- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (17.04.2013, 16:38)
- Aurelia Alexa
CE a pregătit o strategie pentru pregătirea Europei împotriva dezastrelor naturale sau provocate de om
Comisia Europeană (CE) a prezentat miercuri un pachet de măsuri pentru creşterea nivelului de pregătire al Europei împotriva dezastrelor naturale şi a celor provocate de om, printre care şi acordarea de finanţare statelor, pentru a le ajuta să-şi consolideze capacităţile şi să ia măsuri.
Urmărește
400 afișări
CE a pregătit o strategie pentru pregătirea Europei împotriva dezastrelor naturale sau provocate de om
Pachetul de măsuri constă într-o Strategie UE privind adaptarea la schimbările climatice, care stabileşte un cadru şi mecanisme pentru creşterea nivelului de pregătire al UE pentru impacturile climatice actuale şi viitoare, dar şi o Carte verde privind asigurările în contextul dezastrelor naturale şi al celor provocate de om.
Strategia se concentrează asupra a trei obiective cheie, primul fiind promovarea luării de măsuri de către statele membre.
"Comisia va încuraja toate statele membre să adopte strategii de adaptare cuprinzătoare (în prezent, 15 state membre au strategii) şi va oferi finanţare pentru a le ajuta să-şi consolideze capacităţile de adaptare şi să ia măsuri. De asemenea, Comisia va sprijini adaptarea în marile oraşe prin lansarea unui angajament voluntar bazat pe iniţiativa Convenţia Primarilor", se arată într-un comunicat remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Cel de-al doilea obiectiv vizează măsuri de imunizare la schimbările climatice la nivelul UE, prin promovarea în şi mai mare măsură a adaptării în sectoare vulnerabile cheie, precum agricultura, pescuitul şi politica de coeziune, prin garantarea faptului că infrastructura Europei devine mai rezistentă şi prin promovarea încheierii de asigurări împotriva dezastrelor naturale şi a celor provocate de om.
Ultimul obiectiv se referă la luarea deciziilor în mai bună cunoştinţă de cauză, prin abordarea lacunelor de cunoştinţe în ceea ce priveşte adaptarea şi prin dezvoltarea ulterioară a Platformei europene pentru adaptarea la schimbările climatice (Climate-ADAPT), ca ghişeu unic pentru informaţiile privind adaptarea în Europa.
Strategia va promova creşterea economică durabilă, va stimula investiţiile rezistente la schimbările climatice şi va crea noi locuri de muncă, în special în sectoare precum construcţiile, gospodărirea apelor, asigurările, tehnologiile agricole şi gestionarea ecosistemelor.
"Estimările privind costurile şi beneficiile viitoare indică faptul că fiecare euro cheltuit pentru protejarea împotriva inundaţiilor ar evita şase euro de costuri generate de daune. Între 1980 şi 2011, inundaţiile au ucis peste 2.500 de persoane, au afectat peste 5,5 milioane de persoane şi au generat pierderi economice directe de peste 90 miliarde euro. Costul minim al neadaptării la schimbările climatice este estimat la 100 de miliarde EUR pe an în 2020 şi la 250 de miliarde euro în 2050 în întreaga UE", se mai arată în comunicat.
Cartea verde adresează întrebări referitoare la caracterul adecvat şi la disponibilitatea unor asigurări corespunzătoare împotriva dezastrelor. Obiectivul este de a creşte gradul de conştientizare şi de a evalua dacă măsurile la nivelul UE ar putea sau nu fi adecvate şi dacă ar oferi garanţia îmbunătăţirii pieţei asigurărilor împotriva dezastrelor în Uniunea Europeană.
Iniţiatorii precizează că acest proces va extinde, de asemenea, baza de cunoştinţe, va contribui la promovarea asigurărilor ca instrument de gestionare a dezastrelor şi va facilita, astfel, trecerea spre o cultură generală a prevenirii şi atenuării riscului de dezastre.
Comisia va organiza, în 29 aprilie, o conferinţă cu părţile interesate în ceea ce priveşte strategia, iar consultarea publică privind Cartea verde se va desfăşura până în 30 iunie 2013.
După examinarea reacţiilor primite, Comisia va stabili acţiunile subsecvente pe care le consideră a fi cele mai adecvate, care ar putea lua diverse forme, legislative şi nelegislative.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Cacealmaua prezidențialelor: Ciolacu anunță că săptămâna viitoare „fixează data alegerilor”. PSD va face sondaje pentru Crin Antonescu, Călin Georgescu, Elena Lasconi, Nicuşor Dan și George Simion/ PNL va face sondaje pentru Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente au explodat cu 12.000 de euro de la o lună la alta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Fără precedent: O companie aeriană folosită de milioane de români dă în judecată un pasager. Reprezentanţii companiei spun că ceea ce a făcut acesta este total inacceptabil
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Patronul FCSB i-a îngrozit pe locuitorii unei celebre stațiuni din România! Și-a făcut stână, dar... Câinii lui Gigi Becali le-au
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe