- Home
- Externe
- NEW YORK, (02.10.2015, 17:45)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
AP: Rusia zădărniceşte eforturile SUA prin acţiunile din Siria
Bashar al-Assad este la putere, după ce Washingtonul anunţa în urmă cu 1.506 zile că "zilele (la putere) îi sunt numărate", iar o convergenţă între Occident şi Rusia ar putea să-i consolideze poziţia ori să pregătească o tranziţie politică şi sfârşitul domniei de 45 de ani a familiei al-Assad.
Urmărește
1762 afișări
AP: Rusia zădărniceşte eforturile SUA prin acţiunile din Siria (Foto: AFP / Mediafax Foto)
În ambele cazuri, susţinătorii lui al-Assad - ruşii şi iranienii - ar putea să revendice o victorie, comentează The Associated Press în pagina electronică.
Însă există şi a treia posibilitate - dureroasă. Decizia Rusiei de a interveni prin atacuri aeriene săptămâna aceasta ar putea doar să prelungească şi să intensifice un conflict deja brutal, care a produs cea mai mare criză a refugiaţilor de la cel de-al Doile Război Mondial încoace şi care a ajutat la ascensiunea grupării Statul Islamic (SI), accea care, afirmă ministrul rus de externe Serghei Lavrov, ţinteşte să creeze un califat din "Portugalia în Pakistan".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
Administraţia Obama a fost criticată, mai întâi pentru reacţia ezitantă faţă de războiul civil din ultimii patru ani, iar acum pentru că evită să-şi asume o poziţie fermă faţă de acţiunile Rusiei.
Oficiali din cadrul administraţiei, în mod alternativ, atât au salutat un rol al Rusiei, cu condiţia să se limiteze la lupta împotriva SI şi filialelor Al-Qaida, cât şi l-au denunţat drept un instrument de salvare a lui al-Assad sau ca pe o tentativă cinică a Moscovei de a-şi spori prezenţa la Mediterana. Unii oficiali americani recunosc că nu ştiu ce intenţii are Rusia. Dar ceea ce este clar este faptul că ruşii au intrat într-un conflict în care Statele Unite ar fi preferat ca ei să nu intre.
După ce a acuzat Rusia de intervenţie militară în criza ucraineană, ceea ce Moscova neagă invariabil, administraţia se confruntă cu un spectacol la scenă deschisă a forţei ruseşti în Orientul Mijlociu, o regiune în care Washingtonul se considera principala putere exterioară.
Formularea unui răspuns hotărât a fost înceată. Până joi, o reuniune între preşedinţii Barack Obama şi Vladimir Putin şi trei întâlniri între Lavrov şi secretarul de Stat John Kerry, la Adunarea generală a ONU de la New York, au adus doar începutul unor discuţii la nivel militar pentru a evita ca avioanele unora să nu se lovească de ale celorlalţi şi al unui nou efort, nedeterminat încă, de a promova o tranziţie politică.
Probleme mai largi rămân în suspans, aşa cum au stat de când Obama l-a îndemnat pentru prima dată pe al-Assad să demisioneze, pe 18 august 2011.
Al-Assad a dat dovadă de o facultate remarcabilă de a rămâne la putere, pentru un om a cărui plecare a fost cerută atât de către Statele Unite şi Europa, cât şi de mulţi vecini de-ai săi, timp de peste patru ani. Amplu condamnat pentru abuzuri asupra drepturilor şi atrocităţi pe câmpul de luptă, al-Assad s-a agăţat cu încăpăţânare de putere, sfidând numeroase previziuni ale căderii sale iminente.
În pofida dezminţirilor Moscovei că atacurile aeriene ruseşti au scopul să-l susţină pe al-Assad, intrarea forţelor ei în război i-a oferit liderului sirian un impuls, în detrimentul coaliţiei conduse de către Statele Unite împotriva Statului islamic (SI). Opoziţia faţă de al-Assad susţinută de către americani, deja slăbită, a fost subminată şi se va confrunta cu înfrângeri suplimentare în cazul în care-i sunt vizate poziţiile - intenţionat sau neintenţionat - de atacurile aeriene ruseşti.
Unii analişti şi-au exprimat îngrijorarea faţă de faptul că opoziţia moderată faţă de al-Assad va începe să dispară.
"Asemenea atacuri au potenţialul să alieneze şi mai mult ceea ce a mai rămas din aşa-zisele elemente moderate sau naţionaliste ale forţelor antiguvernamentale siriene, putându-le împinge către linia mai dură a unor grupări militante islamiste", a apreciat Matthew Henman, şeful Centrului pentru terorism şi insurgenţă din cadrul Jane's, cu sediul la Londra.
Citeşte şi: Rusia prezintă la ONU un proiect pentru crearea unei coaliţii antiteroriste cu participarea Siriei
Citeşte şi: Surse: Regimul Bashar al-Assad, Iranul, Hezbollah şi Rusia pregătesc o vastă ofensivă în Siria
Citeşte şi: John McCain: Raidurile aeriene efectuate de Rusia în Siria au vizat insurgenţi antrenaţi de CIA
Citeşte şi: Rusia neagă că a bombardat alte obiective decât cele ale grupării Stat Islamic şi dă publicităţii imagini cu raidurile - VIDEO
Intervenţia rusească a avut loc într-un moment critic pentru al-Assad şi trupele sale slăbite. Pierderea de către armata siriană a provinciei Idleb (nord) a deschis rebelilor calea să se apropie periculos de mult de fieful alawit din zona de coastă, lăsându-i pe militarii de-acolo descoperiţi. Al-Assad a încercat să-şi compenseze pierderile lansând ofensive în alte părţi, însă, în pofida ajutorului primit de la mii de luptători din cadrul Hezbollahul libanez, susţinuţi de Iran, armata siriană nu a reuşit să obţină rezultate.
Armata siriană şi Hezbollahul s-au împotmolit într-o luptă costisitoare de mai multe luni pentru cucerirea localităţii Zabadani de lângă frontiera cu Libanul, de exemplu, unde au anunţat o victorie iminentă în mai multe rânduri, fără să fie capabile să o obţină.
Iar în timp ce prezenţa militară rusă cerută de al-Assad demonstrează slăbiciunea Guvernului sirian şi completa lui dependenţă - stânjenitoare - de aliaţii săi, ea oferă totodată cel puţin un foarte necesar sprijin psihologic susţinătorilor liderului sirian.
"Este foarte clar că unul dintre scopurile fundamentale ale manevrei făcute de ruşi este să consolideze Guvernul sirian şi să expedieze speculaţiile cu privire la soarta lui al-Assad", a declarat Cliff Kupchan, preşedintele centrului de reflecţie Eurasia Group, cu sediul la Washington.
Al-"Assad tocmai a primit un al doilea mare impuls - avioane de vânătoare ruseşti, sisteme de rachete antiaeriene şi trupe. În opinia mea, Occidentul condus de americani este puţin susceptibil să schimbe nucleul poziţiei potrivit căreia «(al-)Assad trebuie să plece», în viitorul apropiat", a apreciat el.
"În mod ironic, cea mai bună speranţă aici este ca Rusia să intre în această aventură, Statelor Unite să-i permită lui (al-)Assad mai mult timp într-o tranziţie, iar astfel să se ajungă la o suprapunere de opinii. Dar nu suntem acolo", a adăugat Kupchan.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze salvează peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Rusia prezintă la ONU un proiect pentru crearea unei coaliţii antiteroriste cu participarea Siriei
Citește și: Surse: Regimul Bashar al-Assad, Iranul, Hezbollah şi Rusia pregătesc o vastă ofensivă în Siria
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe