BIOGRAFIE: Mokhtar Belmokhtar, islamistul implicat în uciderea a doi români în Algeria

Algerianul Mokhtar Belmokhtar, care ar fi fost ucis în Libia într-un raid american, este responsabil de numeroase atacuri, în special cel de la complexul din In Amenas, soldat cu moartea a 38 de ostatici, inclusiv doi români, gruparea sa afirmând că îl deţine şi pe românul răpit în Burkina Faso.

Urmărește
920 afișări
Imaginea articolului BIOGRAFIE: Mokhtar Belmokhtar, islamistul implicat în uciderea a doi români în Algeria

BIOGRAFIE: Mokhtar Belmokhtar, islamistul implicat în uciderea a doi români în Algeria (Imagine: captura video)

Supranumit Belawar ("Chiorul" în arabă), el a înfiinţat la sfârşitul lui 2012 propria unitate combatantă, "Semnatari cu sânge", pentru a ieşi de sub tutela Al-Qaida în Maghrebul Islamic (AQMI), faţă de care intrase în disidenţă în octombrie 2012, relatează AFP, în pagina electronică.

La jumătatea lui mai anul trecut, Belmokhtar a reafirmat loialitatea grupării sale Al-Mourabitoune faţă de Al-Qaida şi a dezminţit că aceasta ar fi jurat credinţă Statului Islamic (SI), aşa cum proclamase un alt lider, sugerând o dispută în ierarhia mişcării.

Potrivit unor surse din cadrul serviciilor de securitate din Mali, acest lider jihadist s-ar fi retras în Libia, de unde voia să controleze toată regiunea Sahel.

Născut în iunie 1972 la Ghardaia, în apropiere de Sahara, Mokhtar Belmokhtar a luptat de tânăr în Afganistan, în 1991, unde şi-a pierdut un ochi.

La revenirea în Algeria, în 1993, la începutul războiului civil, el s-a alăturat Grupului armat islamic (GIA, desfiinţat în 2005), cel mai sângeros dintre grupările algeriene, şi a creat o unitate cu sediul în principal în Sahara.

În 1998, el a devenit membru al Grupului salafist de predică şi luptă (GSPL), disident al GIA, şi a dominat rutele clandestine din sudul saharian, desfăşurând acte de terorism, jafuri şi contrabandă.

Mokhtar Belmokhtar, supranumit MBM sau "Mister Marlboro", o aluzie la activităţile sale de contrabandă cu ţigări, stabileşte legături cu triburile care îl avertizează în legătură cu mişcările forţelor de ordine în regiunile unde nimic nu le scapă oamenilor deşertului.

În 2001, el îl întâlneşte în Sahara pe Amari Saifi, alias Abderrezak El Para, numărul doi al GSPL, care mergea să cumpere arme din Mali. O rivalitate se va declanşa între cei doi pentru controlul a ceea ce jihadiştii numesc zona 9 (Sahara).

Autorul răpirii a 32 de turişti europeni în 2003 în Sahara algeriană, El Para a fost livrat Algeriei de către Libia în 2004.

În urma acestei arestări, MBM se repliază în deşertul malian, unde încheie alianţe solide căsătorindu-se cu femei din mai multe triburi de tuaregi din nordul Mali, pe care îl transformă în sanctuar.

În 2007, după disensiuni în cadrul GSPL, care devine AQMI, el este înlocuit la conducerea zonei 9 de Abdelhamid Abu Zeid, Mohamed Ghedir pe numele său real.

La începutul revoltei tuaregilor în nordul Mali, în martie 2012, Belmokhtar stă trei săptămâni în Libia pentru a cumpăra arme. În perioada aprilie-iunie 2012, el este văzut de mai multe ori la Gao şi Tombouctou, alături de Iyad Ag Ghaly, liderul tuareg al islamiştilor din Ansar Dine.

El conduce katiba (unitea combatantă) "Moulathamoune" din nordul Mali, ocupat de mai multe grupări islamiste.

În octombrie 2012, liderul AQMI îl destituie după mai multe avertizări privind nerespectarea ierarhiei.

În ianuarie 2013, el revendică atacul sângeros şi luarea de ostatici masivă de la complexul gazier din In Amenas, în Sahara algeriană, care s-a soldat cu moartea a 38 de ostatici, între care doi români, şi a 29 de răpitori.

Moartea lui Belmokhtar a fost anunţată la 2 martie 2013 de către armata din Ciad, dar informaţia a fost dezminţită ulterior.

În mai 2013, el revendică şi atacurile împotriva armatei nigeriene la Agadez şi centrul francez de exploatare a uraniului din Arlit, soldate în total cu aproximativ 20 de morţi.

Condamnat la moarte de două ori de către justiţia algeriană, el ar fi comandat asasinarea a trei francezi şi a unui mauritan în decembrie 2007 şi capturarea a doi canadieni în 2008, trei spanioli şi doi italieni în 2009.

Belmokhtar este căutat de mai multe ţări, iar pe capul lui a fost pusă o recompensă de cinci milioane de dolari de către Statele Unite, în iunie 2013.

În august 2013, gruparea Semnatari cu sânge a fuzionat cu o parte din Mişcarea pentru unicitate şi jihad în Africa de Vest - una dintre grupările care au ocupat nordul Mali în 2012 - şi şi-a luat numele de Al-Mourabitoune.

Gruparea salafistă Al-Mourabitoune a anunţat la jumătatea lui mai că îl deţine pe românul răpit în Burkina Faso, Iulian Gherguţ, ofiţer de securitate într-o mină de mangan din Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de frontiera cu Nigerul şi Mali. El a fost răpit pe 4 aprilie, de către persoane înarmate care purtau turbane.

În noiembrie 2013, adjunctul său Hacene Ould Khalill, un mauritan cunoscut sub numele de Jouleibib, a fi fost ucis de armata franceză.

În ianuarie, generalul american David Rodriguez, şeful Comandamentului Africa, aprecia că Belmokhtar are mijloacele de a comite "un nou atac" de tipul celui din In Amenas.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici