- Home
- Externe
- DUBAI, (17.01.2013, 15:19)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Armata algeriană controlează în totalitate complexul unde a avut loc luarea de ostatici. Cel puţin 34 de ostatici străini şi 15 răpitori ar fi fost ucişi. Românul nu mai figurează printre ostatici - surse islamiste
Armata algeriană a preluat în totalitate controlul asupra complexului In Amenas, unde a avut loc luarea de ostatici, anunţă site-ul algerian de ştiri TSA. Armata algeriană a intervenit joi, în două rânduri, pentru a prelua controlul asupra complexului. Nu se cunoaşte cu exactitate numărul victimelor.
Urmărește
7375 afișări
Printre ostaticii din Algeria se află un român (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
UPDATE 17:50 - Armata algeriană a preluat în totalitate controlul asupra complexului In Amenas, unde a avut loc luarea de ostatici, anunţă site-ul algerian de ştiri TSA.
Conform presei, cel puţin 34 de ostatici străini şi 15 răpitori ar fi fost ucişi. Sute de ostatici algerieni şi câţiva occidentali au reuşit să fugă.
UPDATE 17:35 - Armata algeriană a lansat un nou raid pentru eliberarea ostaticilor rămaşi în viaţă
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Armata algeriană a lansat un nou raid la complexul de exploatare a gazelor unde sunt ţinuţi în captivitate ostaticii occidentali rămaşi în viaţă după atacul Forţelor Aeriene, relatează AFP citând agenţia mauritană ANI.
"Avioane de vânătoare şi unităţi terestre încearcă să preia controlul asupra complexului", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei algeriene.
"Răpitorii ameninţă că vor ucide ostaticii", a precizat el.
UPDATE 16:50 - Militarii algerieni au eliberat patru ostatici străini, susţine agenţia APS
Patru ostatici străini au fost eliberaţi în cadrul operaţiunii lansate de către armata algeriană, a anunţat agenţia naţională APS, citată de AFP.
Cei patru ostatici străini sunt doi britanici, un kenyan şi un francez.
Agenţia algeriană citează surse locale care confirmă informaţiile anunţate de Londra şi Paris privind o operaţiune a armatei împotriva răpitorilor.
UPDATE 16:20 - Doi americani, trei belgieni, un japonez şi un britanic au rămas ostatici în Algeria
Doi americani, trei belgieni, un japonez şi un britanic au rămas ostatici după intervenţia Forţelor Aeriene algeriene, afirmă surse citate de agenţia mauritană ANI.
Informaţia a fost dezvăluită de surse islamiste citate de agenţia mauritană ANI.
Informaţiile privind numărul ostaticilor ucişi în raidul aerian sunt contradictorii. Conform Al Jazeera, 35 de ostatici şi 15 răpitori au fost ucişi în raidul aerian algerian.
UPDATE 16:11 - Şase ostatici străini au fost ucişi în raidul aerian
Şase ostatici străini şi opt răpitori au fost ucişi în raidul Forţelor aeriene algeriene care a vizat complexul de gaze In Amenas din Algeria, iar 180 de ostatici, toţi algerieni, ar fi scăpat, afirmă surse citate de BBC News online.
Şase ostatici străini şi opt islamişti au fost ucişi în raidul aerian algerian care a vizat un vehicul al răpitorilor.
Conform unor surse citate de Reuters, 180 de ostatici, toţi cetăţeni algerieni, au scăpat.
În plus, cel puţin 20 de ostatici străini, inclusiv unii americani, au reuşit să fugă în cursul operaţiunii, relatează Fox News. Unii dintre americani au luat legătura prin telefon cu familiile din Statele Unite.
UPDATE 15:40 - Londra confirmă demararea unei operaţiuni militare în cazul ostaticilor din Algeria
Marea Britanie confirmă că are loc o operaţiune militară la complexul In Amenas din estul Algeriei, unde sunt ţinuţi ostatici zeci de occidentali, informează BBC News online.
UPDATE 15:20 - Conform AlJazeera, 35 de ostatici şi 15 răpitori au fost ucişi în timp ce încercau să schimbe locaţia în care se aflau.
Forţele Aeriene algeriene au intervenit cu elicoptere şi au atacat convoiul de vehicule în care se aflau răpitori şi ostaticii.
Conform surselor locale, răpitorii ameninţau să se arunce în aer cu ostaticii dacă armata algeriană va interveni. Liderul grupului islamist afiliat Al-Qaida care a organizat luarea de ostatici, Abu El Baraa, a fost ucis în raidul aerian.
Armata algeriană înconjurase complexul de exploatare a gazelor unde erau ţinuţi ostatici zeci de muncitori occidentali, iar intervenţia a avut loc în timp ce răpitorii încercau să mute ostaticii în altă locaţie.
Anterior, răpitorul Abu al-Baraa a dat asigurări postului de televiziune din Qatar că numărul "ostaticilor este în jur 41" şi că aceştia provin din 11 ţări, şi anume Norvegia, Franţa, Statele Unite, Marea Britanie, România, Columbia, Thailanda, Filipine, Irlanda, Japonia şi Germania.
Răpitorii vor retragerea armatei algeriene, care a încercuit acest complex în domeniul exploatării gazelor, pentru a permite lansarea unor negocieri, a declarat el pentru Al-Jazeera.
"Cerem retragerea armatei algeriene pentru a permite lansarea de negocieri" cu privire la ostatici, a declarat acest răpitor.
El a adăugat că armata algeriană a tras în direcţia instalaţiei, rănind un ostatic japonez.
Autorităţile franceze au afirmat joi că "nu au confirmarea" prezenţei unor cetăţeni francezi în rândul ostaticilor din Algeria.
Forţele de ordine încercuiau joi o instalaţie în domeniul exploatării gazelor, în partea central-estică a Algeriei, unde o grupare islamistă cu legături Al-Qaida deţine ostatici străini şi cere oprirea intervenţiei militare franceze în Mali, o ţară vecină.
MAE confirmă că România este printre ţările cu cetăţeni luaţi ostatici în evenimentele din Algeria
MAE confirmă că printre ţările cu cetăţeni reţinuţi ostatici în evenimentele din Algeria se află şi România, potrivit autorităţilor algeriene, şi a anunţat că ambasadorul algerian la Bucureşti a fost convocat pentru a se stabili cea mai bună formă de cooperare.
"În legătură cu evenimentele derulate în Algeria, aş vrea să vă informez că în cursul dimineţii de ieri Ambasada României la Alger a informat Centrala MAE cu privire la desfăşurarea unor evenimente de tip armat în zona de Est a Algeriei, la frontiera cu Libia, unde se află un complex petrolier operat de o companie multinaţională. Potrivit informaţiilor furnizate de autorităţile algeriene şi misiunile diplomatice acreditate la Alger, a rezultat că un număr neprecizat de cetăţeni din mai multe state, printre care şi România, angajaţi ai companiei, sunt ţinuţi ostatici de iniţiatorii atacului armat", a spus Robert Cazanciuc, secretarul general al MAE.
Urmare a informării primite de la Alger, ministrul Afacerilor Externe a decis constituirea la nivelul MAE a celului de criză care se află în contact permanent cu autorităţile române competente, a mai spus oficialul român.
"Ambasada României la Alger face parte dintr-un grup de monitorizare şi sprijin constituit la nivelul misiunilor diplomatice acreditate la Alger. Ambasadorul algerian la Bucureşti a fost convocat la MAE pentru a stabili cele mai adecvate forme cooperare", a mai spus Cazanciuc.
El a menţionat că nu poate oferi detalii suplimentare şi că face un apel pentru tratarea subiectului "cu oarecare înţelegere" în presă.
"Având în vedere specificul cazului, precum şi faptul că principala preocupare a autorităţilor române este siguranţa cetăţenilor, în acest moment nu putem furniza detalii suplimentare. Facem un apel la dumneavoastră, ca de fiecare dată în situaţii de criză, la a trata acest subiect cu o oarecare înţelegere. Nu este doar un apel formal, chiar este important ca informaţiile difuzate să parvină doar din surse oficiale pentru a nu periclita formele de sprijin în această situaţie", a spus Robert Cazanciuc.
SRI: S-a constituit o celulă de criză
Purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, a declarat, pentru MEDIFAX, că s-a constituit o celulă de criză în legătură cu răpirile din Algeria, la nivelul instituţiilor abilitate din cadrul sistemului naţional de prevenire şi combatere a terorismului.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe