- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (03.12.2016, 06:16)
- Anca Olteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BBC: Referendumul din Italia, din 4 decembrie, prezintă riscuri pentru economia ţării/ Problemele majore din industria bancară
Referendumul din Italia, care vizează reforme constituţionale, ar putea afecta nu doar stabilitatea politică din ţară, ci şi situaţia economică, evidenţiind problemele majore din industria bancară, notează BBC.
Urmărește
2670 afișări
BBC: Referendumul din Italia, din 4 decembrie, prezintă riscuri pentru economia ţării/ Problemele majore din industria bancară (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)
Băncile italiene reprezintă o problemă pentru zona euro; acestea se confruntă cu datorii şi împrumuturi, existând o posibilitate mare să nu le plătească în întregime. Băncile sunt un punct de cotitură pentru economia italiană care prezintă un risc pentru zona cursului valutar al Uniunii Europene.
Italia este a treia mare economie din zona euro, iar datoriile guvernamentale înregistrate sunt printre cele mai mari din zona euro, potrivit unor statistici invocate de BBC. Unul dintre motivele care explică problema este reprezentat de cele două decenii de performanţă economică slabă. După PIB, economia a înregistrat valori cu 8% mai mici faţă de datele publicate înainte de criza financiară.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape 2200 de voturi diferenţă. Marja se măreşte / Călin Georgescu, primul cu 22,95%
-
Vasile Bănescu a comentat rezultatul alegerilor: Drumul spre sinucidere naţională e nebănuit de scurt şi aparţine populismului
-
Vîlceanu: PNL trebuie să-şi schimbe conducerea toată şi trebuie să plece de la guvernare imediat
Performanţele economice slabe au îngreunat generarea veniturilor din taxe, necesare pentru a menţine scăzut nivelul datoriilor guvernamentale. De asemenea, acestea au influenţat posibilitatea companiilor de a-şi plăti împrumuturile.
Rezultatul este reflectat de problemele datoriilor sau ale creditelor neperformante care valorează în prezent 360 de miliarde de euro - aproape o cincime din PIB-ul ţării.
Problema a fost accentuată de legislaţia privind falimentul, care îngreunează procesul de recuperare a banilor de la cel care a împrumutat şi a avut un eşec pe plan financiar. Legea a fost schimbată de guvernul lui Matteo Renzi.
Mai mult, riscurile generate de economia Italiei şi datoriile guvernamentale sunt agravate şi de situaţia politică. Referendumul joacă un rol important în contextul în care rezolvarea problemei băncilor este mai dificilă având în vedere incertitudinea remarcată la nivel politic.
Dacă referendumul nu va reuşi, Matteo Renzi a declarat că îşi va da demisia din funcţia de premier, iar acest lucru ar putea fi urmat de alegeri anticipate de pe urma cărora ar putea beneficia Mişcarea Cinci Stele, un grup care se poziţionează împotriva zonei euro.
Pe fondul crizelor politice frecvente din Italia, premierul de centru-stânga, Matteo Renzi, a cerut o reformă a sistemului politic pentru a spori puterile guvernului central, în detrimentul celor 20 de regiuni ale Italiei, în domenii precum mediul, transportul şi energia.
Reforma vizează şi renunţarea la bicameralismul perfect prin retragerea funcţiei legislative în cazul Senatului, urmând să fie redus numărul de parlamentari.
Referendumul va avea loc duminică, 4 decembrie.
Citeşte şi: Aproximativ 171.000 de solicitanţi de azil au sosit în Italia dinspre nordul Africii, în anul 2016
Citeşte şi: Jean-Claude Juncker susţine reformele premierului Renzi, înaintea organizării referendumului din Italia
Citeşte şi: Ministrul român de Externe, Lazăr Comănescu, la Roma: România este solidară cu Italia în gestionarea crizei imigranţilor - FOTO
Citeşte şi: Premierul Matteo Renzi ar putea demisiona dacă reformele constituţionale din Italia vor fi respinse prin referendum
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Aproximativ 171.000 de solicitanţi de azil au sosit în Italia dinspre nordul Africii, în anul 2016
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
PROSPORT.RO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe