Desfiinţarea USAid de către Trump creşte riscul unei urgenţe globale de mpox, avertizează experţii

În contextul desfiinţării Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAid) de către administraţia Trump şi retragerii acesteia din finanţarea eforturilor de sănătate publică la nivel mondial, virusul mpox riscă să devină o urgenţă globală mai amplă, spun specialiştii, citaţi de The Guardian.

Urmărește
371 afișări
Imaginea articolului Desfiinţarea USAid de către Trump creşte riscul unei urgenţe globale de mpox, avertizează experţii

Desfiinţarea USAid de către Trump creşte riscul unei urgenţe globale de mpox, avertizează experţii

„Este o adevărată greşeală să nu facem tot ce ne stă în putinţă pentru a controla acest lucru cât încă mai putem”, a declarat Stephen Morse, profesor de epidemiologie la Universitatea Columbia, care se concentrează pe evaluarea riscurilor bolilor infecţioase. „A face paşi uriaşi înapoi nu va face decât să înrăutăţească lucrurile”, a adăugat el.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a catalogat mpox drept o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional în august, anul trecut, deoarece cazurile au crescut în Republica Democrată Congo (RDC) şi s-au răspândit în ţările vecine din Africa.

USAid a lucrat pentru a limita virusul prin vaccinare, testare şi eforturi de supraveghere pe teren. Anul trecut, USAid şi Centrele pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC) au contribuit cu 55 de milioane de dolari în asistenţă de urgenţă.

În opinia experţilor, tăierea resurselor pentru izolarea actualei epidemii nu face decât să sporească şansele de răspândire a virusului mpox în mai multe ţări.

„Dezastru şi catastrofă sunt cuvintele potrivite pentru închiderea USAid. Nu este vorba doar despre persoanele din străinătate care vor fi afectate, ci există probabilitatea ca mpox sau următoarea pandemie să se răspândească în Statele Unite”, a declarat un cercetător din SUA, care studiază bolile infecţioase.

O epidemie globală de mpox din 2022 a dus la peste 100.000 de cazuri în 122 de ţări şi a marcat prima dată când boala s-a răspândit în afara Africii centrale sau occidentale. Epidemia respectivă a fost în mare parte izolată, iar numărul de cazuri este scăzut, parţial datorită eforturilor de vaccinare pe scară largă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici