Autorităţile energetice din Brazilia aprobă revenirea la ora de vară, în contextul secetei

Autorităţile braziliene din domeniul energiei au aprobat revenirea la ora de vară, a declarat joi un oficial de rang înalt, pentru a economisi energie în timp ce ţara se confruntă cu o secetă majoră care a afectat producţia de energie.

Urmărește
74 afișări
Imaginea articolului Autorităţile energetice din Brazilia aprobă revenirea la ora de vară, în contextul secetei

Autorităţile energetice din Brazilia aprobă revenirea la ora de vară, în contextul secetei

Înainte de a intra în vigoare, restabilirea orei de vară va trebui să fie promulgată de preşedintele Luiz Inacio Lula da Silva.

O secetă prelungită în Brazilia a afectat unele dintre cele mai mari hidrocentrale ale ţării, inclusiv două alimentate de un râu amazonian, forţând o trecere la mai multe importuri de energie şi crescând facturile la energie, potrivit Reuters.

În ciuda creşterii energiei eoliene şi solare în cea mai mare economie din America Latină, mai mult de jumătate din energia electrică provine încă din exploatarea puterii râurilor şi lacurilor.

Nivelurile rezervoarelor din apropierea principalelor centrale hidroelectrice din zonele cheie din sud-est şi centru-vest ar trebui să se situeze la sfârşitul lunii septembrie sub 50%, deoarece precipitaţiile din regiune scad la mai puţin de jumătate din nivelurile normale.

Prin devansarea ceasurilor cu o oră între noiembrie şi februarie, ora de vară ar permite utilizarea mai multor ore de lumină naturală şi ar reduce presiunea asupra consumului maxim de energie la sfârşitul după-amiezii, când centralele solare nu mai produc energie odată cu apusul soarelui.

Fostul preşedinte Jair Bolsonaro a abolit ora de vară în 2019, susţinând că aceasta nu mai aducea beneficii sectorului energetic.

Ministrul Minelor şi Energiei, Alexandre Silveira, a declarat joi reporterilor că operatorul reţelei naţionale ONS a recomandat revenirea la ora de vară şi că un comitet care reprezintă entităţile energetice a aprobat potenţiala măsură.

Dar ministrul şi-a exprimat, de asemenea, unele îndoieli, spunând că doreşte să evalueze alternativele, chiar dacă la începutul acestei săptămâni a părut să semnaleze sprijinul său pentru revenirea la ora de vară, descriind-o ca fiind „o realitate foarte presantă”.

Unele sectoare au salutat posibila revenire la politica anterioară. Barurile şi restaurantele susţin mutarea, deoarece asociaţia locală Abrasel estimează că o oră în plus de lumină naturală ar contribui la creşterea numărului de clienţi între orele 18 şi 20 şi la creşterea veniturilor lunare cu cel puţin 10%.

Cu toate acestea, devansarea ceasurilor cu o oră ar complica programele de zbor ale companiilor aeriene şi ar genera costuri suplimentare pentru relocarea echipajelor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici