- Home
- Externe
- NIAMEY, (21.01.2015, 12:53)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Boko Haram revendică atacul din Baga, în timp ce vecinii Nigeriei se simt ameninţaţi
Boko Haram a revendicat, marţi seara, sângerosul atac din oraşul Baga, în timp ce Nigeria şi vecinii săi discută la Niamey despre modalităţile de a-şi uni forţele împotriva grupării islamiste care ameninţă să destabilizeze regiunea.
Urmărește
488 afișări
Boko Haram revendică atacul din Baga, în timp ce vecinii Nigeriei se simt ameninţaţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Am ucis populaţia din Baga. I-am ucis, aşa cum ne-a cerut Dumnezeul nostru să o facem în Cartea Sa", declară şeful Boko Haram, Abubakar Shekau, într-o înregistrare video de 35 de minute, publicată pe YouTube.
Această revendicare nu este o surpriză, fiind strânse numeroase mărturii cu privire la atrocităţile comise de combatanţii Boko Haram în cursul acestei ofensive.
Atacul de la începutul lui ianuarie împotriva acestui oraş din nord-estul Nigeriei şi a mai multor localităţi din jurul Lacului Ciad este "cel mai mare şi mai distructiv" din cei şase ani de insurecţie a Boko Haram şi s-a soldat cu "sute de morţi" sau chiar mai mulţi, potrivit Amnesty International.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: În 2025, știi ce ai de făcut. Să nu dormi! Ai de schimbat Constituția. Vot electronic, direct. În Postul Paștelui vei vota un Președinte Independent!
-
Adrian Sârbu: În 2025, ştii ce ai de făcut. Să nu dormi! Ai de schimbat Constituţia. Vot electronic, direct. În Postul Paştelui vei vota un Preşedinte Independent!
-
Decizia Curţii de Apel Bucureşti în procesul intentat de Călin Georgescu: Alegerile rămân anulate
-
Sf. Vasile: Aproape o jumătate de milion de români îşi serbează ziua onomastică
Citeşte şi:
Cum arată aşezările nigeriene după un atac al Boko Haram. Peste 2.500 de oameni au fost ucişi la începutul lunii ianuarie -VIDEO, FOTO
Procuroarea Curţii Penale Internaţionale (CPI), Fatou Bensouda, a anunţat marţi că serviciile sale "strâng informaţii" despre atac.
Nu există indicii despre data sau locul înregistrării video a Boko Haram, care a fost difuzată în timp ce Nigeria şi vecinii săi au discutat marţi la Niamey despre mijloacele de a-şi uni forţele împotriva islamiştilor.
Treisprezece ţări africane sau din afara acestui continent participă la reuniune în capitala Nigerului.
În cursul reuniunii, Nigeria şi-a manifestat nemulţumirea după retragerea contingentelor Nigerului şi Ciadului înainte de sângeroasa ofensivă de la Baga.
Membrii Boko Haram au ocupat astfel baza forţei regionale formate pentru a lupta împotriva lor, în timp ce Ciadul şi Nigerul şi-au retras militarii.
"Constat cu consternare retragerea contingentelor militare ale Ciadului şi Nigerului fără o consultare prealabilă", a declarat ambasadorul Nigeriei în Niger, Aliou Issa Sokoto. "Aşa cum am descoperit spre enorma noastră dezamăgire, această retragere a fost urmată de un atac enorm al Boko Haram împotriva bazei operaţionale" a forţei regionale, a adăugat el.
În mai multe rânduri în ultimele luni, ţările vecine cu Nigeria au criticat alegerea oraşului Baga, situat în mijlocul bastionului Boko Haram, ca bază pentru dislocarea forţei regionale. Ele au deplâns şi lipsa de combativitate a armatei nigeriene şi dezertările în masă în faţa islamiştilor din Boko Haram.
O cooperare militară a fost semnată la sfârşitul lui 2014 între ţările membre ale Comisiei bazinului Lacului Ciad (Camerun, Niger, Nigeria şi Ciad). Dar forţa regională, formată din 700 de militari proveniţi din cele patru ţări, precum şi din Benin, are dificultăţi în a se materializa.
Reuniunea din capitala Nigerului aspiră să corecteze această tendinţă, în timp ce Boko Haram a preluat controlul unor teritorii extinse din nord-estul Nigeriei şi şi-a multiplicat incursiunile în Camerun.
Creşterea puterii Boko Haram traduce "lentoarea şi incapacitatea noastră de a răspunde ferm", a remarcat ministrul nigerian al Afacerilor Externe, Mohamed Bazoum, adăugând că "securitatea în Nigeria şi în bazinul Lacului Ciad s-a deteriorat considerabil".
Insurecţia Boko Haram a provocat peste 13.000 de morţi în Nigeria şi 1,5 milioane de strămutări de la începutul său, în 2009.
Foarte ofensiv, preşedintele Ciadului Idriss Deby, a cărui armată se află în zonă, şi-a afişat clar dorinţa de a prelua controlul oraşului Baga.
Angajamentul Ciadului în acest conflict a fost calificat de Niger drept "evoluţia pozitivă cea mai semnificativă" în lupta desfăşurată până în prezent împotriva islamiştilor nigerieni.
Decizia Ciadului este "în totalitate legitimă", "ar trebui să existe reacţii pe teren", "reacţii naturale, de legitimă apărare", a apreciat Hiroute Guebre Sellassie, trimisul special al Naţiunilor Unite pentru Sahel, marţi, la Dakar.
"Lucrurile presează, nu se mai poate aştepta punerea în funcţiune formală a unei forţe regionale", analizează ea.
Pe teren, confruntări violente au avut loc marţi între armata cameruneză şi combatanţii Boko Haram, care au atacat localitatea Bonderi, în regiunea Nordul Extrem, de la frontiera cu Nigeria. "Luptele sunt foarte dure", a declarat în cursul serii o sursă din cadrul serviciilor de securitate.
Un alt atac a avut loc în regiune duminică, în cursul căruia câteva zeci de persoane au fost răpite. Circa 20 de persoane au fost eliberate după o operaţiune a armatei cameruneze.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: LIVE UPDATE. Primele țări care intră în 2025. În Australia, peste 1 milion de persoane s-au adunat în portul Sydney pentru focul de artificii
Citește pe www.zf.ro: Final de an de coşmar: Una dintre cele mai cunoscute firme româneşti dă afară 40% din angajaţi
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Zeci de persoane, răpite de gruparea islamistă nigeriană Boko Haram în timpul unui raid în Camerun
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ultimele ore ale lui Liam Payne au fost detaliate de un judecător. Cinci persoane sunt acuzate de moartea sa
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ilie Năstase și soția, Revelion la comun cu Brigitte și Florin Pastramă! Pericol de explozie în
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe