- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (13.05.2015, 14:56)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Associated Press: România ajută Ucraina să se apere în războiul informatic pe care îl poartă cu Rusia
Ucraina recurge la România ca partener pentru a se apăra în războiul cibernetic pe care îl poartă cu Rusia, după ce România a devenit unul dintre principalele state din Europa în lupta împotriva atacurilor informatice, relatează Associated Press în pagina electronică de miercuri.
Urmărește
647 afișări
Associated Press: România ajută Ucraina să se apere în războiul informatic pe care îl poartă cu Rusia (Imagine: Shutterstock)
România este cunoscută mai degrabă pentru neorânduiala economică decât pentru priceperea tehnologică, comentează agenţia, precizând că ea a fost propulasată ca una dintre principalele ţări care luptă împotriva hackerilor de lupta împotriva "renegaţilor" Internetului şi de excelenţa în domeniul computerelor pe care agenţia o prezintă drept o "moştenire" a regimului dictatorului Nicolae Ceauşescu.
Cele două momente de cotitură ale istoriei i-au transformat pe "copoii" români din domeniul cibernetic într-unii dintre cei mai buni din Europa. Atât de buni, încât NATO a ales Bucureştiul să apere Ucraina de spionajul rusesc, trimiţând experţi să monitorizeze instituţiile guvernamentale de la Kiev şi să formeze specialişti ucraineni în domeniul IT.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
Ucraina acuză Serviciul federal rus de securitate (FSB) că efectuează atacuri coordonate asupra birourilor Guvernului, în cadrul unui război prin interpuşi - caracteristic perioadei Războiului Rece - împotriva Executivului ucrainean, în paralel cu războiul real dintre forţele naţionale şi rebelii proruşi în estul ţării.
Agenţi ucraineni în domeniul securităţii afirmă că au dejucat - cu ajutorul României - atacuri vizând să răspândească programe de tip malware cu scopul de a dezactiva reţeaua informatică a Guvernului sau de a fura informaţii secrete.
Preşedintele american Barack Obama şi ceilalţi lideri ai statelor membre NATO au stabilit anul trecut, la Summitul Alianţei din Ţara Galilor, să creeze cinci "fonduri fiduciare" - programe finanţate de către comitete de state NATO menite să ajute la reformarea Ucrainei şi la modernizarea capacităţilor Apărării ucrainene -, incusiv unul în domeniul Apărării cibernetice, cu scopul de a ajuta armata ucraineană să se modernizeze.
România, un stat membru care participă la exerciţiile cibernetice ale coaliţiei NATO, s-a oferit voluntară să conducă Fondul Fiduciar pentru Apărarea Cibernetică a Ucrainei şi a cooptat compania de stat Rasirom. Alianţa Nord-Atlantică notează că Rasirom, furnizorul de securitate al principalelor instituţii româneşti de stat, are "o experienţă bogată în Apărarea cibernetică".
"Încercăm să fim un lider regional", a declarat premierul Victor Ponta într-o întâlnire cu presa străină. "De aceea, România a fost nominalizată de către NATO să se ocupe de securitatea cibernetică (a Ucrainei) şi să prevină războiul cibernetic", a spus el.
În deschiderea conferinţei regionale pe tema securităţii cibernetice, adjunctul secretarului american al Comerţului Bruce Andrews a lăudat, luni, compania românească Bitdefender, care a creat "Bitdefender Box", unul dintre primele produse în domeniul securităţii destinate special pentru reţele casnice. Produsul protejează dispozitivele scanând traficul în reţea, cu scopul de a detecta şi bloca potenţiale ameninţări în domeniul securităţii. Andrews a notat de asemena că româna este a doua cea mai vorbită limbă în birourile Microsoft din întreaga lume, după engleză.
Ucraina nu a avut niciun cuvânt de spus în legătură cu ţara NATO desemnată să-i furnizeze securitatea cibernetică. Însă, începând din 2013 a cooperat cu România în lupta împotriva hackerilor, phishingului, pornografiei infantile şi atacurilor de tip DDoS - care încearcă să dezactiveze un site suprasolicitându-l cu trafic.
EUROPOL recurge de asemenea la experţii români în cibernetică. Şeful Agenţiei europene de poliţie Ron Wainright a declarat că 20% dintre experţii instituţiei în domeniul Apărării cibernetice sunt ofiţeri români de poliţie. "Expertiza pe care specialiştii români o aduc din lupta lor zilnică împotriva acestei ameninţări este extraordinară", a declarat el recent într-o vizită la Bucureşti.
România a ajuns în prezent lider în domeniul supravegherii cibernetice poate şi în urma unei serii de cazuri extrem de mediatizate de hackeri români care au atacat Statele Unite în 2011, comentează AP. Anul acesta, infractorii din acest domeniu au furat un miliard de dolari de la victimele lor americane, iar un taximetrist şomer care îşi spune "Guccifer" a reuşit să acceseze e-mailurile fostului secretar de Stat american Colin Powell şi fostului preşedinte american George W. Bush. Marcel Lehel Lazar a accesat şi a publicat fotografii private ale familiei Bush, inclusiv selfiuri în care Bush părea că se bărbiereşte la duş.
Breşele în securitate au alarmat atât de puternic Washingtonul, încât FBI a lansat un program de formare a 600 de ofiţeri români în lupta împotriva infracţionalităţii cibernetice.
Luna trecută Poliţia Română a destructurat o presupusă grupare infracţională în domeniul cibernetic şi a arestat 25 de români. DIICOT a anunţat că, în perioada februarie-decembrie 2013, o grupare alcătuită din 52 de români şi străini a efectuat peste 34.000 de retrageri frauduloase de numerar, în 24 de ţări, în valoare de peste 15 milioane de euro.
Gruparea viza bănci din Puerto Rico şi Oman. Poliţia Română a precizat că gruparea a penetrat firewallurile pentru a obţine detalii despre clienţi corporaţii, folosite ulterior pentru clonarea cardurilor de credit.
Tradiţia României în domeniul computerelor datează din perioada Comunistă, când Ceauşescu a decis să transforme ingineria şi matematica în priorităţi în cadrul celor mai bune universităţi, scrie AP.
Giganţii Microsoft, Google şi Oracle fac afaceri în România, unde au 93.000 de angajaţi, iar 6.500 de tineri absolvesc în domeniul IT anual, potrivit ANIS, Asociaţia patronală a industriei româneşti de software şi servicii.
Românii se bucură de succes în acest domeniu şi în străinătate. Gabriel Marcu lucrează la Apple din 1996, unde este cercetător expert, însărcinat cu calibrarea culorilor tuturor produselor Apple. În 2008, Razvan Olosu, fostul CEO Nokia Germania, a fondat Novero, o companie care fabrică produse telematice pentru clienţi din sectorul auto, pe care a condus-o până în 2013.
Un expert din cadrul industriei apreciază că succesul României are la bază predarea informaticii de la vârste fragede.
"Facultăţile pregătesc specialişti foarte buni, care sunt foarte căutaţi de către mari companii", a declarat directorul general al Rasirom Aurelian Tolescu.
Citește pe alephnews.ro: Moscova nu are bani nici să câștige războiul cu Ucraina, nici să piardă. Care este situația economică a Rusiei
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe