- Home
- Externe
- BRUXELLES, (17.06.2012, 13:29)
- Valentin Vidu ,
Ce se va întâmpla cu Grecia după alegerile legislative din 17 iunie - SCENARII POSIBILE
Principalele scenarii posibile cu privire la Grecia şi zona euro după alegerile cruciale de duminică, care ar putea influenţa viitorul ţării, merg de la cele mai negre şi până la unele mai puţin defavorabile, relatează AFP, care prezintă succint patru astfel de posibilităţi.
Urmărește
3279 afișări
Ce se va întâmpla cu Grecia după alegerile legislative din 17 iunie - SCENARII POSIBILE (Imagine: Shutterstock)
- Abandonarea euro
Acest scenariu catastrofal ar putea deveni realitate dacă partidul stângii radicale Syriza câştigă majoritatea în alegerile de duminică. Vehement opus planului de austeritate impus de creditori, liderul său Alexis Tsipras vrea să revină asupra acestui plan, obţinut în schimbul unui ajutor financiar.
În cazul în care preia conducerea Greciei, el şi-a acordat zece zile să finalizeze aceste negocieri. Însă europenii nu îi dau ascultare. În opinia lor, dacă Grecia nu îşi respectă angajamentele, nu va mai primi un cent şi va trebui să se retragă din zona euro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
-
Zelenski afirmă că Ucraina nu va recunoaşte niciodată teritoriile ucrainene ocupate de armata Moscovei ca parte a Rusiei
Potrivit unor oficiali informaţi, liderii Uniunii Monetare au analizat posibilitatea ca Guvernul grec să emită titluri de recunoaştere a datoriei, în cazul în care devine incapabil să mai plătească salarii, aştepâtndu-se la o posibilă revenire la drahmă. "Nu înseamnă că ne îndreptăm spre acest scenariu", a subliniat, însă, una dintre aceste surse.
- Neaplicarea planului de austeritate, dar menţinerea în zona euro
Un Guvern împotriva austerităţii s-ar putea forma în Grecia, care să decidă totodată să rămână în zona euro, aşa cum doreşte majoritatea populaţiei.
Acest lucru ar risca să conducă foarte repede la un impas: creditorii Atenei (UE şi FMI) ar închide robinetul împrumuturilor, antrenând rapid un default grec. Acest lucru ar pune băncile greceşti şi europene în mare dificultate, cu un risc de propagare la alte ţări fragile din zona euro, ca Spania, iar pe termen lung la o implozie a zonei euro-însăşi.
- Relaxarea planului de austeritate
Noile autorităţi greceşti, în cazul în care se angajează să respecte acordul, ar putea să obţină "un pic mai mult timp din partea UE şi FMI", a declarat vineri ministrul belgian de Externe Didier Reynders.
Acest scenariu ar putea prinde contur în cazul formării unui Cabinet de dreapta, sub egida Noii Democraţii, sau unui Cabinet de uniune naţională, condus de un lider de consens.
Dacă sunt posibile unele aranjamente marginale (asupra conţinutului reformelor, duratei sau dobânzilor), nucleul acordului dintre Atena şi creditorii săi - care se bazează pe reforme structurale - nu este negociabil, a declarat o sursă europeană.
Ar fi, într-adevăr, un lucru dificil de aceptat de către opinia publică europeană, în special în ţările care au pus în aplicare planuri de austeritate.
- Punerea în aplicare a reformelor şi menţinerea în zona euro
Conform acestui scenariu, Atena ar pune în aplicare măsurile de austeritate cerute de creditorii săi de-a lungul anilor, iar Guvernul grec ar reuşi să stabilizeze economia ţării.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe