Atacul asupra unui reactor nuclear înspăimântă o lume întreagă. Ce spune AIEA, raportându-se la conflictul Rusia - Ucraina

Atacul asupra unui reactor nuclear „nu este un scenariu probabil” în conflictul dintre Rusia şi Ucraina, a declarat, vineri, la CNN, Rafael Grossi, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

Urmărește
6475 afișări
Imaginea articolului Atacul asupra unui reactor nuclear înspăimântă o lume întreagă. Ce spune AIEA, raportându-se la conflictul Rusia - Ucraina

AIEA: Atacul asupra unui reactor nuclear „nu este un scenariu probabil” în conflictul Rusia - Ucraina

Începând de săptămâna viitoare, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) va începe să asiste Ucraina în menţinerea securităţii instalaţiilor nucleare, inclusiv la Cernobîl, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi, pentru CNN.

Întors dintr-o călătorie în Ucraina şi Rusia, unde a vizitat cele mai apropiate reactoare nucleare de zona de război, Grossi a declarat că operaţiunile continuă într-un „mod satisfăcător”.

Un atac asupra unui reactor nuclear „nu este un scenariu probabil”, iar „instalaţiile nucleare nu au fost vizate”, a declarat el.

Grossi a precizat că a avut loc un eveniment în apropierea unui reactor nuclear, ceea ce este „destul de îngrijorător”, adăugând că a fost vorba de un schimb de focuri, probabil un bombardament, care a vizat o clădire administrativă.

„Orice atac asupra unei instalaţii nucleare este împotriva dreptului internaţional. Cred că toată lumea, inclusiv Rusia, ştie foarte clar asta. Iar încrederea - dacă e sau nu e - este ceva care este, desigur, obiectiv. Vom [face] tot ce este posibil pentru a preveni acest lucru (eveniment în apropierea reactorului - n.r.)”, a adăugat el.

În ceea ce priveşte rapoartele potrivit cărora trupele ruseşti au fost expuse la radiaţii la centrala nucleară de la Cernobîl, Grossi a declarat că agenţia şi-a contactat omologii ruşi pentru mai multe informaţii.

„În termeni generali, aş spune că nivelurile de radiaţii din jurul sitului de la Cernobîl sunt scăzute. La început, când trupele ruseşti au ocupat situl, din cauza mişcării vehiculelor blindate grele care se apropiau de sit, în unele zone, mişcarea solului a eliberat ceva radiaţii acolo şi a existat o uşoară creştere a nivelurilor”, a spus el.

„Este probabil ca acelaşi lucru să se fi întâmplat şi atunci când aceleaşi vehicule sau altele similare se îndreptau spre ieşire, să fi existat praf în aer care conţinea unele radiaţii care se aflau pe sol”, a adăugat el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
nuclear,
rusia,
ucraina

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici