Cameron, criticat dur de Bruxelles pentru înăsprirea unor reguli în domeniul migrării

Premierul David Cameron, care a anunţat miercuri o înăsprire a regulilor de alocare a ajutoarelor sociale imigranţilor europeni, cu puţin timp înainte de deschiderea completă a pieţei muncii pentru români şi bulgari, a fost criticat de Bruxelles, care a avertizat împotriva "isteriei".

Urmărește
189 afișări
Imaginea articolului Cameron, criticat dur de Bruxelles pentru înăsprirea unor reguli în domeniul migrării

Premierul britanic David Cameron (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un articol publicat în The Financial Times, liderul conservator şi-a exprimat dorinţa ca, în cadrul planului său de reformare a Uniunii Europene, libertatea de mişcare să nu mai aibă loc "în mod necondiţionat".

Însă comisarul european pentru Muncă Laszlo Andor l-a acuzat pe David Cameron, într-un interviu pentru BBC, de o "reacţie excesivă şi regretabilă" şi că distorsionează realitatea.

Şeful Guvernului, care s-a angajat să organizeze un referendum asupra apartenenţei la UE până la sfârşitul lui 2017, în cazul realegerii partidului său, în urma unor presiuni tot mai puternice din partea euroscepticilor, a afirmat că "împărtăşeşte îngrijorările" populaţiei, care se teme de un aflux de imigranţi români şi bulgari după anularea restricţiilor care le sunt impuse, pe 1 ianuarie.

David Cameron a anunţat o "schimbare a regulilor" astfel încât nou-veniţii europeni să nu poată cere alocaţie de şomaj în primele trei luni de şedere şi vrea să limiteze la şase luni plata acestei alocaţii "cu excepţia situaţiei în care pot demonstra că au perspective reale să găsească un loc de muncă".

Nou-veniţii nu vor putea să ceară nici ajutor pentru locuinţă imediat, iar nivelul minim al veniturilor în baza căruia obţin acces la ajutoare va fi revizuit.

Premierul a anunţat, de asemenea, că cei care "nu au venit să muncească, care cerşesc sau dorm pe stradă, vor fi expulzaţi".

"A venit vremea pentru un nou acord, care să recunoască faptul că libertatea de mişcare este un principiu central al UE, dar că nu poate fi complet necondiţionat", a adăugat el.

Cameron a îndemnat la introducerea unor "noi dispoziţii în vederea încetinirii accesului complet la piaţa muncii a fiecărei ţări, până când suntem siguri că acest lucru nu va cauza mişcări enorme de migrare".

El sugerează să se "ceară ca noile ţări să atingă un anumit nivel de venit sau PIB pe locuitor înainte de a beneficia de o libertate de mişcare deplină" pentru cetăţenii lor. În plus, premierul britanic propune ca fiecare ţară să fie autorizată să stabilească cote anuale în domeniul migrării.

Laszlo Andor a apreciat că "ar trebui ca realitatea să fie prezentată mai corect, ci nu sub presiunea isteriei care domneşte uneori în Marea Britanie".

"Acţiunea unilaterală, discursul unilateral, mai ales în acest moment, nu sunt utile cu adevărat, ele riscă să prezinte Marea Britanie ca pe răul Uniunii Europene", a avertizat comisarul european.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici