- Home
- Externe
- BRUXELLES, (03.11.2016, 20:04)
- Mihai Draghici
Comisia Europeană consideră procedura Brexit "problemă internă" a Marii Britanii. Premierul Theresa May cere să discute cu preşedintele CE, Jean-Claude Juncker
Comisia Europeană consideră că decizia justiţiei britanice privind necesitatea votului Parlamentului pentru declanşarea procedurii Brexit reprezintă o "problemă internă", refuzând să o comenteze şi precizând că premierul Theresa May a cerut să discute cu preşedintele CE, Jean-Claude Juncker.
Urmărește
3464 afișări
Comisia Europeană consideră procedura Brexit "problemă internă" a Marii Britanii. Premierul Theresa May cere să discute cu preşedintele CE, Jean-Claude Juncker (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)
Comisia Europeană consideră că decizia justiţiei britanice privind necesitatea votului Parlamentului pentru declanşarea procedurii Brexit reprezintă o "problemă internă", refuzând să o comenteze şi precizând că premierul Theresa May a cerut să discute cu preşedintele CE, Jean-Claude Juncker.
"Decizia justiţiei britanice reprezintă o problemă juridică şi constituţională internă", a transmis un purtător de cuvânt al Comisiei Europene citat de publicaţia EUObserver.
În contextul deciziei judiciare anunţate joi, premierul britanic, Theresa May, s-a adresat Comisiei Europene pentru a cere să discute prin telefon cu Jean-Claude Juncker vineri, a precizat oficialul european.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
Înalta Curte de Justiţie de la Londra a decis joi că premierul Theresa May nu poate declanşa procedura de ieşire a Marii Britanii din UE fără aprobarea Parlamentului, întrucât referendumul din 23 iunie a avut doar caracter consultativ, nu obligatoriu. Decizia judiciară riscă să întârzie sau chiar să blocheze intenţia Guvernului Theresa May de a declanşa procedura formală de scoatere a ţării din Uniunea Europeană. Theresa May a semnalat că va declanşa procedura de ieşire din UE prin invocarea Articolului 50 al Tratatului UE până în martie 2017.
Cetăţenii Marii Britanii trebuie să aibă o nouă şansă de a se exprima, eventual printr-un referendum, în privinţa apartenenţei ţării la Uniunea Europeană, a afirmat săptămâna trecută fostul premier laburist britanic Tony Blair. Tony Blair consideră că acordul Marii Britanii privind părăsirea Uniunii Europene va trebui supus aprobării cetăţenilor, pentru a se stabili care sunt condiţiile ieşirii din Blocul comunitar. Politicianul laburist, care a sugerat recent că ar intenţiona să devină din nou prim-ministru, consideră că acordul UE-Marea Britanie pe tema Brexit trebuie aprobat în Parlament, prin alegeri parlamentare anticipate ori printr-un nou referendum.
"Dacă vrem să menţinem accesul la piaţa unică a Uniunii Europene, vor apărea diverse obligaţii care ne vor fi impuse, privind libertatea de circulaţie, obligaţii juridice...; atunci vom pune următoarea problemă: libertăţile de care ne vom bucura sunt atât de substanţiale încât chiar vrem să părăsim Uniunea Europeană? O altă posibilitate este să avem o formă mai dificilă de Brexit, să părăsim definitiv piaţa comună, iar atunci trebuie să calculăm problemele, dificultăţile, formele de restructurare economică şi socială necesare pentru a avea succes în această situaţie", a explicat Tony Blair.
"Dacă va deveni clar fie că acesta este un acord care nu merită aprobat sau unul care va avea implicaţii serioase, oamenii ar putea decide că nu îl vor; vor trebui să existe modalităţi, fie prin Parlament, fie prin alegeri anticipate, posibil printr-un nou referendum, în care oamenii să îşi exprime punctele de vedere", a subliniat Blair, citat de BBC.
Tabăra favorabilă Brexit a obţinut la limită victoria în referendumul din 23 iunie, iar mulţi lideri politici şi analişti au atras atenţia că mulţi alegători nu au ştiut ce presupune ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.
Citeşte şi: Premierul Scoţiei, Nicola Sturgeon: Hotărârea privind Articolul 50 subliniază confuzia Guvernului britanic în chestiunea Brexit
Citeşte şi: Ieşirea Marii Britanii din UE este din nou incertă. Înalta Curte de Justiţie de la Londra a decis că Guvernul britanic nu poate declanşa Brexit-ul fără Parlament
Citeşte şi: "Brexit" a fost desemnat Cuvântul Anului, devansând "Trumpism" în utilizare, şi este cea mai importantă contribuţie a politicii la limbaj, după Afacerea Watergate
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Citește și: Premierul Scoţiei, Nicola Sturgeon: Hotărârea privind Articolul 50 subliniază confuzia Guvernului britanic în chestiunea Brexit
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe