Cetăţeanul româno-ungar Elod Toaso a părăsit Bolivia şi a ajuns în Ungaria cu un paşaport temporar acordat de statul maghiar

Ministerul ungar de Externe i-a acordat un paşaport temporar cetăţeanului româno-ungar Elod Toaso pentru a părăsi Bolivia, după ce a fost eliberat din închisoare în februarie, a anunţat luni ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto.

Urmărește
211 afișări
Imaginea articolului Cetăţeanul româno-ungar Elod Toaso a părăsit Bolivia şi a ajuns în Ungaria cu un paşaport temporar acordat de statul maghiar

Cetăţeanul româno-ungar Elod Toaso a părăsit Bolivia cu un paşaport temporar acordat de Ungaria

UPDATE 18:11 - Cetăţeanul româno-ungar eliberat din Bolivia a ajuns în Ungaria

Cetăţeanul româno-ungar Elod Toaso a ajuns luni în Ungaria, potrivit MTI.

În cursul unei conferinţe de presă organizate pe aeroportul din Budapesta, cetăţeanul româno-ungar a negat că ar fi încercat să comită un atac terorist în Bolivia. Toaso a mulţumit unei asociaţii filantropice baptiste şi Ministerului ungar de Externe pentru asistenţa acordată.

Ministerul ungar de Externe i-a acordat un paşaport temporar cetăţeanului româno-ungar Elod Toaso pentru a părăsi Bolivia, după ce a fost eliberat din închisoare în februarie, a anunţat luni şeful diplomaţiei ungare, Peter Szijjarto.

Elod Toaso a fost eliberat din închisoare în februarie, dar autorităţile boliviene nu i-au returnat paşaportul. În acest context, Ambasada Ungariei la Buenos Aires, care este acreditată şi pentru Bolivia, a emis un paşaport temporar pe numele acestuia, a precizat Szijjarto. Ministrul a apreciat că Toaso nu ar fi trebuit să fie ţinut atât de mult timp în închisoare în Bolivia, iar Ungaria a făcut mai multe demersuri diplomatice în acest caz, contactând inclusiv organizaţii internaţionale.

Toaso a primit acelaşi ajutor consular pe care îl primesc cetăţenii ungari atunci când au probleme în alte ţări, a afirmat ministrul maghiar de Externe.

El a adăugat că ministerul nu este în contact cu Mario Tadici, un croat care a părăsit Bolivia împreună cu Toaso, cu ajutorul unei organizaţii caritabile baptiste.

Organizaţia caritabilă baptistă a anunţat duminică, într-un comunicat, că cetăţeanul româno-ungar Elod Toaso şi croatul Mario Tadici, încarceraţi în Bolivia în 2009 pentru terorism şi eliberaţi la începutul lui 2015, au fost salvaţi din Bolivia cu "ajutorul tehnic" al Ministerului ungar de Externe.

Csaba Lukacs, un membru al organizaţiei caritabile, a declarat duminică pentru postul public ungar de televiziune M1 că Toaso se afla în Chile şi urma să se întâlnească cu familia sa peste câteva zile.

Comunicatul organizaţiei caritabile preciza că Toaso urma să se întoarcă în Ungaria luni după-amiază.

Acuzat de terorism, Toaso a fost ţinut în detenţie din aprilie 2009, în pofida faptului că detenţia înainte de proces, conform legislaţiei boliviene, nu poate fi prelungită mai mult de 36 de luni, iar procedura legală nu poate depăşi 13 luni.

Guvernul bolivian l-a acuzat pe Elod Toaso, care a pledat nevinovat, că a organizat un grup de "terorişti mercenari" care pregăteau asasinarea preşedintelui de stânga Evo Morales, a vicepreşedintelui Alvaro Garcia şi a prefectului de Santa Cruz, Ruben Costas.

Pe 20 februarie 2015, Toaso şi Tadici ai fost condamnaţi la cinci ani şi zece luni de închisoare în urma unui acord încheiat cu autorităţile. Ei se aflau în închisoare de aproape şase ani, astfel că şi-au ispăşit sentinţa şi au fost eliberaţi.

Elod Toaso şi Mario Tadici au fost arestaţi în cadrul unei operaţiuni a poliţiei, în aprilie 2009, într-un hotel din Santa Cruz.

Potrivit autorităţilor boliviene, cetăţeanul ungaro-croato-bolivian Eduardo Rozsa Flores, românul Arpad Magyarosi şi irlandezul Michael Martin Dwyer au fost împuşcaţi mortal în cadrul operaţiunii.

Opoziţia boliviană a cerut o anchetă internaţională independentă în legătură cu acest presupus complot.

Ministerul român al Afacerilor Externe a informat la 27 aprilie 2009 că E. T., persoană cu cetăţenie română şi ungară aflată în arest în Bolivia - în cazul unui presupus atac terorist - a refuzat asistenţa consulară făcută de un diplomat român, afirmând, inclusiv în scris, că doreşte să beneficieze de asistenţă consulară doar din partea Ungariei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici