BIOGRAFIE: Comunistul Ghennadi Ziuganov, un stalinist care nu l-a provocat niciodată pe Vladimir Putin

Comunistul Ghennadi Ziuganov, fost aparatcic sovietic care îl glorifică pe Stalin dar se roagă în faţa relicvelor ortodoxe şi candidat la alegerile prezidenţiale din 4 martie, este liderul unui partid de opoziţie care nu a provocat niciodată cu adevărat puterea lui Vladimir Putin.

Urmărește
121 afișări
Imaginea articolului BIOGRAFIE: Comunistul Ghennadi Ziuganov, un stalinist care nu l-a provocat niciodată pe Vladimir Putin

BIOGRAFIE: Comunistul Ghennadi Ziuganov, un stalinist care nu l-a provocat niciodată pe Vladimir Putin (Imagine: Alin MAtei/Mediafax Foto)

Acest bărbat corpolent în vârstă de 67 de ani cu o voce groasă şi un discurs plin de clişee sovietice se află acum la cea de-a patra campanie prezidenţială.

În 1996, acesta a pierdut pentru prima dată după ce s-a aflat la distanţă mică de un Boris Elţîn în decădere. De atunci şi-a menţinut imaginea de "veşnic ocupant al locului doi", însă continuă să reprezinte şi să conducă Partidul Comunist din Rusia al cărui preşedinte este de la formarea acestuia în 1990.

El este convins că are "şanse bune" de a câştiga de această dată în faţa celui mai puternic om din Rusia Vladimir Putin, confruntat în ultimele trei luni cu un val de contestări fără precedent de la sosirea sa la putere în 2000.

Partidul Comunist şi-a îmbunătăţit scorul la alegerile legislative din decembrie din cauza protestatarilor care au votat împotriva partidului condus de Putin, Rusia Unită.

La fel ca opoziţia liberală, acesta a denunţat fraudele electorale în cadrul legislativelor din decembrie.

Însă, la fel ca şi susţinătorii lui Putin, Ghennadi Ziuganov vede în protestele opoziţiei riscul "ciumei portocalii", cu referire la "revoluţia portocalie", o revoltă paşnică împotriva fraudelor electorale care a adus puterea prooccidentalilor din Ucraina în 2004.

Liderul PC acuză miniştrii "incompetenţi", dar nu îl critică niciodată în mod direct pe Vladimir Putin.

"Ziuganov este un opozant într-un sistem în care toată opoziţia trebuie să fie autorizată de putere. În acelaşi timp, pentru a obţine susţinere, el nu se poate comporta ca şi cum ar face parte din regim", explică politologul Iuri Korguniuk de la fundaţia Indem.

"De unde decurge marea flexibilitate a lui Ziuganov, capacitatea sa de a se adapta şi de a profita de ocazii", continuă acesta.

Ataşamentul său faţă de idealurile URSS-ului - un stat categoric antireligios - nu l-au împiedicat pe acest fost profesor de matematică şi responsabil cu ideologia partidului în epoca sovietică să se reculeagă în noiembrie în faţa unei relicve ortodoxe înainte de a "începe cu credinţă campania electorală".

Într-o carte distribuită în cadrul campaniei sale, Ziuganov le consacră mai multe capitole lui Lenin, "un geniu intelectual care se află încă cu noi" şi lui Stalin "revoluţionar şi patriot ale cărui idei sunt de actualitate în Rusia de astăzi confruntată cu ameninţarea globalizării în stil american".

"Mai bine de jumătate dintre ruşi îl consideră pe Stalin ca fiind o personalitate importantă. Este avantajos pentru Ziuganov (să îl glorifice) pentru a nu îşi pierde electoratul", subliniază politologul Vladimir Pribilovski, de la centrul de studii politice Panorama.

Totuşi, Iuri Korguniuk de la fundaţia Indem consideră că "prin exploatarea imaginii lui Stalin, PC este prins într-o capcană" care îl împiedică să devină un partid social-democrat modern.

"Această problemă va fi fără îndoială remediată după plecarea lui Ziuganov", subliniază Nikolai Petrov de la centrul Carnegie din Moscova.

Conform analistului, Ziuganov, liderul neschimbat al PC rus, este "o problemă pentru partidul" care "are o reţea foarte dezvoltată, cu celule regionale puternice şi include în rândurile sale mulţi oameni respectaţi, tineri, oameni de ştiinţă...".

"Partidul este susţinut de cei care sunt nemulţumiţi de colapsul ştiinţei, al industriei sau al sistemului sanitar public sau de tinerii care reclamă nedreptatea socială, corupţia şi cinismul puterii", concluzionează analistul.

În programul său electoral, Ghennadi Ziuganov, care are doi copii şi opt nepoţi, promite restabilirea gratuităţii în sistemul de educaţie şi cel de sănătate, renaşterea industriei şi naţionalizarea resurselor şi a sectoarelor economice cheie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici