- Home
- Externe
- (29.04.2020, 13:50)
- Andrei Jipa
Video CNN: China instalează camere de supraveghere în apartamentele oamenilor. Fenomenul "big brother" în timpul şi după pandemie
- China instalează camere de supraveghere pe străzi, dar şi în interiorul clădirilor
- Scopul declarat este acela de a preveni răspândirea epidemiei de cornavirus şi de a evita alte astfel de situaţii
- Ian Lahiffe, un irlandez care locuieşte în Beijing, s-a trezit cu o camera de luat vederi în faţa uşii apartamentului
Urmărește
12739 afișări
Autorităţile chineze instalează camere de supraveghere, unele capabile să detecteze temperatura corpului, cu scopul declarat de a preveni răspândirea epidemiei de coronavirus şi de a evita situaţii similare pe viitor. Efectele supraveghierii vin însă în contradicţie totală cu libertăţile fundamentale şi cu dreptul la viaţa privată. CNN relatează că unii cetăţeni s-au trezit cu camere chiar în apartamentele lor.
CNN prezintă cazul lui Ian Lahiffe, irlandez care locuieşte în Beijing. În faţa apartamentului sau a fost montată o cameră.
"Să ai o camera în faţa uşii este o încălcare incredibilă a vieţii private. Pare că este o mare strângere de date. Nici nu ştiu cât este de legal", a spus Lahiffe.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Canada vrea să-şi consolideze legăturile cu UE în faţa ameninţărilor cu tarifele impuse de Trump
-
Presa şi ONG-urile din Georgia, în pericol. Partidul de guvernământ anunţă legi drastice
-
Trump continuă cu ameninţările: Va anunţa noi tarife „reciproce” săptămâna viitoare. În vizor se află şi UE
Potrivit CNN, în China au fost montate circa 20 de milioane de camere de supraveghere CCTV până în 2017, în timp ce un raport al IHS Markit Technology, parte a Informa Tech, a notat că ar fi vorba despre 349 milioane dispozitive.
CNN mai notează că până în 2021, China va avea de şase ori mai multe camere de supraveghere decât Statele Unite ale Americii, ţara asiatică figurând cu 8 din cele mai bine supravegheate oraşe ale lumii, după numărul de camere per mia de locuitori.
China foloseşte un sistem de monitorizare a codului digital de sănătate al oamenilor, pentru a vedea cine ar trebui să fie în carantină, mai scrie sursa citată.
William Zhou, locuitor al oraşului Changzhou, a declarat că la întoarcerea din provincia natală Anhui, în februarie, s-a trezit că are o cameră montată în apartament. Un poliţist şi un angajat al autorităţilor locale au venit la el acasă şi i-au pus camera la intrarea în apartament, orientată către interior.
"Stăteam în living, iar camera mă observa exact", a spus el, care a cerut ca numele să-i fie schimbat de CNN.
Bărbatul a protestat, a contactat biroul primarului, iar doua zile mai târziu a fost căutat. Nu a scăpat de cameră, ci i s-a cerut să coopereze în efortul de a lupta cu pandemia.
"Camera a avut un impact psihologic puternic asupra mea. Am încercat să nu dau telefoane, mi-a fost teamă că sunt ascultat şi înregistrat", a mai declarat el.
Potrivit CNN, care îl citează pe bărbat, şi alţi oameni au fost în aceeaşi postură. Lina Ali, care trăieşte în Guanghzou, s-a confruntat cu o situaţie similară.
"M-a făcut să mă simt prizonieră în propria casă", a afirmat Lina Ali, tot sub nu nume schimbat.
CNN notează că autorităţile chineze nu au răspuns solicitărilor pentru clarificarea acestor discuţii.
Alte ţări au luat şi ele măsuri de supraveghere ale celor carantinaţi. De exemplu, în Hong Kong, suspecţii de coronavirus au primit temporar brăţări de localizare.
Un număr clar al camerelor de supraveghere funcţionale de pe teritoriul Chinei nu există.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Primele imagini cu explozivul cuplu Tamaş – Alexa, din Asia Express, în infernul din Filipine, cu 31 de grade la ora 18:00 şi 75% umiditate. FOTO&VIDEO EXCLUSIV
PROSPORT.RO
Produsul de 21 de lei de la Pepco i-a înnebunit pe români. Se bat pentru ustensila care face praf aparaturile scumpe
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 21:21
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1081. Coreea de Nord alimentează maşinăria de război a lui Putin / Zelenski a confirmat un nou avans al trupelor ucrainene în regiunea Kursk / Pete Hegseth: Încheiaţi războiul cât mai repede posibil
-
astăzi, 21:12
Canada vrea să-şi consolideze legăturile cu UE în faţa ameninţărilor cu tarifele impuse de Trump