China creşte producţia de energie pe bază de cărbune, în ciuda promisiunilor privind reducerea emisiilor

China a aprobat o creştere majoră a producţiei de energie pe bază de cărbune în acest an, acordând prioritate aprovizionării cu energie în detrimentul angajamentului de a reduce emisiile de combustibili fosili, a declarat luni Greenpeace.

Urmărește
323 afișări
Imaginea articolului China creşte producţia de energie pe bază de cărbune, în ciuda promisiunilor privind reducerea emisiilor

Cea de-a doua economie a lumii este cel mai mare emiţător de gaze cu efect de seră care determină schimbările climatice, cum ar fi dioxidul de carbon (CO2), iar angajamentele Chinei în materie de emisii sunt considerate esenţiale pentru a menţine creşterea temperaturii globale cu mult sub două grade Celsius.

Cu toate acestea, creşterea numărului de aprobări pentru centrale electrice pe bază de cărbune a alimentat îngrijorarea că Beijingul va da înapoi în ceea ce priveşte obiectivele sale de a atinge un nivel maxim al emisiilor între 2026 şi 2030 şi de a deveni neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în 2060.

Guvernele locale din provinciile chineze avide de energie au aprobat cel puţin 20,45 gigawaţi (GW) de energie pe bază de cărbune în primele trei luni ale anului 2023, a declarat Greenpeace.

Această cifră este mai mult decât dublă faţă de cei 8,63 GW raportaţi de Greenpeace pentru aceeaşi perioadă a anului trecut şi mai mare decât cei 18,55 GW care au primit undă verde pentru întregul an 2021.

China s-a bazat pe cărbune pentru aproape 60% din energia electrică anul trecut.

Impulsul pentru mai multe centrale pe cărbune "riscă să provoace dezastre climatice... şi să ne blocheze pe o cale cu emisii ridicate de dioxid de carbon", a declarat Xie Wenwen, activist Greenpeace.

Analiştii Greenpeace au avertizat că investiţiile în mai multe centrale pe bază de combustibili fosili pentru a se pregăti pentru creşterea bruscă a climatizărilor va crea un cerc vicios: creşterea emisiilor de gaze cu efect de seră de la centralele pe cărbune va accelera schimbările climatice, ceea ce va duce la o frecvenţă mai mare a fenomenelor meteorologice extreme, cum ar fi valurile de căldură.

China este, de asemenea, cel mai mare producător de energie regenerabilă din lume şi cel care înregistrează cea mai rapidă creştere.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici