şi Austria. Emmanuel Macron argumenta atunci că era "un apel de urgenţă pentru a asigura reguli mai echitabile pentru energia nucleară, în Uniunea Europeană, fără a o exclude din politicile şi avantajele climatice şi energetice". Scrisoarea a fost semnată de preşedintele Franţei şi de premierii din România, Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia şi Slovenia. Apelul din martie a intervenit în contextul dezbaterilor de la Bruxelles privind o nouă "taxonomie" ecologică europeană, prin care ar urma să fie condiţionat accesul la finanţări şi investiţii în următorii ani. Semnatarii scrisorii au cerut ca "politicile energetice şi climatice europene să susţină toate modalităţile în sensul neutralităţii climatice, în virtutea principiului neutralităţii tehnologice".
Statele membre ale Uniunii Europene au viziuni diferite asupra rolului energiei atomice în viitor. Unele ţări sunt favorabile includerii energiei nucleare în programul ecologic, în contextul avantajelor climatice pe care le oferă, respectiv emisii reduse de dioxid de carbon. Alte ţări, precum Germania şi Austria, se opun. Germania a decis renunţarea la energia nucleară după catastrofa produsă la centrala atomică Fukushima (Japonia) în 2011. Berlinul se opune finanţărilor europene pentru energia nucleară. Polonia şi Cehia vor să utilizeze energie atomică pentru a limita industria axată pe cărbune.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe