Comisia Europeană: Starea medie de sănătate apelor de suprafaţă din UE este critică

Starea medie de sănătate apelor de suprafaţă din UE este critică, în principal din cauza contaminării pe scară largă cu mercur şi alţi poluanţi toxici, arată Comisia Europeană, care a publicat marţi cele mai recente rapoarte privind starea apei în UE.

Urmărește
116 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană: Starea medie de sănătate apelor de suprafaţă din UE este critică

CE: Starea medie de sănătate apelor de suprafaţă din UE este critică

Potrivit unui comunicat al CE, rapoartele evidenţiază progresele înregistrate în vederea îmbunătăţirii stării corpurilor de apă din UE în ultimii şase ani. Acestea identifică, de asemenea, domeniile-cheie în care sunt necesare eforturi suplimentare.

Rapoartele oferă informaţii valoroase cu privire la starea apelor dulci şi marine din UE şi la acţiunile întreprinse pentru îmbunătăţirea acesteia, precum şi la măsurile de reducere a riscurilor de inundaţii. Acestea oferă, de asemenea, informaţii specifice fiecărei ţări şi recomandări adaptate pentru a sprijini progresul continuu şi gestionarea durabilă a apei în întreaga Europă.

Informaţiile furnizate de rapoarte vor juca un rol esenţial în conturarea viitoarei Strategii privind rezilienţa în domeniul apei.

Astfel, raportul privind punerea în aplicare a Directivei-cadru privind apa a identificat mai multe tendinţe pozitive. În general, statele membre au îmbunătăţit cunoştinţele şi monitorizarea corpurilor de apă de suprafaţă şi subterane, au sporit cheltuielile şi au îmbunătăţit aplicarea legislaţiei UE în domeniul apei, deşi există diferenţe regionale considerabile. Majoritatea corpurilor de apă subterană continuă, de asemenea, să atingă o stare cantitativă şi chimică bună.

„Cu toate acestea, sunt necesare eforturi semnificative pentru a îndeplini obiectivele UE privind calitatea şi cantitatea apei dulci. Starea medie de sănătate a corpurilor de apă de suprafaţă din UE este critică, doar 39,5 % atingând o stare ecologică bună şi doar 26,8 % atingând o stare chimică bună. Acest lucru se datorează în principal contaminării pe scară largă cu mercur şi alţi poluanţi toxici. Deficitul de apă şi seceta sunt, de asemenea, preocupări din ce în ce mai mari în cea mai mare parte a UE”, se arată în comunicat.

UE a adresat statelor membre recomandări-cheie de îmbunătăţire a gestionării apei până în 2027.

De asemenea, evaluarea punerii în aplicare a Directivei privind inundaţiile arată îmbunătăţiri semnificative în ceea ce priveşte gestionarea riscului de inundaţii, o mai bună aliniere a obiectivelor şi a măsurilor şi luarea în considerare a provocărilor generate de schimbările climatice.

„Cu toate acestea, majoritatea planurilor nu au inclus obiective cantitative, ceea ce face dificilă formularea unor concluzii cu privire la eficacitatea gestionării riscului de inundaţii. Având în vedere inundaţiile mai frecvente şi mai grave din Europa, statele membre trebuie să îşi extindă capacitatea de planificare şi administrativă şi să investească în mod adecvat în prevenirea inundaţiilor. Pentru a realiza acest lucru, refacerea ecosistemelor şi soluţiile bazate pe natură, precum şi măsurile de pregătire, cum ar fi sistemele de alertă timpurie şi sensibilizarea, sunt esenţiale”, arată Comisia.

În conformitate cu raportul referitor la Directiva-cadru „Strategia pentru mediul marin”, s-au înregistrat unele progrese limitate în ceea ce priveşte introducerea şi punerea în aplicare a unor măsuri pentru atingerea obiectivelor directivei, în special în ceea ce priveşte deşeurile marine.

Statele membre sunt încurajate să depună mai multe eforturi pentru a obţine o stare ecologică bună a tuturor apelor marine ale UE şi pentru a proteja în mod durabil baza de resurse de care depind activităţile economice şi sociale legate de mediul marin.

Comisia Europeană a lansat o cerere de contribuţii pentru elaborarea viitoarei Strategii europene privind rezilienţa în domeniul apei. Cererea de propuneri este deschisă reprezentanţilor din întreaga UE, inclusiv publicului larg şi părţilor interesate care îşi desfăşoară activitatea în domenii legate de apă. Procesul de consultare va include, de asemenea, un eveniment de consultare a părţilor interesate, care va avea loc la 6 martie 2025.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici