Cazul femeii suspectate de spionaj în favoarea României | Avocatul Karinei Ţurcan: "Nu înţelege de ce este acuzată"/ Decizia unui tribunal din Moscova

O instanţă de la Moscova a hotărât că arestarea Karinei Ţurcan, o femeie originară din Republica Moldova, despre care unele surse diplomatice afirmă că are cetăţenie română, este legitimă, ea fiind acuzat de spionaj în favoarea României, informează presa rusă.

Urmărește
2082 afișări
Imaginea articolului Cazul femeii suspectate de spionaj în favoarea României | Avocatul Karinei Ţurcan: "Nu înţelege de ce este acuzată"/ Decizia unui tribunal din Moscova

Cazul femeii suspectate de spionaj în favoarea României | Avocat Karinei Ţurcan: "Nu înţelege de ce este acuzată / Decizia unei instanţe din Moscova privind arestarea

Karina Ţurcan respinge toate acuzaţiile ce îi sunt aduse, a declarat avocatul ei, Dmitri Tsuprik, pentru agenţia de ştiri Tass.

"Nu înţelege de ce este acuzată şi nu are nicio informaţie despre ce (infracţiune) ar fi comis. Crede că acest caz are drept scop înlăturarea ei din funcţie", a declarat avocatul.

În luna iunie, la cererea procurorilor, Tribunalul din Lefortovo a aprobat măsura arestării preventive pe numele Karinei Ţurcan. Ea ar urma să stea în arest până pe 13 august.

Tribunalul oraşului Moscova a decis joi că arestarea Karinei Ţurcan este legitimă, respingând contestaţia apărării.

Potrivit unor surse diplomatice, Ţurcan a renunţat la cetăţenia moldoveană şi are paşaport românesc.

Karina Valerievna Ţurcan, angajată a companiei Inter RAO, este acuzată de încălcarea articolului 276 din codul penal, care se referă la spionaj, în sensul de trădare naţională. În conformitate cu legislatia din Rusia, acuzaţia de spionaj se aplică numai străinilor, pe când în cazul cetăţenilor ruşi acuzaţia devine "trădare naţională" sau "a statului". Ţurcan riscă până la 20 de ani în închisoare dacă este găsită vinovată.

Potrivit site-ului companiei, Ţurcan este membră a consiliului de administraţie al companiei Inter RAO din 2012, conducând pentru o perioada divizia geografică Moldova — Ucraina — România, potrivit platformei de ştiri Sputnik.

Ministerul Afacerilor Externe din România a solicitat oficial Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti detalii suplimentare şi clarificări cu privire la informaţiile vehiculate în mass-media rusă referitoare la cazul Karinei Ţurcan, care a fost reţinută la Moscova.

Portalul de ştiri Unimedia, citând grupul media RBK, scria că Ţurcan este bănuită că ar fi transmis serviciilor străine de informaţii date privind negocierile Rusiei în legătură cu aprovizionarea cu energie electrică a Crimeei şi regiunii Luhansk din Ucraina. Informaţiile ar fi fost furnizate României.

Sursa citată de RBK a declarat că Ţurcan ar fi transmis informaţii despre cine sunt colaboratorii Moscovei din Ucraina, Doneţk, Crimeea: "cine colaborează, cine refuză, cu cine vorbim, ce fel de probleme există, ce fel de scheme".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici