Arabia Saudită, suspectată că le-a cerut unor state să susţină decizia reducerii producţiei de petrol

Arabia Saudită a exercitat presiuni asupra unor naţiuni arabe pentru a anunţa susţinerea publică a deciziei grupului OPEC+ de reducere a producţiei de petrol, pe fondul tensiunilor cu Statele Unite, afirmă un fost oficial american şi un oficial dintr-un stat arab, citaţi de site-ul Axios.com.

Urmărește
7562 afișări
Imaginea articolului Arabia Saudită, suspectată că le-a cerut unor state să susţină decizia reducerii producţiei de petrol

Conform oficialilor citaţi, Arabia Saudită le-a cerut mai multor state arabe să anunţe că decizia de reducere a producţiei de petrol, contestată de Statele Unite, a fost luată din cauze asociate condiţiilor de pe pieţele internaţionale, nefiind politică.

Irakul, Kuwaitul, Bahrainul, Emiratele Arabe Unite, Algeria, Omanul, Sudanul, Marocul şi Egiptul au emis comunicate prin care au exprimat susţinere pentru decizia grupului OPEC+ de reducere a producţiei de petrol. Şi Iordania a anunţat că susţine decizia, dar a cerut dialog direct între Statele Unite şi Arabia Saudită pentru depăşirea crizei.

Scopul campaniei Arabiei Saudite probabil este de a evita izolarea de către Statele Unite.

Grupul OPEC+ a decis, în urmă cu două săptămâni, reducerea semnificativă a producţiei de petrol, ceea ce va conduce la diminuarea aprovizionării pe o piaţă tensionată deja, în pofida solicitărilor Washingtonului, care a criticat decizia.

Arabia Saudită, liderul de facto al Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), a anunţat că reducerea cu două milioane de barili pe zi a producţiei de petrol, reprezentând 2% din volumul mondial, este necesară pentru a răspunde majorărilor dobânzilor de referinţă în Occident şi scăderii activităţilor economice. Riyadul a respins o cerere a Washingtonului de a amâna cu o lună decizia diminuării producţiei de petrol.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a început reevaluarea relaţiilor cu Arabia Saudită ca reacţie la decizia OPEC+ de a reduce producţia de petrol, considerată o manevră care consolidează poziţia Rusiei şi riscă să conducă la majorarea preţurilor la carburanţi în SUA. "Cred că preşedintele a fost foarte clar că aceasta este o relaţie pe care trebuie să continuăm să o reevaluăm, pe care trebuie să o revizuim. Şi, categoric, în contextul deciziei OPEC, cred că preşedintele face acest lucru", a afirmat săptămâna trecută John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă.

Oficialul american s-a declarat deschis acţiunilor de retorsiune propuse de lideri democraţi din Congresul SUA împotriva Arabiei Saudite. "În mod evident, preşedintele este dezamăgit de hotărârea OPEC şi intenţionează să colaboreze cu membrii Congresului pentru a analiza cum trebuie să decurgă relaţia corectă cu Arabia Saudită", a subliniat John Kirby.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici