AVIONUL DISPĂRUT: O navă se îndreaptă către zona în care s-ar fi prăbuşit zborul MH370 în căutarea cutiilor negre - VIDEO

Un "vânător" de cutii negre se îndrepta marţi către presupusa zonă în care s-ar fi prăbuşit zborul MH370 din sudul Oceanului Indian, cu speranţe mici de a-şi îndeplini misiunea, potrivit autorităţilor australiene.

Urmărește
1018 afișări
Imaginea articolului AVIONUL DISPĂRUT: O navă se îndreaptă către zona în care s-ar fi prăbuşit zborul MH370 în căutarea cutiilor negre - VIDEO

AVIONUL DISPĂRUT: O navă se îndreaptă către zona în care s-ar fi prăbuşit zborul MH370 în căutarea cutiilor negre (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

O navă a Marinei australiene, Ocean Shield, a părăsit Perth (vestul Australiei) luni, având la bord o sondă de 35 de kilograme (Towed Pinger Locator) ataşată la un cablu pentru a capta emisiile acustice ale cutiilor negre.

Nava ar trebui să meargă trei zile pentru a ajunge în zona în care au fost reperate posibile rămăşiţe ale avionului, respectiv aproape până la expirarea duratei teoretice (30 de zile) în care emit cutiile negre ale avionului Boeing 777 al Malaysia Airlines, dispărut la 8 martie cu 239 de persoane la bord.

"Ne rămâne aproape o săptămână, dar durata de viaţă a bateriei (cutiilor negre) depinde de temperatura apei, de adâncime şi de presiune", a subliniat ministrul australian al Apărării, David Johnston.

Căutările se întind pe o zonă marină imensă de 319.000 kilometri pătraţi (cât suprafaţa Norvegiei) şi chiar dacă este stabilit un perimetru redus pentru sonarul american, acesta trebuie tractat la 5 kilometri pe oră pentru a putea detecta semnale.

Se face deseori comparaţia cu zborul 447 al Air France, care a dispărut deasupra Atlanticului în iunie 2009, după o problemă legată de o sondă de viteză şi o proastă apreciere a situaţiei de către personalul navigant.

Anchetatorii ştiau unde să caute şi bucăţi din aparat au fost găsite la cinci zile după accident. Dar au fost necesare 23 de luni pentru găsirea cutiilor negre şi pentru a afla mai multe despre drama care a provocat moartea a 228 de persoane.

În cazul zborului MH370, niciun fragment reperat de satelit nu a fost încă identificat ca provenind de la avionul Boeing, la mai mult de trei săptămâni de la dispariţie, în pofida numeroaselor mijloace mobilizare.

Obiecte care pluteau pe suprafaţa apei, recuperate în ultimele zile din zonele vizate s-au dovedit a fi materiale de pescuit sau simple deşeuri.

Zece avioane şi nouă vapoare participau la căutări marţi.

Zona de exploare a fost modificată la sfârşitul săptămânii trecute, după noi calcule privind traiectoria avionului care ar fi zburat mai rapid decât se prevăzuse şi, prin urmare, ar fi consumat mai mult carburant şi şi-ar fi încheiat călătoria mai la nord decât arătau primele estimări.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici