Bulgaria trebuie să aleagă între Statele Unite şi Rusia

Bulgaria trebuie să aleagă între Statele Unite şi Rusia, în contextul în care "relaţia specială" dintre Sofia şi Moscova cunoaşte o transformare "permanentă", după renunţarea la două proiecte de infrastructură importante finanţate de Rusia, consideră agenţia de analiză STRATFOR.

Urmărește
15 afișări
Imaginea articolului Bulgaria trebuie să aleagă între Statele Unite şi Rusia

Premierul bulgar Boiko Borisov (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Declaraţiile contradictorii ale premierului bulgar Boiko Borisov privind cele două proiecte - construirea centralei nucleare Belene şi a oleoductului Burgas-Alexandroupolis - aduc în discuţie problema relaţiilor diplomatice dintre Moscova şi Sofia, mai ales în contextul unei apropieri tot mai pronunţate a Sofiei de Washington, comentează agenţia de analiză STRATFOR.

La 11 iunie, Borisov a declarat că Bulgaria "renunţă" la proiectul de construire a oleoductului Burgas-Alexandroupolis şi că proiectul de construire a centralei nucleare de la Belene a fost suspendat. Într-o schimbare dramatică de discurs care a produs confuzie în Europa, Borisov şi-a retras după câteva ore afirmaţia privind proiectul Burgas-Alexandroupolis, spunând că "Guvernul bulgar nu a luat o decizie finală" pe această temă.

Deşi nu există motive de a pune la îndoială explicaţiile Sofiei privind anularea celor proiecte de infrastructură, acestea intervin după ce Guvernul bulgar a anunţat la începutul anului că va primi elemente ale unui scut american antirachetă pe teritoriul său. De asemenea, directorul CIA, Leon Panetta, a efectuat recent o vizită de două zile la Sofia, el având întrevederi cu toţi membrii Guvernului pe parcursul şederii sale, potrivit STRATFOR.

"Deocamdată, România şi Turcia sunt aliaţi fermi ai Statelor Unite. De aceea ar fi destul de periculos ca Bulgaria să flirteze cu Rusia. (...) Moscova nu pare să îşi asume angajamente pe termen lung sau să se implice serios în vecinătatea Bulgariei. Din punctul de vedere al Sofiei, acest lucru înseamnă că o continuare a alianţei cu o Rusie care nu vrea să investească mari sume de bani în Bulgaria şi care nu vrea să se întoarcă în forţă în Balcani este o idee periculoasă care ar izola-o între rivalii săi tradiţionali, România şi Turcia", comentează agenţia.

Bulgaria are prin urmare un număr foarte limitat de opţiuni. Stat membru al NATO, Bulgaria este înconjurată de aliaţi fermi ai Statelor Unite. Atitudinea Rusiei de de neasumare de angajamente în regiune obligă Sofia să arate Washingtonului că este un aliat la fel de important ca şi rivalii săi din nord şi sud. Se pune întrebarea dacă politica internă a Bulgariei va permite această schimbare diplomatică. Declaraţiile contradictorii ale lui Boiko Borisov privind cele două proiecte arată că va fi nevoie de numeroase dezbateri la nivel naţional înainte ca Sofia să opteze pentru Statele Unite sau Rusia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici