Companiile din Ucraina recrutează femei şi adolescenţi pentru a face faţă deficitului de personal

  • Întreprinderile din Ucraina se confruntă cu o criză acută a forţei de muncă, determinată de războiul cu Rusia, care a dus la pierderi semnificative.
  • În acest context, companiile au început să angajeze tot mai multe femei şi adolescenţi pentru a ocupa locurile de muncă vacante.
Urmărește
3010 afișări
Imaginea articolului Companiile din Ucraina recrutează femei şi adolescenţi pentru a face faţă deficitului de personal

Companiile din Ucraina recrutează femei şi adolescenţi pentru a face faţă deficitului de personal

Liliia Shulha, în vârstă de 40 de ani, a reuşit să îşi îndeplinească visul de a deveni şofer de camion după ce a petrecut ani de zile în roluri considerate „plictisitoare” în birouri.

„Acum situaţia este de aşa natură încât ei iau oameni fără experienţă şi îi instruiesc. Am fost norocoasă,” a declarat ea pentru Reuters. Fozzy Group a angajat deja şase femei ca şoferiţe de camion şi continuă să recruteze pentru alte poziţii tradiţional dominate de bărbaţi, cum ar fi încărcătoare şi agenţi de securitate.

Conform datelor băncii centrale, Ucraina a pierdut peste un sfert din forţa sa de muncă de la începutul invaziei, iar aproape 60% dintre întreprinderi se confruntă cu dificultăţi în a găsi lucrători calificaţi.

Tetiana Petruk, director pentru dezvoltare durabilă la Metinvest, a subliniat că deficitul de personal afectează producţia şi că toate companiile din regiune simt această presiune.

Salarii mai mari pentru a atrage candidaţi

Pentru a atrage candidaţi, companiile au început să ofere salarii mai mari şi să elimine prejudecăţile de gen şi vârstă în procesul de recrutare. Salariul mediu lunar a crescut de la aproximativ 14.500 de grivne la 20.000 de grivne (aproximativ 470 de dolari) în ultimul an.

În plus, tinerii devin o prioritate pentru angajatori. Fozzy Group şi alte companii implementează programe de formare şi stagii pentru adolescenţi, oferindu-le oportunităţi de a câştiga experienţă profesională.

De exemplu, Vodafone a recondiţionat programul său pentru tineri, creând oportunităţi pentru aproximativ 50 de adolescenţi din 12 oraşe.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici