- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (13.05.2014, 21:02)
- Valentina Postelnicu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: Vrem accelerarea semnării acordurilor Republicii Moldova cu UE, dacă se poate pe 27 mai
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că România consideră că trebuie accelerat procesul de semnare a acordurilor R. Moldova - UE, dacă este posibil tehnic pe 27 mai, pentru a se da posibilitatea Moldovei, României, Poloniei, Cehiei şi ţărilor baltice să ratifice înainte de vacanţa de vară.
Urmărește
323 afișări
Băsescu: Vrem accelerarea semnării acordurilor R. Moldova cu UE, dacă se poate pe 27 mai (Imagine: Mediafax Foto)
"Şi eu şi toţi factorii de decizie am ştiut că în perioada 1-9, dar şi în continuare, vor exista provocări ale Federaţiei Ruse în Republica Moldova", a spus Traian Băsescu, precizând că în ceea ce priveşte Republica Moldova punctul nostru de vedere este că trebuie accelerat procesul de semnare a Acordului de asociere şi a Acordului de liber schimb, dacă este posibil tehnic pe 27 mai, dacă nu la Consiliul din luna iunie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Crin Antonescu este candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat
-
Bolojan: Am semnat acest protocol pentru ca România să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă
Şeful statului a afimat că România insistă pentru data de 27 mai, pentru că atunci se va desfăşura o reuniune extraordinară a Consiliului European, iar pe 26 şi 27 iunie va avea loc un summit ordinar al Consiliului.
"Ar fi extrem de important să se semneze în mai pentru a se da timp Republicii Moldova, României, poate Poloniei, poate ţărilor baltice, poate Cehiei să ratifice aceste acorduri înainte de vacanţa de vară", a mai spus Traian Băsescu, precizând că ar fi un semnal extrem de puternic legat de angajamentul unor state faţă de R. Moldova şi de angajamentul acestei ţări faţă de UE."
"Republica Moldova are nevoie să semneze cât mai curând cele două acorduri şi R. Moldova trebuie să se gândească foarte bine care este valoarea articolului din Constituţie care stabileşte că Moldova este un stat neutru, atâta timp cât neutralitatea nu-i este respectată, ea are trupe de ocupaţie pe propriul teritoriu", a mai spus Traian Băsescu, arătând că România îşi asumă în continuare calitatea de avocat onest al Republicii Moldova în drumul acesteia spre Uniunea Europeană.
Preşedintele a menţionat că trebuie utilizaţi bani europeni pentru proiectele de interconectare atât pe liniile electrice cât şi pentru finalizarea gazoductului şi extinderea acestuia până la Chişinău.
Potrivit lui Traian Băsescu, în ceea ce priveşte Republica Moldova, scenariul cel mai rău ar fi o destabilizarea regiunii Odessa şi a arătat că unul din obiectivele Federaţiei Ruse ar fi să ajungă la vechea frontieră a URSS.
"Să sperăm că populaţia ucraineană va reuşi să menţină această regiune în echilibru, să nu se producă o destabilizare care are riscul de a antrena şi Transnistria", a arătat Băsescu, adăugând că Republica Moldova este supusă unor riscuri consistente de securitate, indicând situaţia din Transnistria, Găgăuzia şi zona din estul ţării, locuită de minoritatea bulgară.
Şeful statului a spus că în acest context Republica Moldova trebuie să nu răspundă provocărilor.
Uniunea Europeană va semna Acordul de asociere cu Republica Moldova la 27 iunie, a anunţat, marţi, la Chişinău, Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European, citat de site-ul postului Europa Liberă.
Preşedintele Consiliului European i-a transmis premierului Iurie Leancă invitaţia de a semna Acordul de Asociere, inclusiv Acordul de Liber Schimb, în cadrul unui summit extraordinar UE-R.Moldova care va avea loc la 27 iunie la Bruxelles, în prezenţa liderilor din cele 28 de state membre. "Vom face acest lucru împreună cu ceilalţi şefi de state şi guverne ale UE. Invit fiecare moldovean să arunce o privire trează şi bine gândită la prevederile Acordului de Asociere. Acordul nu vă va schimba identitatea, dar va oferi noi oportunităţi de dezvoltare", a declarat Herman Van Rompuy, citat de Jurnal de Chişinău.
Republica Moldova a parafat Acordul de Asociere în noiembrie anul trecut, la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius. După semnare, Acordul urmează să fie ratificat de Parlamentele din statele membre şi de Parlamentul European.
Citeşte şi:
Republica Moldova şi Georgia au parafat Acordul de Asociere cu UE. Iurie Leancă: "Trăim un moment istoric" - VIDEO
Herman Van Rompuy se află marţi în Republica Moldova, unde s-a întâlnit cu preşedintele Nicolae Timofti şi cu premierul Iurie Leancă.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Atacatorul de la Târgul de Crăciun din Germania are o istorie de amenințări legate de acte violente. Medicul a spus că „va efectua acțiuni care atrag atenția și de care oamenii își vor aminti”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
STUDIU. Starea de bine se îmbunătățește atunci când cânți. Care sunt beneficiile muzicii asupra sănătății
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:07
-
astăzi, 10:01
Victor Negrescu: Am securizat pentru 2024 un buget UE record, cu 6% mai mare decât anul acesta