”Cernobîlul polonez”, oraşul şters de pe hartă care ascundea o bază de rachete nucleare sovietice GALERIE FOTO

  • Unii îl numesc oraşul fantomă, pentru că de zeci de ani nu a apărut pe nicio hartă, o locaţie clandestină care, la apogeul Războiului Rece, a ascuns probabil un arsenal mortal de arme nucleare capabile să distrugă oraşele occidentale.
  • Alţii se referă la acesta ca fiind Cernobîlul polonez, deoarece misterele sale radioactive sunt comparate cu zona de excludere din jurul centralei din Ucraina.
  • În prezent, Borne Sulinowo, din Polonia, se dezvoltă ca o destinaţie interesantă de călătorie pentru cei care caută aventuri care doresc să exploreze o zonă naturală frumoasă şi un punct fierbinte sovietic relativ necunoscut, cu un trecut foarte întunecat.
  • Borne Sulinowo, între 1945 şi 1992, a fost o bază militară secretă sovietică, ştearsă din toate hărţile poloneze şi nu a fost transferată jurisdicţiei poloneze decât în ​​1992.
  • Vezi mai jos GALERIA FOTO
Urmărește
23758 afișări
Imaginea articolului ”Cernobîlul polonez”, oraşul şters de pe hartă care ascundea o bază de rachete nucleare sovietice GALERIE FOTO

”Cernobîlul polonez”. În imagine: Cruci de mesteacăn la cimitirul unde au fost ucişi şi au murit în lagăr soldaţi sovietici ruşi. Oflag II-D a fost un lagăr german de prizonieri de război / Foto Profimedia

Pentru a ajunge în acest oraş din Szczecin, capitala regiunii, se trece prin zonele joase ale Poloniei, un teren care poartă şi moştenirea Războiului Rece.

Înainte de prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, acest loc era accesibil doar celor cu un permis special. Toţi ceilalţi au rămas departe şi s-au prefăcut că nu ştiu nimic despre asta. 

Aproape 12.000 de trupe sovietice au fost staţionate în complexul militar Borne Sulinowo, la apogeul Războiului Rece. 

„Locul era un şantier de construcţii masiv pentru trupe şi facilităţi militare '', a declarat Wiesław Bartoszek, proprietarul muzeului local din Borne Sulinowo.

„Nu exista decât un singur drum care ducea acolo, o cale ferată care ajungea în oraşul misterios din spatele gardurilor electrificate”.
 
Oamenii care locuiau în apropiere de Borne Sulinowo erau prea speriaţi pentru a menţiona de acest loc, potrivit CNN.
 
Înainte de al Doilea Război Mondial, când regiunea făcea parte din Germania, oraşul era cunoscut sub numele de Born Born şi funcţiona ca bază militară şi teren de antrenament. Adolf Hitler a fost fotografiat în vizită în acest oraş, în 1938.
 
 
În prezent, Borne Sulinowo este un cartier rezidenţial. După plecarea sovieticilor, cazarmele au fost transformate în apartamente. Calea ferată a fost scoasă şi transformată în drumul principal. „Oamenii au venit la Borne din alte părţi ale Poloniei, deoarece apartamentele erau foarte ieftine”, a spus Bartoszek. Aproximativ 5.000 de oameni locuiesc acum aici.
 
Uniunea Sovietică a negat în mod explicit depozitarea de rachete nucleare în Polonia, dar arheologii care au cercetat locul explorând arhivele de imagini din satelit neclasificate şi analizând scanările clădirilor sunt convinşi că au fost.
 
„Unele dintre silozurile masive pentru aceste focoase se găsesc lângă Borne Sulinowo în satul Brzezńica-Kolonia. În timpul comunismului, zona a fost unul dintre cele mai bine păstrate locuri secrete din Europa”, a afirmat Wiesław Bartoszek, proprietarul muzeului local din Borne Sulinowo.
 
După prăbuşirea Uniunii Sovietice şi sfârşitul Pactului de la Varşovia, toate hărţile care documentează locul au fost distruse.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici