Autobuze cu imigranţi din Serbia, redirecţionate spre graniţa cu Croaţia: "Noi vom găzdui oamenii, îi vom înregistra"

Autobuzele care în mod normal ar transporta imigranţi de la frontiera Serbiei cu Macedonia spre Ungaria au fost redirecţionate către Croaţia, după ce autorităţile ungare au închis marţi graniţele pentru refugiaţi, relatează postul sârb de radio B92 şi ziarul Blic, citate de Reuters în pagina online.

Urmărește
1165 afișări
Imaginea articolului Autobuze cu imigranţi din Serbia, redirecţionate spre graniţa cu Croaţia: "Noi vom găzdui oamenii, îi vom înregistra"

Autobuze cu imigranţi din Serbia, redirecţionate spre graniţa cu Croaţia (Foto: Hepta / Mediafax)

UPDATE - Un prim grup de imigranţi a ajuns în Croaţia, după ce a traversat Serbia

Un prim grup de imigranţi a ajuns miercuri dimineaţă în Croaţia, după ce a traversat Serbia, căutând o nouă rută spre statele Uniunii Europene, la o zi după ce Ungaria şi-a închis frontierele, relatează BBC News Online.

Imigranţii, dintre care cei mai mulţi speră să ajungă în Germania, au călătorit cu autobuzul din oraşul Presevo, situat în sudul Serbiei, la graniţa cu Macedonia.

Grupul format din aproximativ 40 de imigranţi a sosit în oraşul sârb de frontieră Sid miercuri dimineaţă.

"Am auzit că Ungaria şi-a închis (frontierele), astfel că poliţia ne-a spus că ar trebui să venim pe aici", a declarat pentru AFP Amadou, în vârstă de 35 de ani, originar din Mauritania.

"Nu ştim ce trebuie să facem acum. Trebuie să luăm o barcă?", a întrebat el.

Primii imigranţi care au intrat în Croaţia erau înregistraţi de poliţia croată în oraşul Tovarnik, potrivit presei locale.

"Croaţia nu doar va permite oamenilor să treacă (pentru că) ar fi opriţi la graniţele slovene şi ungare şi întorşi din drum. Noi vom găzdui oamenii, îi vom înregistra şi vom vedea dacă vor să rămână în Croaţia sau să meargă mai departe", a declarat anterior ministrul adjunct pentru Afaceri Europene, Maja Bakran Marcich.

"Putem absorbi valul imediat, apoi va trebui să vedem. Acesta este doar începutul", a subliniat ea.

Agenţia germană DPA a relatat ulterior că sute de persoane au ajuns deja, miercuri, cu autobuzele în oraşul sârb Sid, situat la cinci kilometri de Croaţia, după care au traversat frontiera pe jos.

Poliţia croată a reţinut aproximativ 60 de persoane, majoritatea sirieni şi afgani, care au traversat ilegal frontiera pe câmp, potrivit cotidianului croat Jutarnji List.

Cotidianul citează un document potrivit căruia preşedintele croat, Kolinda Grabar-Kitarovici, i-a cerut premierului Zoran Milanovici să convoace Consiliul de securitate naţională pentru a discuta despre situaţia de la frontieră.

Cu o zi în urmă, Milanovici declara că nu se aşteaptă ca imigranţii să-şi schimbe direcţia şi să se îndrepte spre Croaţia.

Autorităţile sârbe şi Crucea Roşie naţională au anunţat că a fost creat un adăpost într-un fost spital din Sid pentru mamele cu copii şi urmează să fie ridicată o tabără de corturi în oraş.

Potrivit unui reporter din oraşul Presevo (sudul Serbiei), citat de B92, mai multe autobuze urmau să plece spre oraşul Sid, situat la graniţa dintre Serbia şi Croaţia.

Un şofer de autobuz a declarat că el şi alţi colegi au primit instrucţiuni să transpore imigranţii care intră în Serbia dinspre Macedonia direct către graniţa Croaţiei.

Serbia are frontiere cu mai multe state membre ale Uniunii Europene, precum Bulgaria, România şi Croaţia, dar nici una dintre ele nu face parte din spaţiul Schengen, ca Ungaria, precizează BBC News Online.

Între timp, autorităţile din capitala croată Zagreb se pregătesc pentru sosirea imigranţilor. "Ne pregătim, deşi deocamdată e linişte", a declarat pentru BBC ministrul adjunct pentru Afaceri Europene, Maja Bakran Marcich.

Pregătirile Croaţiei includ consolidarea poliţiei de frontieră şi comandarea mai multor dispozitive de amprentare, pentru înregistrarea solicitanţilor de azil.

"Croaţia nu doar va permite oamenilor să treacă (pentru că) ar fi opriţi la graniţele slovene şi ungare şi întorşi din drum. Noi vom găzdui oamenii, îi vom înregistra şi vom vedea dacă vor să rămână în Croaţia sau să meargă mai departe", a adăugat Marcich.

"Putem absorbi valul imediat, apoi va trebui să vedem. Acesta este doar începutul", a subliniat ea.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici