Ataşatul militar al Israelului, Shlomi Cohen, a coordonat eforturile de salvare din Bucegi

Ataşatul militar al Israelului în România, Shlomi Cohen, care a participat la operaţiunile de salvare în urma unui accident între două elicoptere Yasour, în 1977, a coodonat, marţi, eforturile de salvare în urma accidentului din Bucegi, relatează Jerusalem Post în ediţia electronică.

Urmărește
144 afișări
Imaginea articolului Ataşatul militar al Israelului, Shlomi Cohen, a coordonat eforturile de salvare din Bucegi

Ataşatul militar al Israelului, Shlomi Cohen, a coordonat eforturile de salvare din Bucegi (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Cohen se află în România de doi ani, iar în urmă cu patru ani conducea o brigadă de elită, în rezervă, în războiul din sudul Libanului, împotriva mişcării şiite Hezbollah. Acesta, însoţit de jurnalişti, a urcat muntele, către locul unde s-a prăbuşit, luni, un elicopter israelian de tip Yasour, accident în care au murit şase militari israelieni şi unul român. Zona este nelocuită şi complet inaccesibilă vehiculelor, motiv pentru care, după 24 de ore de la accident, echipele de salvarea continuă să întâmpine dificultăţi în a ajunge la scena catastrofei.

Până marţi la prânz, un grup de piloţi israelieni, de pe celelalte elicoptere care participă la manevrele comune Blue Sky 2010, au reuşit să găsească un loc de aterizare, la aproximativ doi kilometri de locul prăbuşirii, de unde au venit pe jos. După ce au ajuns la locul accidentului, piloţii au securizat zona şi au aşteptat sosirea echipelor militare "699 Search-and-Rescue", pentru căutarea cadavrelor membrilor israelieni ai echipajului.

Pe vârful muntelui, Cohen a început să primească cu regularitate informaţii de la echipele de piloţi israelieni şi de la personalul de securitate român, care a participat la efortul israelian, potrivit reporterului Jerusalem Post, care l-a însoţit pe ataşat. Românii au fost impresionaţi de prezenţa lui Cohen pe munte, venirea oficialului de rang înalt la locul accidentului fiind "neobişnuită" pentru aceştia, potrivit publicaţiei.

Ataşatul militar israelian nu se afla în România la momentul producerii catastrofei. El se afla în Israel, pentru întâlniri, dar, după ce a auzit de dezastru, a luat primul zbor pentru a se alătura eforturilor de salvare. Înainte de a pleca spre Israel, săptămâna trecută, el s-a întâlnit cu piloţi de elicopter de tip Yasour, care participă la exerciţiile din România. Ei erau motivaţi şi mulţumiţi de manevre. "Zburăm în locuri în care nu am mai zburat înainte", a afirmat Cohen că i-au spus militarii, adăugând că "este un teren nou şi contribuie mult la capabilităţile operaţionale".

La 10 mai 1997, în calitate de comandant al Brigăzii Golani, Cohen a fost primul ofiţer care a ajuns la epavele a două elicoptere de transport, de tip Sikorsky CH-53, Sea Stallion, numite Yasour de forţele aeriene israeliene, care s-au ciocnit în aer, deasupra comunităţii Sha'ar Yashuv (nord), în drum către Liban. În acest accident, cel mai grav din istoria Israelului, au murit 73 de militari (54 la bord, între care zece membri ai echipajului). Ajuns la faţa locului, Cohen a început să scoată cadavrele din epavele în flăcări ale celor două elicoptere, potrivit publicaţiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici