Comunitatea internaţională, consternată după prăbuşirea MH17 în Ucraina, cere o anchetă "liberă"

Prăbuşirea avionului malaysian care efectua zborul MH17 cu 298 de persoane la bord într-o zonă devastată de războiul civil din Ucraina provoca vineri consternarea comunităţii internaţionale, Washingtonul îndemnând la o anchetă "fără obstacole", experţi americani avansând ipoteza unui tir de rachetă.

Urmărește
901 afișări
Imaginea articolului Comunitatea internaţională, consternată după prăbuşirea MH17 în Ucraina, cere o anchetă "liberă"

Comunitatea internaţională, consternată după prăbuşirea MH17 în Ucraina, cere o anchetă "liberă" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele american Barack Obama a reclamat o anchetă "rapidă" şi "fără obstacole", într-o conversaţie la telefon cu premierul olandez Mark Rutte, 154 de olandezi aflându-se la bord.

Washingtonul este pregătit să furnizeze "ajutor imediat într-o anchetă internaţională rapidă, completă, credibilă şi fără obstacole" în Ucraina, a dat asigurări Obama.

Pentru a "permite achetatorilor internaţionali un acces sigur şi fără obstacole la locul prăbuşirii şi în vederea facilitării recuperării resturilor (aeronavei) şi cadavrelor", Statele Unite îndeamnă "toate părţile vizate - Rusia, separatiştii proruşi şi Ucraina - la o încetare a focului imediat".

Accidentul a avut loc "în contextul unei crize în Ucraina alimentate de susţinerea rusă acordată separatiştilor - inclusiv cu armament, material şi anternament", a subliniat Josh Earnest, un purtător de cuvânt al casei Albe.

Experţi din cadrul serviciiilor americane de informaţii apreciază că avionul de tip Boeing 777 aparţinând companiei Malaysia Airlines, care a decolat de la Amsterdam către Kuala Lumpur, a fost doborât de o rachetă de tip sol-aer, a cărei origine este nesigură.

Experţii studiază datele pentru a vedea dacă racheta a fost trasă de către separatişti proruşi, a declarat un oficial citat sub protecţia anonimatului.

Autorităţile de la Kiev şi rebelii s-au acuzat, imediat, reciproc, că se află la originea tirului care ar fi cauzat catastrofa, fără ca vreun element material să permită o atribuire a responsabilităţii.

- 154 de olandezi

Canada a denunţat o responsabilitate rusă. "Nu ştim încă cine este responsabil de acest atac, dar continuăm să condamnăm actele de agresiune militară comise de către Rusia şi ocuparea ilegală a Ucrainei (...) ca aflându-se la originea actualului conflict din regiune", a declarat Stephen Harper, citat într-un comunicat.

Mai mulţi pasageri se aflau în drum către Australia, via Kuala Lumpur, pentru a participa la o conferinţă internaţională pe tema SIDA ce are loc din doi în doi ani, au declarat vineri organizatorii. Ediţia din 2014 are loc la Melbourne şi începe duminică.

Potrivit unor informaţii de presă din Australia, aproximativ 100 de pasageri erau cercetători, practicieni şi activişti specializaţi în această boală, care urmau să ia un zbor către Melbourne, după ce ajungeau la Kuala Lumpur.

Printre ei se află şi cercetătorul olandez Joep Lange, o personalitate de talie internaţională în lupta împotriva SIDA.

În afară de cei 154 de olandezi, la bordul avionului se aflau 43 de malaysieni (inclusiv cei 15 membri ai echipajului), 27 de australieni, 12 indonezieni, nouă britanici, patru germani, cinci belgieni, trei filipinez şi un canadian, potrivit unei ultime numărători furnizate de către compania Malaysia Airlines vineri dimineaţa.

Naţionalitatea celorlalţi pasageri era în curs de verificare. Preşedintele francez François Hollande a declarat joi seara că "mai mulţi francezi ar putea să se fi aflat" în avion.

- Războiul dezinformării

La locul prăbuşirii, unde zac răspândite numeroase cadavre, nu exista vreun semn de viaţă joi seara, potrivit unor jurnalişti AFP.

Bucăţi de fuzelaj, inclusiv coada avionului cu logoul Malaysia Airlines, dar şi bagaje erau împrăştiate pe o zonă vastă, în apropierea satului Grabo din regiunea Doneţk, în estul Ucrainei.

Mesaje postate - dar şterse rapid - pe site-uri ale rebelilor şi conversaţii interceptate de către serviciile ucrainene de securitate sugerau că avionul ar fi fost doborât din greşeală de către rebeli, care l-ar fi confundat cu un avion militar ucrainean.

În cazul în care această ipoteză - care este necesar să fie tratată cu prudenţă în contextul unui virulent război al dezinformării - se va confirma, poziţia separatiştilor proruşi şi aliatului lor Vladimir Putin va fi slăbită în mod considerabil în faţa comunităţii internaţionale.

Însă, în opinia preşedintelui rus, Ucraina este cea care "poartă responsabilitatea acestei tragedii teribile".

Pieţele financiare europene şi americane au fost închise joi după anunţarea prăbuşirii, care a avut loc pe timpul nopţii potrivit orei locale a Asiei, investitorii temându-se de consecinţele unei escaladări a tensiunilor în această regiune aflată în criză şi de eventuale consecinţe asupra economiei mondiale.

Vineri, bursele asiatice înregistrau devalorizări. Acţiunea companiei Malaysia Airlines era în cădere liberă, cu aproape 20% pe Bursa de la Kuala Lumpur. Este vorba despre cel de-al doilea avion pierdut într-un interval de doar patru luni de către companie, după ce zborul MH370 a dispărut în mod misterios pe 8 martie, în timp ce se îndrepta către Beijing.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici