Video BREXIT - Cum văd bucureştenii Brexitul: Unii nu au auzit de referendum, alţii se tem de efectele negative - VIDEO

În ziua în care britanicii decid dacă vor rămâne sau nu în Uniunea Europeană, la Bucureşti mulţi nu ştiu că acest referendum are loc. Alţii spun că s-au informat de la televizor şi se tem că în cazul unui vot pentru plecarea din U.E., românii care vor să muncească în străinătate vor avea de suferit.

Urmărește
2568 afișări

- Aţi auzit de Brexit?
- Da.
- Ce este Brexitul?
- Pentru ca să... intre sau să... Adică, să rămână, sau să iasă din Uniunea Europeană.
- Cu ce credeţi că ne-ar putea afecta?
- Păi, ne afectează, că avem foarte mulţi muncitori, care lucrează în Anglia şi chiar afectează. S-ar reduce locurile de muncă.

Asta a răspuns un bucureştean, joi, în ziua în care are loc referendumul istoric. Un altul spune că orice ţară din Uniunea Europeană va fi afectată dacă rezultatul referendumului din Marea Britanie va fi părăsirea U.E. Mulţi alţii susţin că nu au auzit însă de Brexit şi nici nu sunt interesaţi.

Aproximativ trei milioane de cetăţeni din alte state UE, inclusiv câteva sute de mii de români, locuiesc în Marea Britanie. Polonezii sunt cei mai numeroşi dintre aceştia, aproximativ 800.000 trăind în Marea Britanie, urmaţi de irlandezi (383.000) şi germani (301.000), conform celor mai recente date disponibile de la Biroul Naţional de Statistică, informează cotidianul The Guardian.

Numărul românilor şi bulgarilor, în mod frecvent ţinta campaniei în favoarea ieşirii din UE, în care au fost catalogaţi drept "hoţi de locuri de muncă" şi "asistaţi sociali", se ridică la 175.000 de persoane, respectiv, 59.000, dar este de aşteptat ca datele pe anul 2015 să arate o creştere a numărului imigranţilor din cele două state.

Românii care trăiesc în Marea Britanie au păreri împărţite în ceea ce priveşte efectele referendumului de joi, însă cei mai mulţi spun că vor descurca şi în cazul în care Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană.

"Dacă au de gând să voteze pentru ieşire, urmează cel puţin zece ani de incertitudine, atât pentru Marea Britanie, cât şi pentru cetăţenii străini. Ţara asta nu mai produce nimic, export aproape zero. (…) Lira va creşte, pentru că toate domeniile se vor baza pe producţia internă. Turismul va avea de suferit din cauza vizelor," este de părere Laura Iancu, o tânără studentă care locuieşte în Cardiff. "Sunt sigură că Marea Britanie nu va ieşi din UE. Toţi britanicii cu care am vorbit votează contra. Li se pare o inepţie," a declarat Laura Iancu pentru MEDIAFAX.

Secţiile de votare din Marea Britanie se vor închide la ora locală 22.00 (24 iunie, ora 00.00 în România).

Conform cifrelor provizorii ale Comisiei Electorale, 46,499,537 de persoane vor avea dreptul de a vota în cadrul referendumului de joi, un număr record pentru un scrutin din Marea Britanie, scrie BBC News Online.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici