- Home
- Externe
- OTTAWA, (07.05.2014, 06:15)
- Anna Primac , Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Comandantul forţelor NATO în Europa: Alianţa ar putea lua în considerare o prezenţă militară PERMANENTĂ în Europa de Est. Forţele canadiene vor rămâne acolo până la sfârşitul anului
Criza din Ucraina şi tensiunile cu Moscova ar putea determina NATO să ia în calcul o prezenţă militară permanentă în statele membre din Europa de Est, a declarat marţi generalul Philip Breedlove, comandantul forţelor NATO în Europa. Forţele canadiene mobilizate în Europa de Est în ultimele săptămâni - şase avioane de luptă de tip CF-18 prezente în România, o fregată şi 600 de militari - urmează să rămână în regiune cel puţin până la sfârşitul anului şi ar putea participa la exerciţii în Ucraina.
Urmărește
2695 afișări
Comandantul forţelor NATO în Europa: Alianţa ar putea lua în considerare o prezenţă militară PERMANENTĂ în Europa de Est. Forţele canadiene vor rămâne acolo până la sfârşitul anului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Urmărim îndeaproape evoluţia evenimentelor dramatice din estul Ucrainei şi suntem îngrijoraţi de situaţia locuitorilor din regiune", a afirmat generalul Breedlove, la Ottawa, relatează AFP.
Întrebat dacă situaţia din Ucraina ar putea duce la o prezenţă militară permanentă a forţelor NATO în Europa de Est, el a răspuns: "Cred că trebuie să analizăm o astfel de posibilitate".
"Ar mai trebui să evaluăm disponibilitatea şi poziţionarea forţelor noastre, pentru a fi în stare să răspundem la această întrebare", a adăugat el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Citeşte şi:
Noi CONFRUNTĂRI în Ucraina: Peste o mie de militari se deplasează spre Mariupol şi vor încerca să ocupe oraşul
De asemenea, este necesar să "reevaluăm capacitatea de reacţie a forţelor de apărare" ale Alianţei, în contextul în care până în prezent Rusia era percepută drept partener, a afirmat Breedlove.
Forţele canadiene mobilizate în Europa de Est vor rămâne în regiune până la sfârşitul anului - presă
Forţele canadiene mobilizate în Europa de Est în ultimele săptămâni - şase avioane de luptă de tip CF-18 prezente în România, o fregată şi 600 de militari - urmează să rămână în regiune cel puţin până la sfârşitul anului şi ar putea participa la exerciţii în Ucraina, relatează Ottawa Citizen online.
Şeful Statului Major canadian, generalul Tom Lawson, şi comandantul NATO în Europa, generalul Philip Breedlove, au oferit marţi informaţii despre ceea ce fac aceste forţe canadiene în Europa, în contextul unei vizite de două zile a comandantului militar al Alianţei Nord-Atlantice la Ottawa.
Breedlove a precizat că forţele NATO mobilizate reprezintă un răspuns la acţiunile Rusiei în Ucraina şi vor fi menţinute până la sfârşitul anului, termen care poate să fie schimbat în funcţie de decizia liderilor Alianţei Nord-Atlantice la reuniunea din septembrie.
Canada contribuie cu aceste forţe cu scopul de a oferi asigurări aliaţilor est-europeni în contextul crizei ucrainene.
Potrivit site-ului publicaţiei canadiene, Lawson a dezvăluit că avioanele de tip CF-18 nu sunt înarmate, ele participă la antrenamente în afara bazei din România şi nu patrulează vizând avioane şi alte ameninţări provenind de la Rusia.
"Avioanele de luptă nu sunt înarmate", a declarat generalul canadian. "Sunt integral într-un mod de formare", a precizat el, adăugând că "ele sosesc întotdeauna, la fel ca multe dintre echipamentele noastre, aşa cum va sosi şi nava, pregătite să fie înarmate corespunzător, dacă se vor schimba condiţiile". "Însă acestea sunt toate activităţi de antrenament, în acest moment", a subliniat el.
Şeful Statului Major a declarat că fregata HMCS Regina urmează să se alăture altor nave NATO în Mediterana de est la jumătatea lui mai.
De asemenea, celor aproximativ 50 de militari de la o bază din Edmonton, care efectuează antrenamente de paraşutism împreună cu militari americani şi polonezi în Polonia, li s-a comunicat că vor staţiona pentru o perioadă de 30-60 de zile, care poate fi, de asemenea, prelungită, a precizat Lawson. Guvernul canadian a anunţat iniţial că misiunea lor în Polonia se va încheia la 9 mai.
Lawson a mai anunţat că forţele canadiene ar putea să participe la un exerciţiu anual condus de către Statele Unite, Rapid Trident, planificat în Ucraina pentru iulie.
În conferinţa de presă de la cartierul general al Apărării canadiene, Breedlove a reafirmat că acţiunile recente ale Rusiei au alterat situaţia securităţii în Europa. Întrebat dacă aliaţii NATO iau în considerare o poziţionare permanentă de forţe în regiune, aşa cum s-a întâmplat în Războiul Rece, el a răspuns că "este un lucru pe care este necesar să-l luăm în considerare".
Cei doi oficiali militari de rang înalt au făcut aceste declaraţii în contextul în care confruntări dure între naţionalişti şi forţe proruse continuă să afecteze estul Ucrainei, zeci de persoane fiind ucise în ultimele zile.
Diplomaţi occidentali şi ruşi şi-au exprimat dezacordul, în paralel, cu privire la organizarea alegerilor prezidenţiale anticipate din Ucraina prevăzute la 25 mai.
Breedlove a apreciat că Guvernul ucrainean "se confruntă cu o situaţie dificilă, având de înfruntat forţe bine înarmate care deţin în continuare controlul asupra unor instalaţii" şi că prezenţa celor 40.000 de militari rusşi la frontiera ţării "nu ajută situaţia".
"În timp ce noi avansăm, NATO va continua să susţină o soluţionare diplomatică a crizei", a continuat generalul american, "veghind să fim pregătiţi să răspundem oricărei ameninţări la adresa populaţiei şi teritoriului" Alianţei Nord-Atlantice.
Citeşte şi:
Noi negocieri ale Occidentului, în speranţa evitării unui război civil în Ucraina: Dacă alegerile nu ar avea loc, ţara ar cădea în haos
Citeşte şi:
Comandantul NATO în Europa: Putin îşi poate atinge obiectivele în Ucraina, fără ca trupele ruse să treacă frontiera
Citeşte şi:
Cea mai mare bancă din Ucraina închide temporar sucursalele din estul ţării, din cauza violenţelor
Citeşte şi:
AVERTISMENTUL Moscovei: Criza ucraineană ameninţă pacea în Europa, în lipsa unui răspuns adecvat
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe