„Nu pot şi nu vreau să comentez detaliile programului nostru legat de opoziţia siriană”, a declarat Obama, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu cancelarul german Angela Merkel.
Un consilier al lui Obama la Casa Albă a promis săptămâna trecută, pentru prima dată, un „sprijin militar” pentru opoziţia siriană, după ce Statele Unite au stabilit că regimul sirian a utilizat gaz sarin împotriva rebelilor.
Însă administraţia americană a refuzat până în prezent să detalieze natura acestui ajutor „militar”, unii analişti preconizând livrări de arme uşoare, care, totuşi, nu ar fi suficiente pentru a modifica echilibrul de forţe pe teren.
Obama a avertizat anterior cu privire la livrarea de noi arme părţilor aflate în conflict, limitând sprijinul Washingtonului la un ajutor umanitar.
Miercuri, la Berlin, el a respins analizele, considerând că sporirea sprijinului pentru insurgenţi ar plasa Statele Unite pe o pantă alunecoasă care ar atrage-o din nou într-un conflict periculos din Orientul Mijlociu.
Aceste analize sunt „un pic exagerate”, a spus el, excluzând, mai ales, „ideea că Statele Unite sunt pregătite să se implice complet (în conflict) şi să participe la un nou război”.
„Noi ne dorim să punem capăt războiului”, a afirmat el, îndemnând din nou la o soluţie politică în Siria care să-l excludă pe preşedintele Bashar al-Assad.
În paralel, cancelarul Angela Merkel a amintit că Germania este împotriva livrării de armament în ţări aflate în război civil, inclusiv în Siria.
„Aceasta nu semnifică faptul că noi nu putem juca un rol constructiv” în această ţară, a subliniat ea, evocând o contribuţie germană la „procesul politic sau la ajutor umanitar”.