- Home
- Externe
- VARŞOVIA, (20.07.2017, 19:45)
- Andrei Ionascu
Camera inferioară a Parlamentului polonez a adoptat proiectul pentru reformarea Curţii Supreme/ Tusk: Acţiunile sunt împotriva valorilor europene. UPDATE | Ministrul ungar de Externe: Comisia Europeană a lansat vânătoarea de vrăjitoare împotriva unor state
Camera inferioară a Parlamentului polonez a adoptat, joi, proiectul de lege privind reformarea Curţii Supreme, despre care partidele din opoziţie şi Uniunea Europeană consideră că vor eroda independenţa sistemului judiciar şi vor submina democraţia, relatează site-ul agenţiei The Associated Press.
Urmărește
494 afișări
Camera inferioară a Parlamentului polonez a adoptat proiectul pentru reformarea Curţii Supreme, UE considerând că afectează independenţa justiţiei/ Donald Tusk: Acţiunile recente sunt împotriva valorilor europene
Proiectul de lege a fost depus de partidul naţionalist Lege şi Justiţie (PiS) şi trebuie să fie adoptat şi de camera superioară a Parlamentului, unde formaţiunea de guvernământ are majoritatea.
Dezbaterile din Senat vor avea loc vineri, iar dacă proiectul de lege va trece trebuie să fie promulgat de către preşedintele Andrzej Duda.
Votul de joi a fost de 235 pentru, 192 împotrivă şi 23 de abţineri. Comisia parlamentară a respins 1.300 de amendamente formulate de opoziţie la acest proiect de lege.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Protest AUR față de anularea alegerilor prezidențiale. Românii care mărșăluiesc pe străzile din București cer demisia lui Iohannis și reluarea turului 2
-
Milanovic, pe cale să câştige alegerile prezidenţiale din Croaţia, potrivit unui exit poll
-
Popularitatea lui Emmanuel Macron în rândul francezilor, în cădere liberă. Cea mai mică rată de aprobare din ultimii şase ani
-
Polonia susţine cererea lui Trump ca ţările NATO să majoreze cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB
În urma acestei decizii, mai multe persoane s-au adunat să protesteze în faţa Parlamentului. Oamenii au strigat "Ruşine!" şi au afişat bannere prin care i-au cerut preşedintelui ţării să îşi exercite dreptul de veto.
Potrivit formaţiunilor politice din opoziţie, proiectul încalcă separarea puterilor în stat şi îi oferă partidului de guvernământ o influenţă asupra procesului de vot. Uniunea Europeană apreciază că legea i-ar acorda guvernului un control direct asupra Curţii Supreme, ale cărei sarcini includ validarea alegerilor.
În schimb, liderul partidului de guvernământ, Jaroslaw Kaczynski, a anunţat că sistemul judiciar are nevoie de reforme radicale şi de oameni noi, întrucât "funcţionează încă alături de liniile comuniste şi se bazează pe oameni din acel sistem politic".
De la câştigarea alegerilor în 2015, partidul naţionalist Lege şi Justiţie (PiS) a încercat să mărească influenţa guvernului asupra instanţelor şi a procurorilor. Anterior, în Parlamentul de la Varşovia a fost votată o lege care a încheiat mandatele membrilor Consiliului Judiciar Naţional, unul dintre principalele organisme judiciare, şi care a oferit parlamentarilor puterea de a numi 15 dintre cei 25 de membri.
Donald Tusk: Acţiunile recente din Parlamentul Poloniei sunt împotriva valorilor europene
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat joi că acţiunile recente din Parlamentul Poloniei contravin valorilor şi standardelor europene şi a cerut o întrevedere de urgenţă cu preşedintele polonez Andrzej Duda, potrivit unui comunicat al instituţiei europene.
"Privim în mod diferit propunerile prezentate astăzi de către partidul de guvernământ. Este convingerea mea că acţiunile recente sunt împotriva valorilor şi standardelor europene şi ne pot afecta reputaţia. Ei ne transportă - în sens politic - în timp şi în spaţiu: înapoi şi spre est. Preşedintele [Andrzej Duda] cu siguranţă crede altfel", a spus Tusk.
Preşedintele Consiliului European a solicitat o întrevedere de urgenţă cu preşedintele polonez, pentru a discuta despre criza politică din ţară şi despre consecinţele "periculoase" pentru scena internaţională.
"Depinde de noi, împreună, să evităm rezultate sumbre care ar putea duce, în cele din urmă, la marginalizarea Poloniei în Europa. Uniunea Europeană nu înseamnă doar bani şi proceduri. Este în primul rând vorba despre valori şi standarde ridicate pentru viaţa publică. Există posibilitatea să împiedicăm această tendinţă periculoasă, însă este nevoie de dialog şi de decizii rapide care să aibă un efect pozitiv pentru poporul polonez", a mai spus Donald Tusk.
Donald Tusk a reiterat poziţia UE potrivit căreia adoptarea proiectului de lege privind reformarea Curţii Supreme va eroda independenţa sistemului judiciar şi va submina democraţia.
"Aducerea judecătorilor sub controlul partidului de guvernământ ruinează o opinie publică deja pătată privind democraţia poloneză. Prin urmare, trebuie să găsim o soluţie acceptabilă pentru publicul polonez, pentru majoritatea parlamentară şi pentru opoziţie, pentru preşedintele Poloniei şi pentru Uniunea Europeană. Ştiu că nu este un demers uşor, va necesita concesii, respect reciproc şi puţină încredere. Situaţia, inclusiv la nivel internaţional, este foarte gravă. De aceea solicit măsuri serioase şi parteneri serioşi. Lăsaţi-ne să încercăm, domnule preşedinte (n.a. - Andrzej Duda)", se mai arată în comunicatul Consiliului European.
Ministrul ungar de Externe: Comisia Europeană a lansat vânătoarea de vrăjitoare împotriva unor state
Comisia Europeană a lansat o vânătoare de vrăjitoare împotriva mai multor ţări central-europene care vorbesc deschis şi onest despre provocările din UE şi care oferă în mod corespunzător răspunsuri eficiente, a declarat joi ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, relatează agenţia MTI.
Ungaria adoptă o poziţie de susţinere faţă de Polonia şi solicită Comisiei Europene să nu încalce autoritatea regimului de la Varşovia.
"Comisia Europeană vrea să se implice în afacerile interne ale Ungariei şi ale Poloniei, ca parte a unei vânătoare de vrăjitoare. Misiunea Comisiei este să se asigure că tratatele sunt aplicate în conformitate cu legislaţia europeană, mai degrabă decât să acţioneze ca un organism politic şi să facă declaraţii politice. Ungaria este un stat solidar şi prieten cu Polonia", a spus Szijjarto.
Citeşte şi: UE ameninţă Polonia cu sancţiuni, pe fondul reformelor din sistemul judiciar care ar pune instanţele sub jurisdicţia guvernului
Citeşte şi: Polonia a depus apel la Curtea Europeană de Justiţie împotriva obligaţiei de a primi refugiaţi
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Incendiile din Los Angeles fac prăpăd. Ioan Alex povestește despre focurile devastatoare de la fața locului
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: UE ameninţă Polonia cu sancţiuni, pe fondul reformelor din sistemul judiciar care ar pune instanţele sub jurisdicţia guvernului
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Senzori pentru albine și ciuperci ca materiale de construcție: Care sunt inovațiile care vor remodela viața în 2025
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum arată iadul, porivit unui bărbat care a murit timp de 3 minute. Ce a văzut: 'Extrem de...
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe