- Home
- Externe
- BRUXELLES, (16.04.2013, 16:44)
- Ion Gaidau - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Carne de cal şi o substanţă interzisă, detectate în produse testate în UE
Testele efectuate în Uniunea Europeană (UE) în urma declanşării scandalului cărnii de cal au permis detectarea a până la 5% carne de cal în produse etichetate drept conţinând carne de vită, dar şi urme ale unei substanţe interzise în alimentaţie.
Urmărește
805 afișări
Carne de cal şi o substanţă interzisă, detectate în produse testate în UE (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
La 15 februarie, UE a lansat un plan ce prevedea efectuarea a aproximativ 2.250 de teste ADN asupra unor produse preparate. Testele au vizat totodată depistarea fenilbutazonei, un antiiflamatoriu nociv pentru sănătate, în carcasele de cal.
Comisia Europeană (CE) a anunţat marţi că o prezenţă de cel puţin 5% de carne de cal a fost detectată în produsele testate. Doar 0,6% din carnea de cal testată conţinea fenilbutazonă, potrivit comunicatului, care a fost publicat pentru scurt timp, în jurul orei locale 12.00 (13.00, ora României), pe site-ul CE, după care a fost retras. Un alt comunicat va fi publicat între orele locale 15.00-16.00 (16.00-17.00, orele României), a anunţat Olivier Bailly, un purtător de cuvânt al CE, în timpul unei conferinţe de presă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Tudorel Toader, despre prezidenţiale: Cuza era judecător şi cunoştea mecanismele statului de drept
-
Elon Musk, sub vizorul Comisiei Europene? Parlamentarii UE cer ca miliardarul să fie investigat în cazul influenţării alegerilor din Germania
-
Un pilot ucrainean de F-16 doboară şase rachete ruseşti într-o singură misiune, marcând o premieră mondială
Rezultatele testelor vor fi discutate vineri de "Comitetul Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătate Animală", alcătuit din reprezentanţi ai statelor membre şi prezidat de către delegatul CE, a anunţat Irlanda, care asigură preşedinţia semestrială a UE.
Între zece şi 150 de teste au fost prevăzute pentru fiecare ţară membră UE, în funcţie de dimensiunea ei, în timp ce un eşantion a fost prelevat la fiecare 50 de tone de carne de cal. Operaţiunea a fost cofinanţată de CE în proporţie de 75%.
În privinţa fenilbutazonei, "se reafimă că nu există niciun pericol imediat în Uniunea Europeană cu acest produs", a declarat Frédéric Vincent, un purtător de cuvânt al Comisarului european pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorului, Tonio Borg. El a amintit totodată că produsul rămâne "strict interzis pentru alimentaţia umană".
Solicitate de CE, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) şi Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) au apreciat, într-un aviz publicat luni, că expunerea consumatorilor la fenilbutazonă prin alimentaţie este redusă.
"Avizul celor două agenţii arată că nu există niciun motiv de îngrijorare. Ar trebui mâncaţi sute de hamburgeri de cal luni întregi pentru a avea eventual probleme cu fenilbutazona", a declarat Vincent.
Scandalul cărnii de cal s-a răspândit foarte rapid în Europa, după ce s-au descoperit, la mijlocul lunii ianuarie, în Irlanda şi în Marea Britanie, hamburgeri care conţineau carne de cal. Scandalul a provocat retragerea a milioane de produse preparate din raioanele unor supermarketuri, ale căror vânzări au scăzut, şi a afectat încrederea consumatorilor.
Companii internaţionale au fost afectate, între care grupul elveţian Nestlé şi gigantul suedez de mobilier Ikea, obligat să retragă chifteluţele comercializate în magazinele sale.
La 10 aprilie, autorităţile sanitare olandeze au atras atenţia că aproximativ 50.000 de tone de carne de vită vândute în Europa ar putea conţine carne de cal.
Scandalul cărnii de cal a relansat dezbaterile privind necesitatea etichetării originii cărnii care intră în compoziţia produselor preparate. Sub presiunea mai multor state membre, între care Franţa, CE s-a angajat să publice un raport cu privire la acest subiect până la sfârşitul verii sau la începutul toamnei.
După scandalul vacii nebune, producătorii industriali sunt obligaţi de reglementările europene să menţioneze tipul cărnii care intră în preparatele lor, dar nu şi originea.
Bruxelles-ul doreşte, de asemenea, să înăsprească sancţiunile financiare aplicate în caz de fraudă alimentară şi să consodideze controalele efectuate în timpul unei crize asemănătoare celei produse de carnea de cal. Aceste dispoziţii sunt incluse într-un pachet legislativ care va fi prezentat în primăvară, dar acesta nu va intra în vigoare până la încheierea actualului mandat al CE, în mai 2014.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: POLITICO: Țările europene simt presiunea unui acord de pace Rusia-Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ministerul Educației estimează o scădere alarmantă a numărului de elevi care vor susține examenele naționale
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De ce a murit Ilina Pârvu? Ce s-a întâmplat pe fetița pe care o purta în pântece când s-a stins
CANCAN.RO
Meteorologii Accuweather au modificat prognoza: Pe ce dată vin ninsorile în București, în ianuarie 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe