- Home
- Externe
- (24.04.2023, 08:38)
- Iulian Moşneagu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Raport SIPRI: Cheltuielile militare în Europa au atins cel mai înalt nivel de după Războiul Rece
Cheltuielile militare ale Europei au crescut într-un ritm record în 2022, atingând un nivel nemaiîntâlnit de la Războiul Rece, după invazia Rusiei în Ucraina, au declarat luni cercetătorii în domeniul securităţii globale.
Urmărește
325 afișări
Creşterea din Europa a ajutat cheltuielile militare globale să atingă al optulea record consecutiv, ajungând la 2.240 de miliarde de dolari, adică 2,2% din produsul intern brut mondial, potrivit Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI).
"Acest lucru este determinat de războiul din Ucraina, care duce la creşterea cheltuielilor bugetare europene, dar şi de tensiunile nerezolvate şi care se agravează în Asia de Est între SUA şi China", a declarat pentru AFP cercetătorul Nan Tian, unul dintre coautorii studiului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Europa a investit în 2022 cu 13% mai mult pentru apărare decât în precedentele 12 luni, într-un an marcat de invazia rusă în Ucraina.
Aceasta a fost cea mai puternică creştere din ultimii peste 30 de ani şi o revenire, în dolari constanţi, la nivelul de cheltuieli din 1989, când a căzut Zidul Berlinului. "În Europa, este ceva ce nu s-a mai întâmplat de la sfârşitul Războiului Rece", a spus Tian.
Numai Ucraina şi-a mărit cheltuielile de şapte ori, ajungând la 44 de miliarde de dolari, adică o treime din PIB. În plus, ţara a beneficiat de donaţii de armament în valoare de câteva zeci de miliarde de dolari, notează SIPRI. În acelaşi timp, cheltuielile Rusiei au crescut cu 9,2% anul trecut, potrivit estimărilor.
"Indiferent dacă eliminăm cele două naţiuni aflate în război, cheltuielile europene au crescut în continuare destul de mult", a spus Tian.
Cheltuielile în Europa, care au totalizat 480 de miliarde de dolari în 2022, au crescut deja cu o treime în ultimul deceniu, iar tendinţa este de aşteptat să continue şi să se accelereze în următorul deceniu.
Marea Britanie este prima ţară din Europa în privinţa cheltuielilor militare, ocupând locul şase la nivel global şi reprezentând 3,1% din cheltuielile globale, înaintea Germaniei, cu 2,5%, şi a Franţei, cu 2,4% - cifre care includ donaţiile către Ucraina.
Marea Britanie, al doilea mare donator al Ucrainei, după Statele Unite, "cheltuieşte mai mult decât Franţa şi Germania. De asemenea, a oferit mai mult ajutor militar decât Franţa şi Germania", a declarat Tian.
Ţări precum Polonia, Olanda şi Suedia s-au numărat printre ţările europene care şi-au mărit cel mai mult investiţiile militare în ultimul deceniu.
Armele moderne şi costisitoare explică, de asemenea, unele creşteri ale cheltuielilor, ca în cazul Finlandei, care a achiziţionat anul trecut 64 de avioane de luptă americane F-35.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe